söndag 31 januari 2016

Närmare men inte hela vägen fram

(Marcus Högström gjorde ett av DIF:s mål mot Frölunda (1-1) FOTO JOHAN SAHLÉN/ARKIV)
Andra bortaförlusten av två möjliga. Det blev det för DIF mot Frölunda under lördagen. Men vill man se något positivt så kröp Djurgården närmare – i alla fall målmässigt den här bortamatchen

Det blev ju förlust 0-3 i första bortamötet, men också 5-2 vinst hemma på Hovet och nu ny bortaförlust, 2-3  i Göteborg.

Uddamålsförlust för Djurgården mot Frölunda

... blev det under lördagen. Jag hade tänkt skriva lite om matchen men råkade vila ögonen lite när jag höll på och lade upp AIK intervjun och somnade så klart i soffan. Igen. Så jag återkommer till den här matchen under söndagen.

" Vi gav oss själva en ärlig chans att komma tillbaka"


(Jesper Frödén fotad tidigare i  höstas. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/arkiv)

AIK tog femte raka segern  då man på lördagen slog Vita Hästen med 5-3. Och trots en tung start där Hästen ledde med 2-0 efter en period.

I andra drog Hästens Rickard Palmberg på sig en femma för checking to the head på Jacob Spångberg. Det öppnade för AIK att ta sig in i matchen bland annat via det fem minuters pp som gästerna då fick med sig.

lördag 30 januari 2016

"Det (kullerbyttorna) var i ren lycka"

(Calle Brattenberger tillbaka i spel för första gången på två månader. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det är nästan två månader sedan Calle Brattenberger spelade match senast. En förslitningsskada höll på att sätta stopp för spel säsongen ut och en ny finländsk målvakt Jonathan Iilathi togs in.

Men.  Att Calle fick köra rehab i lugn och ro visade sig vara en riktig hit. Och när SSK behövde hans tjänster på lördagen mot Vimmerby så klev han in, var stabil, kände sig lättare i kroppen än på länge och fick sedan segerjubla med en rad kullerbyttor mot ståplatsläktaren.

fredag 29 januari 2016

Lehtonens första mål - en riktig bonus(pinne)

(Mikko Lehtonen ser pucken leta sig in. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Två assist i första matchen och avgörande straffmål i fjärde. Tre pinnar totalt på fyra matcher så Mikko Lehtonen får väl godkänt på den starten i nya klubben, Djurgården!

Annars är det kanske Micke Tellqvist man ska hylla mest efter den här straffsegern. Visst – han släppte in tre mål men han stod emot bra i andra där Linköping plötsligt satte sig i förarsätet och vann skotten på mål med 16-4.

"Jag visste att han skulle sätta pucken mellan benen"

(Marcus Högström. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Andra straffläggningen – första straffsegern. Och det blev alltså nyförvärvet Mikko Lehtonen som avgjorde med sitt första mål i DIF, i sin fjärde match i klubben.

Men. Jag var lite nyfiken på vad Marcus Högström tyckte om matchen och bland annat hur han tycker att DIF ligger i fas efter 38 spelade matcher, vilket innebär 14 kvar (jag räknade lite fel i huvudet och säger tretton i inslaget).

torsdag 28 januari 2016

Debut för nye målvakten och nya backen - då blev det ny seger för SSK


SSK tog sin sjunde seger på nio matcher då man besegrade Kallinge Ronneby med 5-4. Och med nye målvakten Jonathan Iilahti i kassen.

Klockan är i skrivande stund 02.35 och jag ska upp om fyra timmar ... men kan väl konstaterar att SSK gick från 0-1 underläge till ledning 4-1 under första halvan av mittenperioden för att sedan tappade till 4-4 på andra halvan av samma period.

Seriefinal - då tog AIK över serieledningen

(Christian Sandberg och Robin Kovacs efter 3-2-målet. FOTO JESPER ZERMAN)

Seriefinal och långa köer som ringlade innan match. 7 427 sålda biljetter. Kul! Syntes även att spelarna njöt, tändningen när AIK kom in på Hovet var elektrisk. Robin Kovacs åkte till och med fram och knackade i glaset till fansen innan match.

