fredag 25 januari 2013

Mattias Guter: Jag har mer känsla för Djurgården än för AIK


Det rasslar till lite här och där på marknaden nu, det är ju snart trading deadline (31 januari) och i dag (fredag) presenterade Djurgården Mattias Guter som ny spelare.

Guter kommer från Almtuna där han har gjort 15 mål och 7 assist på 34 matcher och är därmed tredje bäst poängmässigt i Uppsalalaget med den statistiken.


Almtuna har haft en tung säsong bland annat för att truppen inte håller allsvensk klass rakt igenom, det är en handfull spelare som gör det, resten har en bit kvar.

Guter är definitivt en av de som har mycket bra hockeyallsvensk klass så det ska bli kul att se hur han kan lyfta sig ytterligare i Djurgården där han får lite fler spelare på sin egen nivå att mäta sig med.

Jag slog en pling till Guter som satt i bil nu på fredagskvällen på väg till Uppsala för att hämta sina grejer. 

Varför han lämnar Almtuna vill varken han eller Uppsalalagets ledning gå in på.

Så här säger sportchefen Martin Öhrstedt på Almtunas hemsida:
– Det är Mattias själv som inte vill vara kvar och efter att vi haft en lång dialog fram och tillbaka så har vi kommit överens om det här beslutet. Vi vill inte och kan inte ha kvar en spelare som absolut inte vill vara kvar i laget.

På hemsidan står det även att det är Guter själv som köper ut sig från kontraktet och att DIF inte har betalat någon övergångssumma.

När jag frågade Mattias själv om orsaken till flytten säger han att:
– Det är inget jag vill kommentera utan det blir bara pajkastning och därför väljer jag att avstå det.
 Kontraktet med DIF är skrivet på 1+1, det vill säga den här säsongen ut och så plus ett för nästa säsong. 

Om Djurgården går upp i Elitserien kommer kontraktet omförhandlas, blir man kvar i HockeyAllsvenskan fortsätter det löpa på.

Men varför blev det just Djurgården då och var fler lag inblandade?
– Jo det var andra lag inblandade men det har varit som en dröm att få komma tillbaka till Djurgården. Det är en storklubb och jag strävar efter att spela så högt upp som möjligt så det här är ett bra steg att ta, säger 
Mattias Guter till bloggen.

Men det är fortfarande HockeyAllsvenskan – just nu i alla fall?
– Ja exakt men jag kände framför allt att jag vill spela tuffa matcher nu för att komma uppåt i karriären och det känns som Djurgården har ryckt upp sig så att man kommer spela såna matcher nu framöver.

Vad ska du bidra med då, förutom näsa för mål?
 Jag hoppas kunna bidra med hårt jobb, att vara en frejdig spelare och självklart så hoppas jag att få se det trilla in lite puckar från mig.

För något år sedan ryktades du vara på väg till AIK och då sades det att du var AIK:are. Hur är det med det där egentligen?
– Min pappa har jobbat i AIK! Och satt i styrelsen bland annat fram till 1996. Men jag har inte spelat där utan jag fick min hockeyfostran i Djurgården så jag har mer känsla för Djurgården än för AIK, slår Guter fast.

Djurgårdsvärvningen känner spelare som Henrik Eriksson, Adam Reideborn och Kim Lennhammer sedan tidigare. Var med och körde med a-laget försäsongen 2007/2008 och med tanke på sin ålderskull så är det spelare som Cehlin, Jacob Josefson och Marcus Krüger med flera som han känner bäst från sin tid som Djurgårdsjunior.

Första träningen blir på söndag morgon och första matchen mot SSK på tisdag om allt är klart då och det borde det vara, konstaterar Guter:

– SSK har ju gått fantastiskt bra så det blir en häftig match att börja i! 

Inga kommentarer: