lördag 10 maj 2014

Silly season AIK: Ung satsning med mycket karaktär och Gnagar-hjärtan

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Fram till månadsskiftet var juniorforwarden Micke Lindqvist enda spelaren som hade kontrakt med AIK kommande säsong.  Sedan smällde det till och senaste tio dagarna har det ramlat in ett gäng spelare, samtidigt som en har lämnat A-laget  ”officiellt”

Här är ett litet uppsamlingsheat, i datum ordning:

Marcus ”Messy” Jonsson
Har i Västerås gjort sig känd som en spelare med gigantiskt laghjärta. Viker aldrig ner sig och är som en levande Duracellkanin. AIK behöver spelare som ger allt och det gör han. Förra vintern saknades det dynamos som Messi i laget.

Det var för snällt, för mjäkigt och för lite jävlar anamma. Motsatsen till det får man nu in med råge. Attityd, snabba fötter och en bulldozer som banar väg för andra, där har ni ”Messy”. Han hoppas även kunna utveckla sitt spel och bli mer än powerforward, den drivkraften är viktig. Här kan ni se ett Viasatinslag jag gjorde med Messy om hans roll i VIK i vintras.

AIKs sportchef Daniel Rudslätt beskriver ”Messy” Jonsson så här:
”Vi vill bygga ett lag med starka karaktärer. Marcus är en skridskostark och hårt jobbande forward som aldrig viker ner sig. Han passar vårt nya lagbygge perfekt”

Forwarden Victor Ekarv, går från J20 till A-laget där han nu får ett ettårskontrakt.
Har öst in poäng (55 pinnar på 41 matcher) i AIK:s J20 lag och har även hunnit med tolv matcher i A-laget med ett mål som facit.

Nu ska man i ärlighetens namn säga att han inte spelade 12 matcher. Han fick hoppa in lite i de här matcherna, snittistiden var totalt 3.45 per match.
I tre matcher fick han inte lämna bänken faktiskt men i januari fick han vara inne och nosa på hettan, spelade som minst 1.56 och som mest 6.10 där. Den 4 januari gjorde han dessutom det där första SHL-målet i karriären.

Det blev tre matcher i februari, precis innan OS-uppehållet med matchtiderna 4.46, 8.12 och 6.46. Så visst, han är oprövad i seniorsammanhang, å andra sidan finns det uppenbarligen en hel del  talang i 20-åringen som även blivit bäste tekare i ligan under en säsong i J28.

Daniel Rudslätt beskriver Victor Ekarv så här:
”Jättekul att vi lyckas behålla en så talangfull spelare som Victor. Han tillhör klubbens framtid och kommer utvecklas mycket under kommande säsonger. Det är en spelskicklig center som redan i höstas visade sig mogen för seniorhockey

I måndags skrev backen Eric Norin ett tvåårskontrakt med AIK, samtidigt som forwarden Dennis Nordström förlängde sin sejour i klubben med ett år.

Eric Norin tillhörde den handfull spelare som AIK lånade ut för två år sedan till Almtuna. Det gick sådär med de utlåningarna men just Norin funkade bra i Uppsalalaget och blev kvar såväl säsongen ut som säsongen efter.

I vintras blev det dock spel i division ett i Vita Hästen där han var med och spelade upp Norrköpingslaget till HockeyAllsvenskan. Jag har inte sett honom spela på länge men det verkar av det jag hört att döma ha gått bra i Vita Hästen.

Daniel Rudslätt beskriver Eric Norin så här:
En högerfattad och spelskicklig back med stort AIK-hjärta. Eric har tagit stora steg de senaste säsongerna och sågs som en av de bättre backarna i division 1. Det finns stor utvecklingspotential i Eric som vi ska utnyttja i AIK

Dennis Nordström har fått en hel del speltid i vinter och kändes som en av de spelare som klev fram när han fick det också även om det har varit i omgångar och ofta när A-laget har haft skadeavbräck.

Sedan har det varit lite upp och ner, alltemellan 1.25 och 11.45 under sex matcher i oktober/november, från inte ett byte till 12.06 under  december o januari och sedan mellan 10 och 14 minuter (cirka) i februari/mars.

Men det roligaste med  honom var ju den energi och den passion för både klubben och spelet som han tog med sig in i  a-laget. Här har vi en AIK:are in i märgen och ett spel med fart, fläkt och vilja. Jag hoppas (och tror) att han tar med sig den inställningen även nu när han fått sitt första A-lagskontrakt.

