söndag 4 november 2012

Hjelm " De har ju varit lite av ett spöke för oss"



 
(Hjelm går från klarhet till klarhet. FOTO GUSTAF BRUNDIN/Arkivbild)

En sekund kvar av förlängningen mot Leksand – då sköt Andreas Hjelm hem bonuspoängen med ett fint skott som han dock själv beskriver som ”sådär”.

-Nja, pucken gick in i alla fall. Jag vet inte om det var så fint, det kändes som ett löst skott, som att målvakten missbedömde skottet för pucken gick under benskyddet. Jag tycker det var lite turligt, det kändes så i alla fall, säger han med ett skratt.


SSK hade inte vunnit på flera år mot Leksand och då det var två lag med bra formkurva så blev det en väldigt jämn match, berättar Hjelm:

-De är ett väldigt starkt lag och har många femmor som gärna går ut och producerar. Vi blev tillbakapressade i omgångar men kunde komma i några bra anfall vi också så det hade kunnat gå hur som helst känner jag. Det kunde ha blivit både vinst och förlust, nu blev det vinst på övertid, det var bra för oss.

När gjorde du senast ett mål i sista sekunden?
-Ja, oj, det är inte på ett bra tag i alla fall. Och jag visst inte att det var så lite tid utan det var bara att skjuta och ta i så hårt jag kunde.

Det var som sagt länge sedan SSK snodde poäng av Leksand, så det är klart att den här matchen är viktig även mentalt:

-Vi har haft svårt för dem länge och det här är första poängen som vi tar sedan jag kom till SSK. Vi förlorade ju alla matcherna förra året och den senast nu i höst hemma där vi ledde med 2-0 men de vände och vann med 3-2. Så det var skönt att ta de här första poängen av dem, det tror jag säkert kommer vara viktigt framöver. De har ju varit lite av ett spöke för oss så det är klart att det är skönt mentalt, nu kanske det släpper lite för oss. Samtidigt så är de otroligt bra och kommer vara ännu hungrigare nästa gång vi möter dem så det kommer att bli tajt, säger Andreas Hjelm.

Söndagens mål var hans fjärde för säsongen och så här långt är SSK-backen uppe i 15 poäng vilket ger honom en 18:e plats i poängligan. Hjelm är dessutom på tionde plats i assistligan med sina elva assist på 19 matcher samt har en fin femteplats i plus/minusligan med plus 11.

Vilken placering där är du mest nöjd med?
-Det är nog plus minus! Som back vill man inte vara en börda bakåt, det är vårat jobb att se till att motståndaren inte gör mål så plus minus är den ligan som är roligast att vara högt upp i. Sedan är det ju kul att göra poäng framåt också.

Du har gjort en poäng mer nu än du gjorde på hela förra säsongen, hemligheten bakom det?
-Jag vet inte men jag har fått spela mycket i pp och mycket med Calle (Hagelin) och Matt (Read). De har bidragit mycket till våran vinnartrend plus att jag har fått mycket tid i pp då kommer poängen allteftersom. Vi har ju höjt oss som lag också, så att det har gått bra för mig är bara en bieffekt av att allt annat går bra. Det är riktigt kul att få avsluta en vecka inför uppehållet med poäng, vi har haft en bra vecka.

Eller bra månad va?
-Ja, ha, ha, så kan man sammanfatta det, säger Hjelm.

Och en bra månad är bara förnamnet. SSK  har tagit poäng i tio av de elva senaste matcherna, man har på några veckor gått från jumboplatsen  i tabellen till en femteplats med bara fem poäng upp till Västerås på den tredje direktkvalplatsen till elitserien.

Vändningen började matchen innan Matt Read anslöt, sedan har det bara rullat på. Det ena har gett det andra i en moraliskt positiv cirkel.

-Vi låg ju typ sist i tabellen när de (lockoutspelarna) kom in och det fanns ju bara en väg- upp-  och att bli bättre då. De andra lagen hade haft det rätt bra – jämfört med oss- innan NHL-lockouten, det kändes som att de hade mer att förlora än vi på något sätt, säger Hjelm och fortsätter:

-.Djurgården är ju det där laget som alla vill stå. Så vi har gått lite under radarn, vi är inte favoriter och i och med det och den starten som vi fick så började folk tvivla på oss, men nu har vi vänt det där.

Det blir en lite ny sits då efter omstarten där ni har gått från underdog till laget alla vill slå. Hur ska det läget hanteras?

 -Ja vi får se hur vi tacklar det. Nu ligger vi femma, nu har vi mer och mer att förlora. Men vi är jävligt glada över att det har gått så bra under den här perioden. Det är inget som vi har snackat om inne i laget utan det är något vi har gjort bra bara den här månaden så den där femteplatsen i plus/minus ligan är det jag är mest glad över. Vi har gjort det bra den här månader och ligger på en femteplats, det känns bra…

Spelarna har nu ledigt i två dagar, sedan är det nöta vidare på träning efter träning i veckan som gäller. Samtidigt lämnar nu Detroitbacken Jonte Ericsson truppen och åker till Detroit i en månad "Föreningen har tillsammans med Jonte arbetat för en förlängning av avtalet men saker som SSK inte kan påverka gör att Jonte inte kan vara kvar" skriver klubben på sin hemsida.

Det står inte exakt på hemsidan vilka de sakerna är men Jonte själv sa för en dryg vecka sedan till bloggen  att det var ekonomi, det vill säga svindyra försäkringar och även viss skatteproblematik som gjorde det svårt för honom att stanna lockouten ut. 

Även Jesper Thörnberg lämnar, han kallas hem till Jönköping och HV71 där han har kontrakt. Hur länge backlånet från AIK, Christopher Aspekvist, blir kvar återstår att se.

Och Hjelm har haft stor nytta av NHL-spelarna – inte bara i anslutning till matcherna.

-Jonte har kommit in som en klippa för oss. Han är inte blyg för att säga till om något är fel eller om det är något vi måste ändra eller finputsa mer på. Så det har varit riktigt bra att ha honom här.

6 kommentarer:

Viken sa...

Thörnberg ska tillbaka till HV inte LHC...

Anton sa...

Bra intervju!

Men måste bara påpeka att Thörnberg kallas väl hem till Jönköping och inte Linköping? ;)

Marie Hallman sa...

Viken och Anton. Sant. Jag ändrar! Bra att ni sa till

Peter sa...

Härligt med dina intervjuer som alltid.

Anonym sa...

Du är en klippa Marie! Tack!!!

Marie Hallman sa...

Peter och Anonym: Tack!!