fredag 25 januari 2013

Janos Hari: " Jag tycker jag har fått rätt roll nu"


(Janos Hari. En kille det svänger om både på och vidan av isen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ett plus ett mot Asplöven, ett mot ett plus Almtuna och en assist – som lika gärna kunde ha blivit mål- mot Troja Ljungby. Djurgårdens Modolån Janos Hari har hittat formen med fem poäng på tre av de fyra matcher han har spelat nu under andra svängen hos Djurgården.

– I dag borde jag ha gjort mål men jag lyckades missa målet och pricka stolpen så… studsade den på Marcus (Sörensen) så det var skönt att han var där. Det är kul att sätta lite puckar och jag hoppas jag kan fortsätta på det här, säger ungraren.



Han kom till Sverige för åtta år sedan, blev Djurgårdare redan då och tvekade inte när Modo undrade om han ville spela i Stockholmsklubben några matcher. Det blev fyra i en första omgång och sedan 15 januari är han tillbaka i laget.

– Jag har bott här i (Sverige) i åtta år, flyttade hit när jag var tolv. Jag spelade faktiskt i Hammarby då men bodde hos en kille som var Djurgårdare ett bra tag så han fick in mig på rätt spår direkt när jag kom till Sverige. Det var lockoutår när jag kom hit så då gick jag på alla Djurgårdens matcher, de var enda laget i elitserien så jag satt här i varje match och stod i klacken då och då till och med.  Jag tycker att Djurgården hör hemma i elitserien och äh jag vill bara utvecklas och spela och jag får spela pp och jag får spela mycket här - det är det som utvecklar en som spelare. Man blir inte en bättre spelare av att sitta på bänken helt enkelt.

Vilken roll vill du ha i Djurgården?
– Nu när det är säsong så vill jag helst hjälpa att vi ska vinna matcherna så att vi kommer till kvalserien. Det vore roligt jäkligt roligt att få gå upp med Djurgården. Det vore en upplevelse och det är viktigt för Djurgården som förening också. Och jag tycker att jag har fått rätt roll nu.

Vilken?
– Att jag ska producera poäng, spela i pp och vara en ledande spelare liksom, säger Hari.

Och fortsätter han i den här stilen är det just ledande spelare som han kommer vara. Men riktigt så kändes det inte de fyra första matcherna i DIF i början av december:

– Jag tänker inte på det så mycket men förra gången jag var här så tänkte jag lite för mycket på att göra poäng. Kanske för att när jag var i Asplöven så gjorde jag tre poäng direkt och då kanske jag trodde det skulle vara lättare här (i HockeyAllsvenskan) än det egentligen är.

Vad är skillnaden mellan dina fyra första matcher i Djurgården när du gjorde en assist och de här fyra matcherna när du har gjort fem pinnar?
– Jag tycker att jag spelar lite enklare nu men det här med poängen… ibland studsar puckarna rätt och jag får ju mina lägen i varje match och då ökar självförtroendet med den poängen så gör man ett till nästa match därpå. Sedan får jag mycket förtroende från tränarna också så det är mest bara roligt att spela. Jag tänker inte så mycket på poängen utan försöker mest bara hjälpa laget att vinna och att göra det som Tony förväntar sig.

Vad är det då?
– Jag tycker att jag hade ett bra snack med Tony nu när jag kom andra gången om att han inte förväntar sig att jag ska göra en massa poäng utan han förväntar sig bara att jag ska göra jobbet som alla andra.  Sedan är det klart att poängen kommer om jag gör det jag ska men förra gången tänkte jag för mycket på poängen och på vad jag behövde eftersom jag bara var här och visade upp mig i några matcher, säger Janos Hari och fortsätter:

– Idag har jag en annan trygghet, därför tog vi ett snack och gör jag bara det jag ska göra så kommer det lägen. Jag är ju ganska skicklig och står ju på rätt ställe ganska ofta så målchanserna kommer i varje match. Det gäller att ta vara på dom bara, det blir inte så många per match faktiskt.

