söndag 11 november 2012

Fiasko? Nej nytänk som tar tid att få igenom


Pär Mårts har en rolig spelidé, men det kommer ta lite tid innan det funkar.
FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE 


Är det nu man ska såga Mårts och hans spelidé? Det verkar så. Jag ser ju hur det står fiasko som rubrik mest överallt efter tre förluster i Karjala Tournament och ser man till resultaten så är de inget att hurra för.

Men jag väljer faktiskt att hylla förbundskaptenen i stället - för att han har en idé och en drivkraft om ett mer offensivt spelande Tre Kronor. Att sedan spelarna inte är kapabla att ta till sig den idén fullt ut än - bland annat för att de fostrats till att passa istället för att skjuta själva - är ju inte hans fel.


Tittar man på spelet så ser det riktigt roligt ut. Mårts har gett spelarna direktiv och fria händer att vara kreativa, aggressiva, ta kommandot – att ösa på helt enkelt. Helt Rätt. Kollar man på chanser och skott så är det ”enda” som fattas bättre avslut men ett roligt och bra spel är ändå en bra början även om det inte ger de resultat som man vill se redan nu i säsongens första turnering.

Det här är ju trots allt ingen VM-match, det är Karjala Tournament, en av få tillfällen där Mårts spelidé kan testas och filas på. Jag tycker det är rätt att han envist jobbar på efter de tankar som han har och som är tänkta att ge frukt till slut.

Och det kommer ta ett tag innan de gör det men får Mårts bara jobba enligt sin linje så tror jag det går.

Mårts har just nu två val. Lyssna på kritikerna, ta tillbaka styrspelet och gå baklänges in i framtiden och göra det som alla gamla tränare och ledare alltid har gjort. Eller… så kan han fortsätta sitt sökande efter och sitt arbete med en väg framåt, mot den hockey där en bra defensiv är viktig och grunden såklart men där en tydligare offensiv och en uttalat stark vilja att vara aggressiv, hålla i puck, leda spelet och ta initiativet istället för att vänta in motståndarnas drag är framtiden. Det går att ta sig dit, men det tar tid. Inte minst i omskolningen av spelarna

Att det sedan finns ett grundmurat motstånd ute i klubbarna mot Mårts spelidé är bara en del av utmaningen. Jag hoppas och tror att Mårts bryter ner det. Han verkar i alla fall sugen att ta det steg för steg och inte vika ner sig. Helt rätt, tycker jag.

2 kommentarer:

Malkolm sa...

Spelidén är det inget fel på. Snarare laguttagningarna. En hel drös spelare från hockeyallsvenskan. Varför? Med såna spelare som spelar i ett allsvenskt mittenlag som exempelvis Landeskog vinner man inga matcher och turneringar. Det finns dussin och åter dussin elitseriespelare att ta ut och som håller högre klass.

Marie Hallman sa...

Malkolm: En hel drös som spelar i NHL till vardags. Landeskog var för övrigt en av de bättre i turneringen.