(FOTO Jesper Zerman)

Alltså… att följa de här kvalmatcherna till HockeyAllsvenskan har varit en prövning på många sätt. En av prövningarna är att det emellanåt varken finns acceptabel kvalitet på tv–sändning eller (i vissa fall som här) att man inte hittar en bra liverapportering på nätet.

Jag försökte således hänga med på Swehockey. Och jo lite kan man väl utläsa där även om det gav mer att läsa kommentarerna efteråt.

Men vi börjar med statistiken.

AIK gör ett (!) enda mål mot ett lag man krossade på mindre än två minuter under första perioden på Hovet.  Då var AIK totalt överlägsna. Kunde vunnit med tvåsiffrigt om man bara gasat matchen ut. I returmötet? Verkligen inte. Där slog Panterns vilja definitivt AIK:s klass (på pappret).

AIK:s enda mål gjordes av Joakim Hagelin. I spel fyra mot fem med David Lillieström Karlsson utvisad.   Snyggt jobbat.

Men att ge Pantern biljett in i matchen, i början av tredje, genom att (som Fredrik Hynning) ta en hakning (sånt kan hända) OCH vid samma incident ta en tvåa (Christian Sandberg) för unsportsmanlike conduct – läs förmodligen snack med domaren är ju fan inte okej.

Pantern fick spela 5-3 i två minuter. Efter 11 sekunder stod det 1-1 på resultattavlan. Blev sedan tre mål till av Pantern.

Och här kommer vi in på kommentarerna efter matchen.

På AIK Hockeys hemsida kan man läsa att ”Det resultatet (0-1) stod sig ända till den sista perioden. Då började stockholmarna spela på sin ledning och slarva i passningsspelet.

Nämen hallå. Spela på resultatet när man leder med ynka 1-0? När det stod 24-22 (12-11, 12-11) i skott på mål efter två perioder. Vad trodde de svartgula? Att de var SÅ överlägsna?

Det var de ju inte.

Så här lät det från Panterns sida, när sydsvenskan.se tog ett snack med Fredrik Hetta efteråt:
”Vi gjorde en dålig period borta mot AIK och resten var vi bra, men nu var vi bättre hela matchen.”

Samt:
 ”Det är speciellt att slå AIK, förra matchen visade vi dem lite för mycket respekt”.

Patrik Blomberg fyllde i att:
”Vi vill vinna serien, så enkelt är det”

Just det där sista hade även AIK som mantra i de fyra, fem ja till och med sex första matcherna. Då tog man sex raka, gick upp i serieledning och skaffade sig den buffert nedåt man lever på nu.

Att då slå sig till ro och spela på en 1-0-ledning… Men vad fan? Hur vill AIK-avsluta den här säsongen? Omkörda och nerknuffade till fjärdeplatsen? Eller i topp som etta?

AIK har kvar att möta Tingsryd hemma och Västervik borta.  Och kommer spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong. SSK har inte tillräckligt med poäng för att gå om AIK. Västervik kan förvisso gå upp på samma poäng men har just nu 19 måls sämre målskillnad. Känns som en utopi att Västervik ska hämta in den målskillnaden på två matcher.

Kanske känner AIK likadant? Att man är safe liksom. Och det är man (med 99,99 % säkerhet… Detta är ju ändå brasklapparnas säsong)

Men det spelar ju ingen roll. Sitter man säkert eller inte så finns ändå en heder och en värdighet att spela om. Ja, jag vet att det är svårt att vinna på beställning, särskilt när man sitter säkert och luften till stora delar därför har pyst ur.

Men man har fans, sponsorer och en skyldighet mot övriga lag att gå för 100 serien ut och att börja spela på ledningen vid 1-0 inför tredje - det kan banne mig aldrig vara att göra sitt bästa.

Visa stolthet, värdighet och respekt – om inte annat så för att ge något till de tappra fans som finns kvar och kommer till Hovet nu på torsdag och ge järnet HELA matchen ut mot Tingsryd (det för övrigt kanske bästa av de andra lagen får man väl säga nu med facit i hand). Gör sedan detsamma mot Västervik borta och ge fansen något att bära med sig inför nästa säsong.

Gå för seriesegern nu AIK. På riktigt. Ta chansen att avsluta snyggt. Ta chansen att trots allt som varit avsluta som en vinnare. Allt annat är ju att svika klubbmärket på tröjan.