fredag 7 december 2012

Zabel: "Vi gör inte mål och då vinner man inte"


(Tony Zabel. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Troja Ljungby har tagit tolv trepoängssegrar, tre av dem har kommit mot Djurgården. Den senaste kom nu på torsdagen, trots att DIF – som vanligt – vann skotten. Den här gången med 36-25.

– Det känns så jobbigt att säga det här men jag tycker inte att vi gör en dålig match egentligen. Men vi gör inte mål. Och då vinner man inte. Vi har tre, fyra frilägen, får fyra pp och har flera stolpskott utan att få in pucken, de har två lägen och gör två mål, säger Tony Zabel med stor frustration i rösten.


Han sitter på bussen hem och försöker begripa varför det bara inte går att få in pucken, trots överläge i både skott och sett till spelet.

– Vi har så sjukt bra lägen att man sitter bara och väntar på att någon måste bli mål. Det är en puck längs mållinjen, någon i stolpen och till och med något stolpskott från blå, säger Zabel och fortsätter:

– När man förlorar så blir allt så svart men så dåliga är vi inte. Nu håller de oss på utsidan i samtliga våra tre matcher mot dem (Troja) men jag säger ändå att det här var vår bästa match emot just dem. Så är det.

Djurgården tillhör de allra mest målsnåla lagen och även om det blivit tre, fyra mål i några enstaka matcher är det gott om uddamålsvinster med inga, endast ett eller två mål framåt. Så hur kan då Zabel tycka att Djurgården var det bättre laget när man åker hem från Ljungby med en blytung 1-2-förlust i hockeytrunkarna?

– Jomen vi vänder spelet kvickt, de får inte komma upp och checka i vår zon, de har bara två, tre anfall när man känner att nu kom de upp i vår zon. Har inget mer än så. Vi har bra anfall, vi vänder spelet men ska man vara kritisk så sätter vi för lite puckar på bladet när vi har lägen som två mot ett till exempel. Då sätter vi pucken på skridskorna istället för bladet och sätter man inte puckarna på bladet då tappar man tempot. Sedan kan vi vinna fler närkamper. Det måste vara mer på liv och död när man spelare. Det känns inte som att det är det för alla.

I såna här matcher kan det ju se ut som att spelarna inte kämpar?
– Jo man kämpar, vad är det? Det kan vara skridskoåkning, det kan vara backcheck, forecheck där vi jobbar bra men visst, syftar man på närkamper så kan vi vara bättre där.

Ni har förlorat samtliga tre matcher mot Troja, en tillfällighet eller något i deras spel som ni har svårt för?
– Jag vet inte men den när vi möttes hemma (2-3 den 25 oktober), då var vi uddlösa rakt igenom. Det kändes inte som att vi hade en enda målchans och hade bara 16 skott på mål. I dag vann vi skatten med 36-25 och man (ledarna i båset) gick bara och väntade på att vi skulle vinna matchen för vi är så mycket bättre även om det saknas saker i vårat spel också. Så var det inte i de andra två mötena. I första matchen var vi kanske lite bättre än dem och har många chanser. I andra var det tamt men idag i den tredje matchen så är vi bättre än Troja, även om vi vill lite mer med vårat spel. Men vi gör inte tillräckligt med mål.

Inte ens i pp, fast ni hade fyra stycken?
– Ja det är ett problem. Vi har ju sagt att ska man klättra i tabellen så måste vi upp i pp. Nu när de gör 1-1 så har de egentligen ingenting, men vinner ändå.

Vad är felet ni gör då?
– Nämen har du frilägen två mot ett, fintar du ner målvakten och lägger pucken utanför. Vad ska man säga? Vi skulle behöva smälla dit några puckar så som vi gör vid 1-2. Sedan kanske det blir så att det stora spelövertaget gör att man slappnar av istället för att tokköra. Och det blir en liten stressfaktor när man har ett sånt övertag utan att göra mål, då kämpar man ännu mer ibland en och en men det vi måste ha är mer kyla, konstaterar Tony Zabel och fortsätter:

– I slutet av matchen så slänger vi ifrån oss pucken för mycket, men jag förstår grabbarna. Det är svårt att hålla kulan men det måste man göra och ska göra men det är lätt för mig att säga, det är värre att åka ut och göra det och göra mål.

 Att slänga ifrån sig pucken när man behöver göra mål låter ju märkligt?
– Jo men jag menar att vi i slutet av matchen lägger ner puck och dumpar den istället för att vara mer kylig. Vi har sagt att vi ska ta in pucken med mer kontroll, vi hade jätteläge att göra det med men det blir ändå full fart framåt och vi får inte ut så mycket av det.

Det var några som såg dagens match som jämförde den med 2-5 förlusten mot Karlskrona?
 – Jasså men det går inte att jämföra de matcherna. Jag tycker vi gör bra saker i dag men vi måste göra mål också. Vi skapar tillräckligt med lägen för att göra målen som vi ska göra och det har funnits andra matcher när vi inte har gjort det och därför blir det extra surt när vi är bättre än Troja men det är ändå de som får vinna…

Men det här du sa om närkamper… är ni för veka där menar du?
Veka vet jag inte, det kanske är fel ord men man måste spela på liv och död i vissa situationer. Sedan är det klart att de (spelarna) gör allt för att det inte ska bli baklängesmål men när man tittar på matchen i efterhand då får man en annan uppfattning Det är för få som spelar på liv och död.

Att NHL-spelarna Gabbe Landeskog och Douglas Murray har lämnat märks i både målprotokoll och inte minst i boxplay. Men Tony Zabel är less på snacket om vad NHL-spelarna tillför eller inte.

– Det är så mycket snack nu om dem. Men ingen kan ta deras roller. Det finns ingen som kan bli en Gabbe eller en Murray helt plötsligt, för då hade alla spelat där borta. Nu har de varit med och hjälpt oss, nu får vi spela utan dem och det kan vi. Men ingen kan bli som dem, det är ingen som kliver in och blir en naturlig ledare bara sådär. De där två står ju för en annan typ av hockey, en krafthockey där de är proffs.

Under JVM riskerar truppen att tunnas ut ytterligare då Alexander Wennberg och Linus Arnesson är uttagna till just JVM.

– Det är klart att Challe tittar på vad som finns på marknaden och till vilket pris men hur det går med de sakerna, det lämnar jag åt honom och dig.

Inga kommentarer: