lördag 21 mars 2015

Fjärde raka för AIK

(Daniel Olsson Trkulja i en annan match. FOTO JESPER ZERMAN/ARKIV)

”Det är slut på underskattning nu” sa Christopher Bengtsson efter bortasegern mot Tingsryd i veckan. Och under de första fem minuterna av fredagsmatchen mot Sundsvall såg det så ut.

Sedan gjorde Daniel Olsson Trkulja ut och så var kanske inte underskattningen men den där lilla, lilla hybristrollet på axeln tillbaka.

Det räckte dock med att Sundsvall kvitterade – ett riktigt snyggt mål, ribbkrysset och in av Christoffer Kjaergaard – för att AIK skulle borsta bort hybristrollet från axeln och se allvaret igen.

Och kanske lite typiskt. Robin Kovacs har fintat, gjort dragningar och har försökt spela in mål under de första tre matcherna i kvalserien.

Nu fick han en lucka, tog ett distinkt och kraftfull skott och pang. Där satt det. Hans första mål i kvalserien och 2-1 för AIK med bara 33 sekunder kvar till paus.

AIK hade varit lite illa ute ett tag men fick lite extra råg i ryggen av det målet.

När Daniel Olsson Trkulja gjorde 3-1 bara 2.53 in i andra var greppet kopplat rejält.
Gnaget ägde andra perioden och att även Christian Sandberg jobbade in 4-1 efter 7.32 var en bra bild för det.

Visst, Sundsvall kvitterade efter 14.31 i andra men även om man hade bud på något mål till där dödade Emil Lundberg matchen halvvägs in i tredje med sitt första mål i kvalserien.

Noterbart vid 5-1 målet var ju Conny Strömbergs tokgeniala dropp bak till Emil.
Åkerlund hade givetvis siktet på Conny som i full tar bara släppte pucken i exakt rätt läge – innan han fortsatte runt bakom målet – vilket gav förvirring hos målvakten och öppet mål för Lundberg som bara behövde sätta klubban till och lätta in pucken av i farten där han kom i en andravåg.

Han hade tre assisst föresten Conny.

Passningen vid första – där han stod bakom målet och i patenterad Conny Strömberg stil lade in en puck till ”Trucken” i slottet lade en fin grund för segern.

Inget är klart än men fyra av sex går vidare.
Det är sju poäng ner till femteplatsen och jag tror inte ens det är matematiskt möjligt att missa topp fyra nu då det är så få lag i serien och alla möter alla och någon hela tiden kommer förlora bakom AIK så det borde gå.

Men.

Det är så klart dumt att slå av på takten nu.

Vi går för förstaplatsen sa Daniel Olsson Trkulja till bloggen efter matchen.
Rätt inställning så klart.

Hur det än blir med förnyat kontrakt för AIK eller inte så kommer nya säsonger både för klubben och spelarna och den säsongen börjar redan nu då man har chansen att ge sig själv en mental boost genom att spela bra här och kanske lite, lite sudda bort den fadda smaken av misslyckande som fanns efter grundserien.

SSK?
Ja herregud. På söndag möter AIK SSK igen, nu i Södertälje.

SSK som hade 2-0 men tappade ledningen och förlorade med 4-7 mot Tingsryd hemma och jag vet inte hur många gånger jag hörde  - från olika hockeyfolk i går – samma förvånade kommentar – nämligen vad "fan händer? Vad håller SSK på med? Fan SSK måste ju vara kvar, de kan väl inte åka ut?"

Det är inte AIKs huvudvärk så klart men en påminnelse i alla fall om att inget är givet.

FÖRSTA PERIODEN
1-0 (08.12) Daniel Olsson Trkulja (Conny Strömberg, Dennis Nordström)
1-1 (13.42) Christoffer Kjaergaard (Markus Kinisjärvi, Jonte Hedström) Spel 5 mot 4
2-1 (19.27) Robin Kovacs (Eric Norin) Spel i 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
3-1 (02.52) Daniel Olsson-Trkulja (Emil Lundberg, Conny Strömberg) Spel 5 mot 4
4-1 (07.32) Christian Sandberg (Jonathan Anderson, Eric Norin)
4-2 (14.31) Johan Eriksson  (utan assist)

TREDJE PERIODEN
5-2 (08.50) Emil Lundberg (Conny Ströberg, Daniel Olsson Trkulja)

SKOTTEN I MATCHEN:  38-25  (11-15, 16-4, 11- 6)

UTROPSTECKNET
Fjärde raka! Det har hackat i perioder av matcherna men AIK har fått ihop det i alla fall och har så här långt endast en tappad poäng på de fyra senaste matcherna. Man får gå tillbaka till tränarbytet i november för att hitta fyra AIK-vinster på rad och även om kontraktet inte är hundra säkert än så finns det nu ett självförtroende i laget som tar Gnaget framåt.

FRÅGETECKNET?
Om inte om?! Alltså man kan ju inte låta bli att undra… OM inte Robin Rahm skadat sig på försäsongen, om man inte väntat för länge med att ge rätt behandling och om han därmed kunnat spela från premiären istället för som nu komma in i spelet först i november – hur hade det gått då? Rahm har spelat bra hela säsongen och i den här kvalserien är det han som hållit kvar AIK i matcherna när utespelarna fått dippar och sett yra ut i mössan. Jag vet inte men antar bara att SHL-lagen är intresserade. Allt annat vore märkligt.

Citatet
”Äh det var till några kompisar på läktaren bara.”

(Robin Kovacs har letat målformen men lade finterna åt sidan - bara boom pangade in sitt första mål i kvalserien och pekade sedan upp i himlen som en målgest.