Daniel Rudslätt beskriver Dennis Nordström så här:
Dennis har en bra tävlingskaraktär. Självklart är det också roligt att vi kan plocka upp spelare från vår juniorverksamhet som håller hög kvalitet. Dennis kommer att fortsätta att mogna både som hockeyspelare och person. Det ska bli spännande att följa honom kommande säsong

I onsdags förlängde Patric Blomdahl kontraktet. Oerhört viktigt att lagkaptenen som  har ett gigantiskt AIK-hjärta blir kvar.

Jag tog ett snack med honom då som ni hittar här:

Notera särskilt att han (liksom jag) kände att det blev för mjäkigt och mesigt i laget, inte bara i spelet på isen utan när det gällde kravbilden inåt laget. Jag tror Blomdahl lärde sig massor av sitt första år som kapten och jag hoppas han får lite hjälp i år. Det går inte att en eller ett par är pådrivare i laget när det börjar se bekvämt eller segt ut, det behövs en handfull spelare, minst, som kan ryta i och visa vägen.

Daniel Rudslätts kommentar om förlängningen:
”Det har varit centralt för oss att få behålla vår kapten. Patric står för allt det AIK vill stå för kommande säsonger: vilja, fart och hårt jobb. Dessutom har han vuxit som kapten och kommer ta ännu större ansvar i en yngre trupp. Vi har en helt annan budget nu och Patric har visat stor lojalitet mot klubben genom att göra uppoffringar lönemässigt. Han förstår verkligen vårt läge och vill vara med på resan tillbaka.

AIK har ju som en av stöttepelarna i lagbygget att ha ”AIK:are och Stockholmare” i första hand. Daniel Olsson Trkulja, 23 år passar bra in på den beskrivningen.

Han är född i Stockholm, har AIK som moderklubb och kommer nu hem efter en utflykt till division ett-laget Kallinge/Ronneby.

Jag måste tyvärr medge att jag har noll koll på den här killen som hann noteras en match för AIK i SHL innan han flyttade söderut. Som seniorspelare blir HockeyAllsvenskan det högsta han har spelat . Kollar man på statistiken så har han gjort bra ifrån sig i ettan där han gjort 30 respektive 39 och 48 poäng de tre senaste säsongerna.

Sedan hur bra han klarar klivet upp återstår att se, det brukar vara svårt för några, lättare för andra. Så det är en liten chansning.

 Daniel Rudslätt beskriver Daniel Olsson Trkulja så här:
”En intressant spelare som sedan han lämnade AIK för tre år sedan har gjort väldigt bra ifrån sig på seniornivå. Det är en producerande spelare som vi är övertygade kommer att utvecklas ytterligare i AIK och HockeyAllsvenskan.

Man kan ju som ni ser, konstatera att AIK bygger ett ungt och hungrigt lag.  På fredagen kritade backen Jacob Spångberg, 19 (två säsonger) och forwarden Robin Kovacs, 17 år (en säsong) på för AIK. Detsamma gjorde backen Martin Ahnelöv, 19, (tvåårskontrakt) som kommer från Djurgårdens juniorverksamhet.

Spångberg och Kovacs har varit uppe och nosat på A-laget och får nu sitt första riktiga A-lagskontrakt. Att Ahnelöv hämtas från Djurgården har tydligen stört några men det finns numera en hel del juniorer som gått mellan de båda lagen och de här killarna är så proffsiga trots sin ålder att de ger järnet lika mycket oavsett vilket klubbmärke de har på tröjan.

  Daniel Rudslätts ord om …
… Jacob Spångberg:
”En tung och spelskicklig back. Han visade innan sin skada att han har kvaliteter för att spela på högsta nivå

… Robin Kovacs:
”En spännande spelare som har framtiden för sig. Robin står för mycket fart, något som verkligen passar vårt lagbygge. Men han ska få tid att växa in i rollen som seniorspelare

…Martin Ahnelöv:
”En klassisk tvåvägsback som är skridskostark och spelskicklig. Han spelar trots sin storlek (178 cm, 78 kilo) ett fysiskt spel”

