lördag 9 mars 2013

Lidström " Vi vet ju och jag i synnerhet vet hur det går till"


(Lidström kan sitt Bofors. Eller BIK Karlskoga som de numera heter. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var smågruff redan i första bytet. Sedan var tonen satt i den tredje playoffmatchen, då Djurgården tog emot BIK Karlskoga:

– Det blev lite grinigt. Men det är väl så det ska vara nu i de här tiderna. Poängen är brutalt viktiga för båda lagen. Egentligen hade jag inte väntat mig något annat heller, konstaterar David Lidström.


Han har visserligen Västerås som moderklubb men har också spelat fyra säsonger i BIK Karlskoga innan han valde att skriva på för Djurgården. Och att provokationerna kom direkt var definitivt ingen överraskning.

– Vi vet ju och jag i synnerhet vet hur det går till.

Är det en medveten strategi av BIK Karlskoga eller?
– Ja det tror jag. De har ofta en kille framför vårat mål som försöker gruffa till någonting och sådär… men det vet vi om och vi får försöka hålla oss lite kalla. Men jag tycker ändå att vi klarar just det helt okej men vi måste ändå ha ännu mer tålamod på något sätt och inte låta oss dras med konstaterar Lidström.

Och visst behöll Djurgården kylan – i början. Ja förutom Christian Eklund som boxade sig till ett matchstraff mot Alexander Viklund då. Men övriga gled bort från situationer, höll sig kyliga. Inledningsvis. Ju längre matchen gick och ju fler grejer som hände desto svårare blev det uppenbarligen att behålla kylan:

– Ja så är det. Varför? Det är svårt att säga så här efter men de tappar matchen lite också, domarna.

Var då?
– Äh jag vet inte exakt när men det är många situationer som är exakt likadana som de har tagit för som de helt plötsligt släpper senare i matchen. Då blir det svårt att lägga en nivå för matchen om man inte håller samma matchen ut.

Hur ska ni bemöta alla försöka att trigga igång något?
– Jag lossar ingen taktik här men vi vet ju hur de vill göra och framför allt efter i dag så vi är beredda i morgon.

Finns det något generellt motmedel?
– Det är väl att hålla sig kylig. De ligger på domarna hela tiden. Varenda avblåsning är det någon som står och tuggar med någon av domarna och vi får försöka hålla tålamod men ändå stå med och lyssna med lite grann på vad som sägs, men sedan försöka hålla tålamodet själva och inte ge oss in i någon skit. För de försöker starta någonting i princip i varje avblåsning. Så vi ger oss inte in i någon skit men rent hockeymässigt måste vi komma upp.

Nu fick ju BIK en hel del utvisningar emot sig, framför allt i första och andra perioden?
– Ja men samtidigt så tycker jag att alla de utvisningarna var utvisningar.

Men ni lyckas inte utnyttja det riktigt och släpper dessutom in baklängesmål när ni själva har pp?
– Ja, du har rätt i det, jag håller faktiskt med. Så vi måste upp men sedan gör vi ändå tre mål i pp dag. Men som du säger, vi har fler chanser och vi måste försöka trycka in mer puckar. Vi slänger in lite puckar nu men vi kan fortsätta ännu mer och vara lika grisiga som de egentligen framför målen. De hugger och slår och kommer undan med mycket idag och vi vet var domarna har lagt nivån nu så det är bara köra samma stil.

 (FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Hur är man grisig men på ett sätt så att det inte syns så tydligt att man åker ut? Har du något bra tricks där?
– Domarna säger ju att de ser allt som händer men uppenbarligen så missar de en del så det gäller att vara lite kylig. Men vi ska inte spela fult, vi ska spela tufft. Det är väl ungefär så.

Men kan man göra det på ett lite snyggt sätt?
– Det tror jag inte, det går nog inte.

På slutet är det ju någon som nitar Ölvestad precis när han ska skjuta så att hjälmen flyger men det händer ingenting ändå?
– Det är en typisk sån grej och båda domarna står där dessutom, så att det inte blir utvisning där tycker jag är bedrövligt rent ut sagt, säger David Lidström.

Men det fanns en hel del i det egna spelet att förbättra för Djurgården. Det tappades – återigen – en hel del puckar som bland annat ledde till baklängesmål och när DIF skulle jaga i fatt i tredje hade man svårt att styra upp långa sammanhängande anfall. Istället blev det vild jakt på pucken, raggarhockey och en hel del flipper – alltså där pucken bara far runt utan att någon får styr på det:

– Ja det är väl lite så och sedan, som vi precis har pratat om så blir matchen sönderryckt. Men absolut, vi måste jobba på pucktappen och måste tänka oss för på olika ställen på isen där vi bara inte får tappa pucken. Man får absolut inte tappa pucken på vissa ställen, man får tänka sig för när man kommer runt linjerna och lägga ner den. Framför allt nu när vi ska spela på bortais, då kommer de ut ännu hårdare än vad de gjord idag. Men det är bara att ta med sig det till i morgon och försöka ta poäng där.