Som det ser ut nu blir Janos Hari kvar säsongen ut i Djurgården. Modo kan kalla hem honom efter trading deadline vid skador men gör de det kan han inte komma tillbaka till DIF. Och får Hari som han vill blir han kvar i DIF. Visst lockar elitserien men att få spela mycket och på ett ställe lockar mer, berättar han. Att spela i HockeyAllsvenskan känns inte som ett nerköp:

– Nej så känner inte jag det. Jag är ju förstaårssenior och det är bra ett steg i utvecklingen. Det är inte så många 92:or som spelar stabilt i elitserien och jag gjorde det rätt bra förra året. Men i år har jag inte fått spela så mycket, vi har bättre lag helt enkelt. Då får man ta det här steget. Och kolla på alla äldre grabbarna här, jag tror de hade något år i HockeyAllsvenskan de med när de var yngre. Jag tror att det är välbehövligt att få komma in i seniorhockeyn och att utvecklas i den här farten. Det är absolut ingen stor skillnad mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan utan det är utvecklande hockey med fart så jag tycker det är bra.

Du kom in i ett knepigt läge när Djurgården brutit sin segersvit om tolv vinster och åkte på en pinsam mina mot Tingsryd på Hovet.  Vilket sedan följdes upp med förlusten mot Karlskrona när du kom tillbaka?
– Ja vi är ett bra lag men vi är inte så mycket bättre än motståndarna om vi inte gör det vi ska. Om vi tror att det blir för lätt, vi hade kanske vunnit många matcher i rad och börjar man fuska med detaljerna så märks det – då hugger lagen. De vill ju vinna mot Djurgården. Det vill alla lag.

Men är det inte lite konstigt att komma in sådär i det läget?
– Äh jag tycker att när man kommer utifrån så är det nästan lättare att komma in i ett sånt läge för då kanske man får mer förtroende än om laget har gått skitbra för då finns ingen att sätta åt sidan så personligen tycker jag det är lättare att komma in om de har gått dåligt för laget tidigare men jag tänkte inte så mycket på det utan känner bara att det var skönt att vi har vänt på det – vi måste ju fortsätt vinna här.

Torsdagens seger mot Troja Ljungby må se säker ut när man kollar på slutresultatet 5-1 men trots att DIF inledde tredje med ett 2-0 mål var tränaren Tony Zabel missnöjd med spelet och tog timeout. Ett drag som lustigt nog fick motsatt effekt.

– Ja vi sa att skulle spelare enklare, få ut och ner puckarna och komma in i det igen men ibland hjälper inte timeouten.  Man är inne i en period och motståndarna har fått energi. Det blir så ibland det är inte så mycket att göra åt.

Ni krånglade till det istället?
– Ja det vart inget bättre men som tur var så fick vi in ett mål där och efter det blev det lite lugnare, säger Janos Hari.

Han är som sagt från Ungern, är född i Budapest, är fortfarande ungersk medborgare och är en sprallig snubbe som hörs och syns både på isen och i omklädningsrummet:

– Jag är ganska rolig person även om jag har varit lite lugnare på senare tid. Jag brukar snacka mycket i omklädningsrummet och vara mycket i centrum men i år har jag varit lite mer mognare, lite äldre, varit tystare. Men jag är rätt social av mig så jag kommer rätt snabbt in i det här gänget också kände jag. Annars är jag som alla andra!

Hur är du som spelare då?
– Jag brukar göra lite snygga dragningar, vara bra och smart med pucken. Det är mina största styrkor.

Får du göra det här?
– Det är svårt för det är ganska pressade matcher, det finns inte så mycket utrymme för att försöka göra såna grejer men då får man göra det som tränaren har sagt åt en, göra det bästa för laget liksom.

Men det rycker lite i den där trixararmen?
– Ja precis den dyker väl upp lite igen, ha, ha.

Om ni samlar på er tillräckligt med poäng kanske du får trixa lite igen?
– Ja eller hur kanske i någon av de sista omgångarna, skojar Hari med en rejäl glimt i ögat.

För även om det är bra med kreativa spelare så är det bottenlag som bara kör som varit DIF:s svåraste motståndare den här säsongen och då är det mer spela äckligt disciplinerat än finlir som gäller.

Har du gjort någon grej som Tony skällt på dig för?
– Ja förra gången jag var här så tyckte han att jag höll på lite för mycket med pucken men nu har jag gjort lite mer som han har sagt och spelat enkelt och det verkar ju funka. Vi tar poäng och vinner på det så nu ska vi inte ändra på det.

4 kommentarer:

Pierre sa...

Tycker att Hari och Pavalus varit bra i DIF! Lyckade lån

Anonym sa...

Vilken Pavalus?

Anonym sa...

PETR KALUS

Anonym sa...

men kallas pavalus av sina vänner/familj