Under lördagen gick AIK ut med att Alexander Hamberg förlänger sitt kontrakt med ett år till.
Hamberg hade egentligen kontrakt för kommande säsong men det bröts som alla andras vid degraderingen och nu har man alltså kommit överens om att fullfölja kontraktet om än till lägre lön får man anta.
Det blir lite svårt att kolla på Hamberg utifrån det han gjorde i AIK eftersom Daniel Larsson var så överlägset mycket bättre och stod nästan hela tiden. De få gånger Hamberg fick komma in hade han lite svårt att hålla en jämnhög nivå från match till match men det kan å andra sidan bero på att han fick komma in ytterst sällan och då kanske ställde lite väl höga krav på sig själv.
Han spelade i HockeyAllsvenska Almtuna innan han kom till AIK och var även utlånad dit tidvis under första säsongen hos Gnaget och där har han varit helt okej. Han har dock inte lyckats ta någon solklar förstaspade i HockeyAllsvenskan heller så det blir intressant att se om AIK kör honom som etta nu (det låter lite så) och om det kanske kan ge ett lyft eller om man tar in en annan rutinerad målvakt också.

Daniel Rudslätts ord om Alexander Hamberg:
 ””Alex” är en duktig och stabil målvakt som utvecklats mycket under målvaktstränare Stefan Perssons ledning de senaste säsongerna. Han kommer att få en större roll i HockeyAllsvenskan och har potential att vara i toppen av målvaktstatistiken”

Sedan har ju Daniel Larsson lämnat för spel i Luleå. Tyvärr men det var ganska väntat med tanke på hur bra han har spelat de två senaste säsongerna.

Daniel har ju sagt förr att ”Luleå” är ett avslutat kapitel men jag pratade med honom lite i veckan och de personer som en gång fick honom att lämna klubben är inte kvar runt A-laget där uppe. Det blir något helt nytt nu mot när han lämnade plus att han ville hemåt (närmare Boden) av personliga skäl ett tag.

Han vill ju även fortsätta spela på hög nivå och det tror jag ingen klandrar honom för. Eller jag hoppas ingen gör det i alla fall.

Laget 10 maj
MÅLVAKTER Alexander Hamberg,
BACKAR Eric Norin, Martin Ahnelöv, Jacob Spångberg,

FORWARDS Michael Lindqvist, Marcus Jonsson, Victor Ekarv, Dennis Nordström, Patric Blomdahl, Daniel Olsson Trkulja, Robin Kovacs

5 kommentarer:

Unknown sa...

Behöver ha in lite klass spelare nu också,sen ta in en gårdare som hatar AIK det förstår jag inte.Han kommer nog bli bra mottagen av AIK publiken

Marie Hallman sa...

Mikael: Håller med om att det måste in lite mer rutin nu också men tror du på fullt allvar att han skulle skrivit på för AIK om han "hatat" Gnaget? Kom igen nu. Det gör han så klart inte (hatar alltså)

Anonym sa...

Håller med Marie, ingen genuin djurgårdare. Kan säkert bli en bra back.
Men vad händer med Sampa, Steen och bröderna? Sen behöver vi en tränare med erfarenhet , där anser jag att man måste lägga krutet, så vi får någon som kan leda laget i rätt riktning.Misstaget från förra året får inte upprepas!!!!

Anonym sa...

Marie- Tack för en grymt bra blogg med både insikt och känsla!

Vet du något om status på Sandberg, Tvillingarna och Steen?

Marie Hallman sa...

Anonym: ja vad fan, han skriver väl inte på för en klubb som han "hatar". vore märkligt, fanns säkert andra alternativ för honom så han kommer spela för AIK-skölden med allt han har.

Sampa, Steen och brorsorna - vet inte! Har inte hunnit rådda men Steen måste bli kvar. Om han nu vill, som den mannen slet för AIK i vinter, med sargat knä och allt.
Sampa hade ju en knepig säsong och brorsorna fick tyvärr inte ut allt men jag tror de kan bli bra i HA.
Ska försöka slå en pling faktiskt.

Håller med dig om tränare. Är lite osäker på P Eklund mest för att jag inte vet hur han är som tränare, var ju ett tag sedan. Men det måste in någon med koll nu. Känns som tränardribblet var grunden till att det sedan gick åt skogen.

Anonym: Tack själv för snälla ord och för att du läser!!! Apropå sampa brorsan och steen, se svaret ovan. Alla tre kan vara bra i HA.