När det blir sånt där flipperspel, där pucken flyger runt och det är lite 50/50 vem som är först med att lyckas slå till pucken. Vad kan man göra för att lugna ner det så att det blir ett riktigt spel istället?
– Det känns lite konstigt att säga men det är väl att lugna ner sig lite, att ta det lugnt och hålla i pucken för att chanspassar man – det är då det ofta blir flipperspel, när man chanspassar och pucken tar på ett klubbskaft eller någonting och pucken börjar studsa. Men tar man det lugnt istället då sätter det sig lite och det måste vi bli bättre på. När det har varit flipper som du säger ett tag så kanske vi ska ta och hålla i pucken och spela enkla pass istället, komma tillbaka in i det och få lite momentum i matchen.

Det såg man ju ibland att BIK är duktiga på att låsa fast pucken, sedan står de och slår hej vilt åt alla håll. Och det spelar egentligen ingen roll för de leder ju och då kan de stå och hugga på allt?
– Ja det är precis, lite så. De kan stå från insidan och hugga och slå och då är det ganska lätt men det är egentligen för att man mest ska förstöra. Det är alltid lättare att förstöra något än att skapa någonting. Men förhoppningsvis är det vi som sitter i förarsätet i morgon och då är det vi som kan spela så.

Men ska det bli vinst bara måste Djurgården ha bättre disciplin bakåt – i alla lägen. BIK Karlskoga hugger på allt och lyckades på Hovet göra mål fast man var en man färre på isen. Det får såklart inte hända:

– Det är klart att vi måste vara vakna, de sticker ganska hårt även om de är en man mindre för att sätta lite press eller hitta någon sån där puck som studsar ut och så kommer man bakifrån, så det måste vi vara med på och återigen en grej som vi måste vara med på i morgon.

Henrik Björklund var tillbaka från skada, gjorde 1+1 och är alltid ett stort hot. Hur stoppar man honom bästa sätt?
– Det är klart vi ska ha uppsikt över deras spelare och framför allt på vad de vill göra. Vi måste placera oss lite bättre så att han inte får stå och mata sina skott. Det är ju det han har, ett riktigt bra skott. Det är där som vi måste ha något i vägen, antingen stå block på honom eller se till så att han inte får pucken.

Marcus Nilsson är också en spelare som är farlig så fort han får minsta utrymme?
– Det är lite där som med alla spelare som är duktiga och skickliga. Vi måste ligga närmare på dem och vara en pain in the ass så att de tycker det är tråkigt, säger David Lidström.

Han tog en tvåa på slutet för crosschecking men höll sig i övrigt lugn när många andra Djurgårdsspelare gick i gästernas ”störa-ur-balans”fälla. Men så var det många kända ansikten från förr som han spelade mot också.

– Jag har inte så där hett temperament heller. Det ska till jättemycket för att jag ska bli riktigt förbannad och samtidigt så står jag i båset och skriker i stället, då får man ut sig lite grann. Man kan skrika från båset också och där riskerar man inte att få några onödiga utvisningar.

8 kommentarer:

Madde sa...

Gillar inte att klaga på domarna, men tycker faktiskt att de håller en otroligt låg nivå. Tappar matcherna väldigt tidigt. Trist!
Madde

Marie Hallman sa...

Madde: Det var lite svajjigt i går ja. Men dock svajjigt i bedömningen åt båda håll, förstår att det blir svårt för spelarna att veta vad som gäller.

Anonym sa...

Jag har sällan sett sämre svar av en hockeyspelare. BIK spelar fult? DIF har skadat 3 spelare från BIK i båda matcher och nu få BIK spelar med ännu mer skador. DIF spelar otroligt fult i båda matcherna och var verkligen inte kyliga. Struntprat

Anonym sa...

Lidström säger att man ska spela tufft och antyder att BIK spelar fult. Men två st en i ryggen och en kommer från sidan och trycker till vid sargen när Björklund är i obalans är fult. Han kunde ju inte ta imot sig så det blev gips. Nä DIF är ett för dåligt lag för kvalserien punkt

Anonym sa...

Trist att Lindström ville byta ner sig. Iofs har vi inte överbetalda divor ens på backplats men det har dom i djurgården. Att lindström var bästa spelaren i dif både hemma och borta säger en del om divorna.

Anonym sa...

Ja se fruntimmer

Anonym sa...

Håller med om att domaren var en katastrof. Åt andra hållet vill säga. Maken till värre hemmadomare får man leta efter. BIK fick sitt första Pp efter 16!! minuter av andra perioden, och detta i en jämn match. Typiskt kompensation där han visat ut BIK spelare stup i kvarten innan dess. Behandlingen då två DIF spelare manglar Björklund mot sargen var inte snygg. Nu sitter han gipsad. Nej DIF spelar gentlemannahockey. Dessutom så slashades Marcus Nilsson grovt i tredje perioden. Ingen åtgärd eftersom BIK "redan" hade 5 mot 4. Nej DIF får inse fakta. Ni gjorde inte ett enda mål mot BIK i 5 mot 5 under dessa två matcher. Ni är helt enkelt ägda, och du Lidström se inte så bitter ut. En del passar bättre på Stureplan än på Statt.

Marie Hallman sa...

Tack för era åsikter!