"Jag tränar nästan aldrig på straffar"

(Straffkungen Kovacs. FOTO www.hockeymedmariehallman.se)

Det är något särskilt med Robin Kovacs och straffar…och speciellt den här säsongen. AIK-forwarden har lagt totalt tolv straffar och har gjort mål på nio av dem. Fyra av dessa mål har skickat hem bonuspoängen till AIK.

Ett grymt bra facit. Sedan håller jag med Robin om att AIK tappar en poäng  på några onödiga utvisningar och på att man har två minuter i spel fem mot tre och knappt kan passa pucken till varandra under de två minuterna i matchen.

onsdag 27 januari 2016

"Vi får se hur vi kan formera trupperna"

(AIKs sportchef/ assisterande tränare Anders Gozzi. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

För ett par – tre veckor sedan drog ett gäng i Allmänna Supporter Klubben AIK igång en insamling för att hjälpa sin klubb att värva en spelare inför slutspurten av HockeyAllsvenskan.

Tanken var att köra på temat många bäckar små – att alla som kunde skulle swisha in en hundralapp – vilket snabbt gav lite över 100 000 kronor som AIK nu kan lägga till redan befintlig budget för att ta in en förstärkning till slutspurten.

Nära men ändå inte för DIF

(Robin Alvarez, nu uppe på tolv mål. FOTO JOHAN SAHLÈN/ARKIV)

Modo har näst sämst effektivitet i  power play i hela SHL. Modo hade inte gjort ett endaste mål i pp sedan 5 december. Lite typiskt då att Övikslaget gjorde två av sina fyra mål hemma mot Djurgården  under tisdagenskvällen ….trumvirvel… i power play.

Det första kom i spel fem mot tre och det andra i fem mot fyra. Nu hade Djurgården lite väl tät trafik till utvisningsbåset och då blir det svårspelat framåt.

söndag 24 januari 2016

For the record... DIF o SSK med varsin stark vändning...

...så hade jag tänkt skriva om Djurgårdens starka vändning på Hovet i lördags kväll och att SSK ångade på med ny seger samt har värvat ny back.

Gick ju sådär med det skrivandet då jag var på Gavlerinken och skrev om Brynäs vs Växjö på lördagen och sedan var tvärslut på natten efter matchen samt var tvungen att göra saker till betald deadline söndag och måndag och även i dag tisdag.

lördag 23 januari 2016

FTR - Ny nolla för DIF mot "drömlaget"

(Marcus Sörensen trivs mot Malmö... FOTO JOHAN SAHLÉN/ARKIV)

For the record… så har Djurgården skaffat sig  ett förkrossande övertag på Malmö efter de tre första mötena.

Vinst 3-0 ( Mantas Armalis första nolla för säsongen) på Hovet, vinst 4-1 nere i Malmö den 29 november och nu ännu en vinst och nolla 3-0 (Tellans första nolla för säsongen) nere i Malmö.

fredag 22 januari 2016

For the record... tredje gången gillt

(Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

For the record… så tog AIK  tre poäng borta mot Pantern under torsdagen.  Segern var AIKs sjunde trea på bortaplan och AIK toppar nu bortatabellen, hemmatabellen och som ni då förstår även totaltabellen.

Nu har Tingsryd en match färre spelad än AIK men det är två pinnar ner än så länge i alla fall för Gnaget.

tisdag 19 januari 2016

"Jag vill se hur bra jag kan bli"

(Gustaf fotad i somras. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

För ett år sedan gick Gustaf Lindvall upp tre på morgnarna, stod och langade bagage på Arlanda från 04.00 till 0800. Åkte och tränade med Stefan Persson efter det, vilade lite sedan var det träning med Arlanda Wings

Drivkraften då är densamma som han har nu  – att se hur bra han kan bli. Och bra har det gått. Gustaf Lindvall är etta i målvaktsligan i HockeyAllsvenskan. Men nöjer sig inte med det, statistiken är  inte lika viktig som känslan.

söndag 17 januari 2016

”Jag tar nog hellre uppehåll, i playoff kan ju vad som helst hända”

(Christofer Blid. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

 SSK tog ledningen två gånger om. Och hade det mesta av spelet. Men Huddinge var effektiva, spelade smart och utnyttjade en SSK-blunder och gick sedan om SSK i tabellen också och är nu nya serieledare.

