fredag 15 januari 2016

Djurgården knäckte spöket. Till slut.

Förlust med 2-4 i första mötet, ner i Karlskrona. Förlust på straffar (4-5) på Hovet i match två. Djurgården var länge SHL-nykomlingens favoritmotståndare.

KHK har ju bara vunnit totalt tre matcher. En vid full tid mot DIF. En på straffar mot DIF och en på övertid mot Linköping. En tredje seger var inte långt borta.

Men Mantas Armalis falna räddningar tog död på "spöket". Svettigast var de räddningar han radade upp med mindre än två minuter kvar och fram till den för DIF så efterlängtade slutsignalen.

"Jag hade tur" sa Mantas efteråt med glimten i ögat. Viss skicklighet var ju inblandad. DIFs spel har varit ganska upp och ner under säsongen. Målvaktsspelet har dock hållt hög klass oavsett vem om stått. Vilken fantastisk grundtrygghet Djurgården har i sina två målvakter.

Dags att ta fasta på det och släppa loss lite nu, DIF?!

DIF  -  KARLSKRONA 4-3 (1-0, 3-0, 0-3)
Matchen:  MMM+
Målvakterna: Mantas Armalis, DIF  88,89 % och Johan Holmvist, Karlskrona 85,19 %

FÖRSTA PERIODEN
1-0 (15.40) Matt Anderson (Tomi Sallinen, Patrick Thoresen)

ANDRA PERIODEN
2-0 (09.53) Tobias Hage (Emil Lundberg, Andreas Englund)
3-0 (11.33) Robin Alvarez (Lukas Vejdemo)
4-0 (14.56) Linus Hultström (Markus Ljungh, Matt Anderson) Spel 5 mot 3

TREDJE PERIODEN
4-1 (02.36) Emil Larsson (Mattias Guter, Toni Kähkönen)
4-2 (02.53) John Henrion (Jesper Olofsson, Kristoffer Söder)
4-3 (09.33) Kristoffer Söder (Jesper Olofsson)

SKOTTEN I MATCHEN:  27-27  (8-10,  7-6, 12-11)

UTROPSTECKNET!
Upphämtningen! Tre snabba mål i andra och en 4-0-ledning som såg bergsäker ut. Karlskronaspöket var upplöst i atomer – trodde väl de flesta, även jag. Men nej.

Karlskrona snackade i andra pausen om heder, att spela för den oavsett resultatet. Detta kombinerat med ett lite avslaget DIF som ställda och såg spöket fladdra till igen gjorde sista perioden väldigt spännande.

Mantas Armalis stod dock på huvudet och räddade läge efter läge, även de som det verkligen stod MÅÅÅÅÅÅL på.  Och DIF tog därmed sin första seger mot Karlskrona den här säsongen.

FRÅGETECKNET?
Blir det en säsong eller fler för Karlskrona  i SHL?
 Laget åker nu runt som ett typexempel på en ett av två kvallag uppfrån. Man kämpar sliter och får inte ett skit gratis. Ett läte som nog borde ha varit straff ses mellan fingrarna. Hur hårt laget än sliter för att gå i fatt på slutet – går inte, det är stolpar, Mantas Armalis med mera i vägen.

I de två första perioderna var det håglöst, spänt och inte mycket till glädje. En mentalt tung tid och ett djupfryst självförtroende. Som det brukar vara för lagen som är dyngsist redan nu och sedan får kvala.

Bästa medicinen där är att acceptera läget och börja ladda om redan nu. Det enda som funkar.
AIK:s sportchef/assisterande tränare Anders Gozzi fanns på plats för att studera det kommande kvallaget. Bara en sån sak. Men kval blir det så varför inte. Frågan är mer vilket lag man får med sig till kvalet – Rögle eller Modo ser det ut som just nu.