tisdag 1 januari 2013

Wennberg: " Det är lite olika spelstilar bara"


(Alexander Wennberg. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Fyra raka segrar har tagit Juniorkronorna till en direktplats i en av de två semifinaler som spelas på torsdag.  Jag tycker de började lite sådär men spelet har tagit sig allteftersom och mot Finland var det verkligen rätt inställning och i både spel och i tanken.

Djurgårdens Alexander Wennberg har gjort två mål och en assist på de fyra första matcherna i JVM och givetvis var han vaken när finalen spelades förra året:


– Det skulle vara otroligt att få uppleva någon liknande, att få vinna ett JVM-guld, men det är väl därför man är här också, för att vill satsa på det hela tiden. Och självklart går vi för guld, det gör vi ju hela tiden, säger Wennberg.

Den här intervjun gjorde jag precis innan de åkte mot först Finland och sedan Ryssland så vad Wennberg har för åsikter om spelet hittills det får ni inte veta här. Vi pratade om lite annat istället, som spelstilar, att lägga på sig kilon, brutala kanadensare och det här med att avgöra en JVM- final som kompisen Mika Zibanejad gjorde.

– Det målet som Mika gör – bara när man satt hemma så rös man ju av det där – så man ju förstå hur det var för grabbarna som var där och fick uppleva det! Det är något man strävar efter att få uppleva själv. Men jag ska försöka spela mitt eget spel och blir det en final så vill man självklart avgöra själv men man gör ju det som är bäst för laget, konstaterar Djurgårdsforwarden.

Än så länge har han fått husera i fjärdefemman och Alexander Wennberg beskrev innan avresan sin egen roll så här:

– Jag har fått direktiv om att åka mycket skridskor, använda min fart och vara farlig för motståndarna så jag ska försöka spela mitt spel, ta åt mig det som coacherna säger till mig och göra mitt bästa.

Är det stor skillnad på spelet i Juniorkronorna och Djurgården tycker du?
– Nja, vi kör lite intensivare här med check och sånt än vi gör i Djurgården, att man alltid ska sätta press och hela tiden driva mot mål, det är väl lite sånt som skiljer men…

Ni kanske behöver driva mer på mål i Djurgården med?
– Ja behöver och behöver, det är lite olika spelstilar bara och jag säger inte att någon är bättre eller sämre än den andra men jag tycker jag passar bra in i den här och den vi har i Djurgården också så för min del spelar det ingen roll hur vi kör.

Från sidan sett känns det som du gått framåt rejält i höst, tycker du det själv?
– Ja, jag känner att det har gått bra för min del, jag har fått mycket förtroende, har vuxit både fysiskt och i själva spelet och jag känner mig bekväm när jag spelar. Det tror jag är otroligt viktigt för att det ska gå på pass bra som det har gjort.

Vad har du ändrat spelmässigt som har gjort dig bättre?
– I början kanske man var lite avvaktande i a-laget, det tar lite tid att komma in i spelet. Det är lite skillnad från tidigare (juniorlaget) så, men ju längre tid det har gått så tror jag att jag börjat utnyttja min skridskoåkning mer och det ihop med att jag har börjat skjuta mer nu har gjort att det har släppt lite. Jag tror att för min del har det varit bra att ändra lite så att jag blir en bättre hockeyspelare i slutändan.

Och du har växt en del i kroppen också, eller hur?
 – Ja jag har lagt på mig… vad är det nu... en fem, sex kilo sedan sommaren för att bygga på mig fysiskt. Träningen under sommaren är viktigt och jag försöker hålla uppe konditionen och lägga på lite vikter, lägger in grundövningar där man blir starkare i bål och allting. Jag känner att det har hjälpt mig mycket i spelet så det har varit viktigt att satsa under sommaren, det är viktigt att man har den grunden, säger Wennberg.

Men han är född med en lätt och smal kropp och kallas inte för inte för ”Kenyanen” av några spelare i a-laget då han springer snabbast och med lättast löpsteg i Djurgården. Något som för övrigt inte är helt vanligt i hockey. Så det här med att lägga på lite, det kräver jobb.

– Ja jag är väl inte den som har lätt att lägga på mig kilon sådär. Jag har ganska bra förbränning, har lätt för det men jag kände ändå att jag satsade på det här den här sommaren - att försöka köra noga med många pass och så - och försöka hålla det på en sån nivå där jag är smidig och kan utnyttja mitt spel. Och jag kände väl när säsongen började att jag hade lyckats behålla snabbheten och smidigheten trots att jag hade lagt på mig några kilon.

Har du fortsatt lyfta tyngder under säsongen också?
– Ja men självklart går man ner lite grann ändå, med tanke på att det är matcher och såna grejer men jag försöker alltid köra lite extra och lägga in såna grejer så att man ändå behåller den styrka som man har.

I semifinalen väntar antingen Ryssland eller Schweiz som spelar kvartsfinal under onsdagen. Att Ryssland ska vinna den matchen är ju ingen högoddsare direkt, även om allt kan hända. Så klart.

Men vilket av favoritlagens spel är svårast att möta?
– Kanada och USA kör ju ganska fysiskt och rakt spel, när man möter Ryssland så har väl de lite mer spelare som kör lite solo. Själv tycker jag att Ryssland är lite lättare att möta, man vet hur man ska styra av dem. Men jag tycker vårt spel funkar mot alla lag och kommer vi bara upp i vår normala standard så kan vi slå dem allihop.

Kanada är annars storfavoriter i årets JVM. Eller det är de väl så gott som jämt. Och tar sig Sverige till final så är de blågula beredda på de tricks som Kanada gärna tar till.

– Ja självklart. Vi har ju haft några spelare som har upplevt det och som kan berätta hur det är, man kan ju ta rygg på dem om det är något man undrar eller sådär och coacherna har väl också varit med ett tag. De vet nog vad som behövs för att lyckas med tanke på att de vann förra året och med tanke på att det är mitt första JVM, så är det bara att lyssna och försöka ta till sig det som de lite mer rutinerade spelarna eller coacherna säger. Jag tror det är väldigt viktigt att vi har några ledande spelare som har varit med tidigare och helt enkelt vet vad som krävs för att ta ett JVM guld

Det kan bli en del köra över målvakten, smälla på hårdare än ni är vana vid?
– Nämen självklart, det vet vi sedan tidigare. De kör över målvakter och allting och det är väl för att skapa lite oreda i motståndarlaget. Men nu vet man vad som kan hända, det är bara att försöka hålla fokus hela tiden på matcherna så att man inte går på de där knepen som de kör. Om någon sånt händer då är det bara stänga ute det och foka på sitt eget spel och försöka vinna matchen, det är ändå det viktiga i slutänden.

Jag har inte skrivit något om JVM-matcherna här på bloggen, mina tankar om JVM kan ni istället läsa här på hockeylegends.se

3 kommentarer:

Gnaget sa...

Trots att jag e gnagare måste jag erkänna att Wennberg är grym. Bäst i JVM hittills!

Marie Hallman sa...

Gnaget: Ja visst har han varit grym! Även Lundström har visat klass. Och Arnesson. Och Filip Sandberg (Sampas Lillebror)... 08 rocks!

HEHE.. sa...

TRUE THAT!