Christofer Blid gjorde ett av SSK:s två mål. Ett riktigt viljemål där pucken forcerades i och hela SSK:s läktarsektion började skandera Blid, Blid, Blid.

Huddinge tog poängen och serieledningen från SSK

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var en viktig match både mentalt och poängmässigt för båda lagen – och det märktes direkt. Det var mycket markerande, mycket känslor, bra fart och skönt tryck i den iskalla Björkängshallen.

Båda lagen har spelare som borde vara en nivå upp – som Huddinges Tim Sandberg i målet till exempel.

Thoresen tvåmålsskytt i bortaförlusten

(Thoresen i en tidigare match. FOTO JOHAN SAHLÉN/ARKIV)

For the record…. Så förlorade  Djurgården borta mot  HV71 med 2-3 under lördagseftermiddagen .

Djurgården inledde starkt,  tog ledningen genom Patrick Thoresen efter 3.31. Just Thoresen blev tvåmålsskytt i matchen då han kvitterade till 2-2 i pp efter 5.16 av tredje perioden.

lördag 16 januari 2016

"Jag tänkte ingenting, jag bara agerade"

(Malte Strömwall. FOTO www.hockeymedmariehallman.se)

Det enkla är oftast det bästa heter det ju och just det stämde för Malte Strömwall som med sin 3-3 kvittering  tog matchen mot BIK Karlskoga till förlängning.

Målet  var Maltes nittonde för säsongen och han har fått kämpa rejält för det! Han öste ju  in mål i början av säsongen och gjorde både sitt sextonde (5-1) och sitt sjuttonde (6-1) mål för säsongen, hemma på Hovet då AIK körde över Västerås den 28 oktober.

fredag 15 januari 2016

Djurgården knäckte spöket. Till slut.

Foto www.hockeymedmariehallman.se

Förlust med 2-4 i första mötet, ner i Karlskrona. Förlust på straffar (4-5) på Hovet i match två. Djurgården var länge SHL-nykomlingens favoritmotståndare.

KHK har ju bara vunnit totalt tre matcher. En vid full tid mot DIF. En på straffar mot DIF och en på övertid mot Linköping. En tredje seger var inte långt borta.

"Vi måste vara ödmjuka inför uppgiften"

(Robin Alvarez gjorde Djurgårdens 3-0-mål. FOTOWWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hur det nu än var… med en seg förstaperiod, ett litet målkalas signerat DIF i andra och nära på en vändning och ett seglivat spöke som till slut fick ge sig… så var det som alltid den  här säsongen - roligt att se Robin Alvarez ta för sig på isen.

Man kan väl inte annat än älska att han ville ta revansch på sig själv från förra säsongen och har gjort det. Med råge.

onsdag 13 januari 2016

"Det var Sahlin som räddade oss"

(Foto SSK)

Det finns kvällar när målvakterna måste stå på huvudet. Det här var en sådan  kväll för SSK och Alexander Sahlin var rena muren säger alla som kommenterar matchen. Så även Johan Lorraine som jag varit nyfiken på en tid.

Så jag ringde upp Lorraine, på väg hem från matchen mot tabelltrean Västervik. En match där SSK hade första och gästerna både andra och tredje och som sagt ett totalt bombardemang mot Sahlin. Som stod pall.

söndag 10 januari 2016

Örebro förstörde DIFs fansfest

( FOTO JOHAN SAHLÉN)

For the record … så fick Djurgården en mardrömsstart på fansfesten på Hovet. Det var Järnkaminernas dag, Micke Holmqvist tackades av, fullsatt och grymt tifo runt hela läktaren.

