lördag 24 november 2012

Henrik Eriksson: " Det har varit en liten omställning"



 (Henrik Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

21 av de 28 utespelare som Djurgården har använt har gjort minst ett mål. Henrik Eriksson, även känd som Hank the Tank, blev spelare nummer 21 att skjuta sig in på listan över målgörare. Nio av skyttarna ligger liksom Eriksson på ett mål:

– Ja vi har väl bra bredd i laget! Kan vi se till att göra minst två mål vardera så blir de bra, skrattar Eriksson med en rejäl glimt i ögat.


Han är glad – såklart – i bussen på väg hem från Tingsryd där Djurgården vunnit med 2-0 för andra gången den här hösten, båda gångerna med Chet Pickard i målet.

Djurgården borde kanske ha gjort fler mål då man vann skotten med 35-25 (3-13, 7-14, 15-8):

– Ja vi spelade bra i första, hade koll på grejerna där, sedan tappade vi spelet lite i andra, i tredje fortsatte vi som i andra. Det var inte så bra. Varför? Det var nog lite lättja på uppgiften, säger Henrik Eriksson.

Hans 1-0 mål kom efter 8.10 i första perioden, i fem mot fem, efter framspelning av Marcus Sörensen och Michael Holmqvist.

– Jag kom två mot en med Marcus, sedan gjorde han en passning rätt genom centrallinjen som jag sköt ett direktskott på, berättar Eriksson.

Nu är det inte hans roll att vara skyttekung i laget även om han har gjort 12 respektive 10 mål för Mora de två senaste säsongerna. Men mål gör han och ska han även bidra med, det förväntar sig inte minst han själv.

 – Det har varit en liten omställning att flytta hem. Hela laget har haft det kämpigt men man brukar säga att hårt arbete lönar sig och alla har lyft sig, inklusive jag själv och då trillar pucken in, så min form är lite signifikativ för laget.

 På vilket sätt har omställningen från hockeyn i Mora till hockeyn i DIF varit svår?
– Svår var kanske fel ord av mig men annorlunda. Det har varit annorlunda och spelet har inte fungerat som jag och andra hoppas. Samtidigt är det en glädje att vara hemma (i Stockholm) också, det är på isen inte det privata livet utanför som har blivit en omställning men den har omställningen har hela föreningen behövde gå igenom också.

Vad i omställningen från Morahockey till Djurgårdshockey har varit svårast?
– Jag tror att vi nästan är 13 stycken som inte har spelat tillsammans förr, då blir det en liten inkörningsperiod och det måste man ha respekt för. Sedan är det vårt ansvar att komma ihop och jobba som en grupp tillsammans och jag upplever det nu som att vi har kommit dit.  Men man får ändå inte slå sig till ro, för då kommer det dåliga tillbaka. Ska vi fortstätta vinna så måste vi fortsätta jobba tillsammans.

Nu är det ju, som sagt, inte din stil att åka runt och göra snygga moves eller leda skytteligan?
– Nej och där har jag inte lyckats fullt ut. Men det har kommit så sakteliga ju fler matcher som jag har spelat. Det har varit stundtals bra men i vissa matcher har jag inte kommit in i de hela fastän det är upp till mig själv att komma in i det. Jag vet ju vad Djurgården förväntar sig att jag ska göra men att jaga situationer blir sällan bra. Det är när man kommer neutral och sätter in en hård tackling, alltså INTE när man åker ut och jagar som ett läge, som är belöningen för arbetet.

Du satte in två tunga proppar i början av matchen mot Leksand tidigare i veckan, det kändes som det störde dem rejält i den matchen. Det var några spelare som blev försiktigare?
– Ja så blir det väl och det är en roll jag ska ha och en roll jag måste utföra varje kväll.

Fredagskvällens seger mot Tingsryd var tredje raka trepoängaren för Djurgården som inte tagit nio poäng på rad sedan mitten av oktober, då man tog tre raka mot Tingsryd, Karlskrona och Asplöven. Men om det är en Zabeleffekt eller inte vill inte Henrik Eriksson bedöma:

– Nej, det är svårt att säga vad som ligger bakom. Nu har vi lyckats vinna tre matcher men vi har jobbat stenhårt innan också i varje match utan att få ut det vi har vela få ut. Och just tränarbytet i sig vill jag inte kommentera utan det är vi som grupp som har kommit samman och gjort det bra tillsammans i de här matcherna. Visst, vi har fått klara direktiv hur vi ska spela nu men vi har ändå jobbat utifrån samma idé sedan starten sedan kanske alla börjar vakna till nu, säger Henrik Eriksson.

Det här var föresten Douglas Murrays sista match i Djurgården på ett tag, då han lämnar landet av skatteskäl. NHL-kollegan Gabbe Landeskog är lite mer osäker på hur länge till han blir kvar men åtminstone tre matcher blir det säger han till andra media:

– Självklart kommer vi att sakna dem, det är ju två NHL proffs men deras sätt att agera har redan satt en prägel på vårt lag, det har hjälpt oss väldigt mycket, nu får vi fortsätta agera på det sättet framöver.

Vem ska/kan kliva in i Murrays ledarskor?
-Timmy blir en utmärkt ledare där bak. Det är många som kan vara en ledare men Douglas är unik i sitt sätt att spela, det är därför han har varit bra i NHL så nu blir det ett tomrum men vi får se till att klara det.

Kan ni bygga vidare på att det äntligen verkar dyka upp lite självförtroende i laget?
– Ja, absolut. Det är vårat ansvar att göra samma fina arbete även framöver och inte tro att det kommer gå av sig själv. Vi ska fortsätta göra samma jobb och underkasta oss jobbet tillsammans, då kan vi vinna. Det är när man kör en och en som det blir mycket svårare.

De här har gjort mål hittills i DIF:
Sju mål: Dustin Johner, Kristofer Ottosson, Alexander Wennberg.
Fem mål: Gabriel Landeskog.
Fyra mål: Michael Holmqvist, Pontus Åberg.
Tre mål: Tim Eriksson, Fredrik Bremberg, Erik Gustafsson, Elias Granath.
Två mål: Christian Eklund, Markus Ljungh.
Ett mål: Alexander Falk, Timmy Pettersson, David Lidström, Jimmie Ölvestad, Philip Holm, Patrick Hörnqvist, Marcus Sörensen, Douglas Murray och Henrik Eriksson.

De här saknar mål – än så länge
Chet Pickard, målvakt
Tobias Sandberg målvakt
Adam Reideborn, målvakt
Kim Lennhammer, b 24 matcher
Marcus Bohman, b, 1 match
Tobias Lindberg, b, 1 match
Fredric Weigel, f, 4 matcher
Mattias Kalin, f, 4 matcher
Linus Arnesson, b, 13 matcher
Ludwig Blomstrand, f, 14 matcher (har gått till Almtuna nu)



Inga kommentarer: