lördag 14 februari 2015

Soppatorsk!

(FOTO JOHAN SAHLÉN)

Sju forwards - Micke Samuelsson, Marcus Nilson, Micke Holmqvist, David Rundqvist, Alexander Fällström, Marcus Sörensen och Nichlas Heinerö var skadade/sjuka inför matchen. Efter 4.14 tvingades Henrik Eriksson kliva av.

Att Djurgården ändå rivstartade med Steve Savianos 1-0 efter 44 sekunder och höll 2-0-ledningen ett par minuter in i andra var ruggigt starkt. Liksom att man pressade tillbaka Färjestad i två fartfyllda perioder.

Det var ju inte vilka forwards som helst som saknades och att Saviano och Alvarez tog vara på ett för dagen ökat istidsförtroende och spräckte varsin måltorka visar ändå att det finns potential i det här laget.

Att samma ork tog slut i tredje förvånar inte heller. Kanske borde DIF spelat lite mer cyniskt och inte öst fullt så mycket som man gjorde med tanke på hur många klassforwards som var borta men det kunde lika gärna ha hållt matchen ut.

DIF hade lika gärna kunnat göra ett par, tre mål till första två perioderna men fick inte riktigt till sista detaljen i avsluten. Och Fleury var inte många centimeter från en 3-3 kvittering i de allra sista skälvande sekunderna.

Men samtidigt som Färjestad växte och kunde använda ett bortdömt 2-2-mål som ytterligare tändvätska brände DIF allt man hade och fick efter 40 minuters plattan i mattan soppatorsk i tredje. Att gästerna i tredje perioden hade 18-0 i skott efter en knapp kvart säger det mesta även om Milan Gulas 2-3 mål blev någon slags sista-rycket-injektion hos DIF krönt med den där Fleurychansen då.

**
Varför plockade DIF inte in juniorer istället för att låta backarna Alexander Deilert och Philip Holm vara ytterforward respektive center? Att den junior som stått närmast, Lukas Vejdemo är skadad är en förklaring. DIFs J20 lag var dessutom i Örebro för bortamatch och enligt DIFs hemsida kom sjukdomsbeskedet på Sörensen och Heinerö för sent för att någon skulle hinna tillbaka hem och ersätta.

**
 Hur det gick för Deilert som forward? Ja, det blev ju inte så mycket speltid. Tror det blev lite vajsing på planerna när Eriksson klev av. Deilert spelade totalt 06.52 och noterades för noll skott och en tackling.

Holm spelade 13.43, hade två skott på mål, minus ett och noterades även han för en tackling.

**

Sebastian Lauritzen har haft det tungt med skador men spelade 17.35 i dag och slet på bra. Några matcher till så börjar det sitta rejält.

FÖRSTA PERIODEN
1-0 (00.44) Steve Saviano (Markus Ljungh, Markus Nordlund)
2-0 (16.49) Robin Alvarez (Damien Fleury)

ANDRA PERIODEN
2-1 (02.07) Joakim Hillding (Niklas Arell)

TREDJE PERIODEN
2-2 (04.59) Milan Gulas (Per Åslund, Rikard Wallin)
2-3 (13.26) Milan Gulas (Rikard Wallin, Per Åslund)

SKOTTEN I MATCHEN:  25-38  (11-9, 7-9, 7-20)

UTROPSTECKNET!
Steve Saviano! Jag vet inte hur många gånger han varit nära att göra mål senaste månaderna men nära har det varit om och om igen även om endast en enda puck hade gått i mål (18/1)  sedan den 30 oktober och fram till den här matchen.

”Savvy” bidrar hur som helst med enorm energi, de korta benen går alltid som trumpinnar, humöret är alltid på, på, på och mot Färjestad var det nära att bli ett andra mål också.

Detta i andra perioden där Saviano drar på en 360 graders piruett och sånär får in pucken. Kul för honom och bra för DIF om 1-0 målet efter bara 44 sekunder kan få igång målsjälvförtroendet lite mer nu.

FRÅGETECKNET?
Rörig match för domarna kändes det som. Färjestadsfansen undrade exempelvis (befogat) varför domarna inte ens ringde för en videokoll när Joel Eriksson Eks kvitteringspuck dömdes bort. Jag vet inte om det var rätt domslut eller ej men ringa kunde man ju ha gjort. Nu blev förklaringen att pucken var blockerad när Färjestadsjunioren tryckte in pucken och Tellans benskydd och att domarna då inte får ringa och kolla just de situationerna.

Djurgårdsfansen undrade å sin sida hur Markus Nordlund kunde få 2+10 för en huvudtackling när det var Joakim Hillding själv som ramlade, rammade Nordlunds bak med huvudet och sedan från låg (arsel)höjd slog huvudet i isen där han blev liggande innan han klev av matchen.

Citatet
”Han ville spela vidare men  jag sa nej”
(Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson som svar på min fråga varför beslut togs att Henrik Eriksson skulle kliva av. )

”Hank the Tank” hann bara spela tre minuter innan han fälldes/krokade ihop (här får ni välja själv) och åkte med huvudet rakt in i ena målstolpen och avslutade med att åka med huvudet före in i sargen.

Eriksson mådde bra och krävde att få spela vidare men hjälmen sprack vid smällen och Eriksson sydde åtta stygn på skalpen. Djurgårdsläkaren tog då det självklart kloka beslutet att säga nej till spel resten av matchen. Av säkerhetsskäl. Gustavsson trodde även att ”Hank” skulle vara redo för spel igen på tisdag.