Men. Det som har hänt ett antal gånger förr när det varit stor fest och haussad match– hände igen. Det blir mer känsla än tanke och så var mardrömsstarten ett faktum.

Troja stängde ner SSK

For the record… så åkte SSK på sin första förlust i AllEttan Södra under lördagen. Detta trots bästa möjliga start på matchen då Sebastian Höglund gjorde 1-0 efter bara 1.51. Hans första mål i AllEttan Södra och sjätte målet totalt den här säsongen.

Men sedan stängde Troja ner SSK:s offensiv helt. Så här sa Trojas tränare Pelle Svensson till Länstidningen om gästernas taktik:

lördag 9 januari 2016

”Vi måste in i kampen igen”

(Anders Gozzi FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

AIK tog tre poäng mot Timrå trots ett rejält hackigt spel men när Almtuna tog emot AIK i Metallåtervinning arena i Uppsala på fredagskvällen var det stopp.

AIK lyckades ju visserligen sno åt sig en poängdå matchen gick till straffar men spelet sett över hela matchen kan mest beskrivas som osynkat.

fredag 8 januari 2016

Almtuna straffade AIK



(Jesper Brtt FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALlMAN.SE)

AIK vann skotten med 47-34 och det kan ju låta som en rafflande match. Det var det mestadels  inte. Om förra matchen, hemma mot Timrå var sämsta insatsen den här säsongen så var insatsen mot Almtuna bara snäppet bättre.

Men. Det fanns ljusglimtar. Det gör det alltid bara man letar.

torsdag 7 januari 2016

Djurgårdens tredje trea av tre möjliga mot Rögle

(Andreas Englund kom från JVM och direkt in i SHL-schemat. Ett må och två ass, hans poängbästa match i karriären så här långt enligt Cmore. FOTO JOHAN SAHLÉN/ARKIV)

For the record … så tog Djurgården sin tredje seger av tre möjliga mot Rögle. Den här gången i ”Hajtanken” i  Ängelholm.

Efter 2-1 i Ängelholm i oktober och 5-1 på Hovet i november blev det nu 5-3 seger på bortais för DIF.

onsdag 6 januari 2016

Stark vändning gav SSK fyra raka i AllEttan


Viktige centern Jonas Westerling sjuk,  omkastade kedjor och en tung start på machen med två mål i arslet inom loppet av 4.24 - trots att SSK enligt bland andra LT.se förde matchen.  Ändå vände SSK och vann. Det får anses starkt!

Jag ser i Länstidningen att SSK-tränaren Mats Waltin baissar 6-4 segern med tanke på starten – som var nära att sänka laget. Men han plockar också fram ordet Sisu för att beskriva hur SSK kunde vända matchen i tredje perioden.

Tre poäng trots allt för AIK

(FOTO JESPER ZERMAN)

Ja jisses. Det hade inte varit orättvist på något sätt om Timrå fått en pinne eller till och med tre. För AIK spelade inte alls bra.

Det var långsamt, omständligt, tappade puckar, taskig tajming i passningarna med påföljande indianare, lätt kaos framför Robin Rahm som emellanåt stod på huvudet och på egen hand räddade AIK.

"Vi bygger upp en trygghet på Hovet"

(COPYRIGHT: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE (ljud o bild)

Matchen var som sagt inte någon höjdare spelmässigt men tre poäng är tre poäng hur de än tas - så Jacob Spångberg som gjorde ett av målen var så klart nöjd med det även om det fanns mer att önska av spelet.

AIK har nu vunnit sexton av arton hemmamatcher (!) varav fjorton vid full tid. Imponerande på sitt sätt så jag tog ett snack med 1-0-målskytten Spångberg som är inne på sin bästa säsong i karriären.

söndag 3 januari 2016

"Jag har vågat lite mer i spelet med puck"

(Henrik Nyberg fotad i höstas. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tre matcher, tre raka segrar. SSK har fått en bra start på Allettan södra. Nu har man visserligen spelat två av de tre matcherna mot lag från HockeyEttan Östra men SSK ser starka ut.

När Visby Roma kom på besök under söndagen slutade matchen med stora siffror, 6-1.