Matchen: MMMM+  Bra fart från båda lagen och massor med känslor. Gött!
Målvakterna: Chet Pickard, DIF och Lars Johansson, Västerås

MM Patric Hörnqvist, f
M Pontus Åberg, f och Chet Picard, mv.

BÄST I VÄSTERÅS: Patrik Berglund, f &  Lars Johansson, mv.

FÖRSTA PERIODEN
…Första matchen för Patric Hörnqvist som skrev ett enmånaderskontrakt samma eftermiddagdag. Han fick spela med Gabriel Landeskog (center) och Patric Hörnqvist (på andra kanten). Ingen återförening av duon ”Bengan och Linkan” således pga en lättare skada på Fredrik Bremberg.

… Bra anfall och en fin chans direkt för Kristofer Ottosson i första bytet.

…Patric Hörnqvist fick applåder när han kom in på isen i första bytet efter drygt två minuter. Han var uppenbarligen efterlängtad. Det var dock Pontus Åberg som hade bästa chansen i det bytet.

… Jimmie Ölvestad hade tur när han fick ett felskär och brakade med full fart rätt in i målet, liggandes ihopkrupen som ett bowlingklot. Turen bestod ett) i att han inte dånade in i sargen med den farten utan nu fångades upp av nätet och 2) att målvakten Lars Johansson passande nog stod vid stolpen vänd utåt och inte var i vägen när Ölvestad kom dånandes.

…Men det var inte Hörnqvist utan en av Västerås lockoutade NHL-spelare som fick jubla först av alla.

…0-1 (7.29) Patrik Berglund (utan assist) . Kommer längs sargen på högra långsidan, en DIF-spelare försöker bryta men Berglund petar med sig pucken via en sargstuds, åker ifrån bevakningen ner mot mål där han bryter in och snärtar in 1-0 vid bortre stolpen. Snyggt får man ju säga.

… Slagsmål bakom gästernas mål när Fredrik Warg sliter omkull en anfallande DIF-spelare -lite osäker på vem - båda åker hur som helst in i kortsargen och övriga spelare ansluter. Linjemannen (med nummer 96 på ryggen) hoppar in i högen för att avvärja bråket men får sig en höger istället när Warg försöker komma åt Holmqvist.  De båda spelarna fick en tvåa var sedan röken lagt sig.

…Riktigt fint klapp-klapp av Hörnqvist, Åberg, Landeskog men det blev lite för mycket snyggt och tyvärr inget vettigt avslut, utan pucken hamnade hos David Lidström, tillbaka till Åberg som inte fick riktigt grepp om den. Vilket gav Västerås NHL-spelare Mikael Backlund ett läge men där var både försvaret och Pickard med och kunde styra ut det skottet.

…Nära att Jonte Berg fick in en oväntad puck, som han drog iväg mot mål när det såg ut som att han skulle runda DIF-målet men Pickard hann dit i sista sekunden.

…Nära Västerås mål i underläge också när Patrick Hörnqvist tappade pucken vid egen blå och Patrik Berglund kom fri. Tursamt nog för DIF lite i obalans och för hög fart varpå han sköt över.

…Djurgården fick sedan spela fem mot tre i 1.05  efter att först Markus Kinisjärvi och sedan Brendan Mikkelsson åkt ut för tripping respektive hakning. DIF ställde Gabriel Landeskog, Patric Hörnqvist, Dustin Johner, Pontus Åberg och Erik Gustafsson på isen i en minut men det syntes att de inte har hunnit spela ihop så värst mycket. Lite för långsamt spel där. Plus ett gruff direkt, det gynnade inte DIF direkt.

(Landeskog hann få upp kroppen hanlvvägs sedan blev det frontalkrock FOTO JOHANNA LUNDBERG)

ANDRA PERIODEN
…Blev dramatisk början på perioden då Gabriel Landeskog – på väg mot Västerås mål - hakas och trippas av tre spelare (!) – varav två sträcker fram klubban från varsitt håll om Landeskog – som ramlar omkull och åker som sälen rakt in i VIK-målvakten Johansson. Landeskog hann lyfta upp överkroppen, tar sig sånär upp men hinner inte hela vägen och  vältee då såklart målvakten som i sin tur ramlar in och välter målet baklänges över ända. Och då blir det inte ens en utvisning. Men allvarlig talat?!

…Ingen verkade skada sig, tur det då. Landeskog och målvakts Johansson fick ju inte bara vara med om en krock utan fick även ett gäng spelare över sig då det skulle gruffas lite efteråt.

…Johansson lämnade för övrigt en riktigt dålig retur efter tre minuter men det gjorde inget för det stod ingen DIF-spelare där och är det något jag sett ofta i höst så är det ju det. Att det inte står någon där och hugger på oväntade missar och returer.

… Mycket känslor i den här matchen. Små slagsmålsungar överallt, hela tiden. Humor när stackars Västeråsmålvakten Johansson fick hålla i ena stolpen för att inte gå omkull när det vevades lite casual runt honom.

… Och sedan när man minst av allt anade det åkte en VIK spelare ut för en random hakning, just det där som fått passera hela matchen fram till dess. Det kallas kompensation. Inte bra det heller. Lite jämn nivå skulle inte skada. Enda trösten var väl att det var lika risigt åt båda håll. Om nu det är någon tröst.

…Djurgården gick i alla fall rakt på kassen som det brukar heta. Det kan man inte klaga på, lite väl rakt på tror jag Västerås tyckte. Var nära att det trycktes in en puck i röran efter 8.50 när DIF hade pp (och den utvisningen kom verkligen random) men fyra VIK-spelare och målvakten stod i vägen. Typ.

…Ny fem mot tre, om än bara i nio sekunder, för DIF halvvägs in i andra. Inget mål där men det gav ju nytt pp och där blev det… till slut … mål för DIF.

(Jubel efter Erik Gustafssons 1-1.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…1-1 (11.12) Erik Gustafsson (Dustin Johner) Spel 5 mot 4. Klassiskt pp mål, pass rakt över från höger till vänster, direktskott Gustafsson. Bra skymning av Hörnqvist också som gjorde att Johansson nog såg nada.

(Hörnqvist!. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…2-1 (13.39) Patric Hörnqvist (Gabriel Landeskog, Alexander Wennberg) Spel 4 mot 5. Grymt samarbete i numerärt underläge av NHL-duon som såg ut att stortrivas tillsammans. Hörnqvist åker ner till kortsargen, snor pucken från Stefan Wargt och passar in till Landeskog vid första stolpen, skott Landeskog, retur som Hörnqvist tar hand om själv.

( FOTO JOHANNA LUNDBERG)

… Blev lite avvaktande spel faktiskt efter det där målet, framför allt från DIF. Också det en liten sjuka som Djurgården har haft under hösten. Man blir lite ängsliga och vill bevaka ledningen, det gjorde att Västerås kunde ta för sig mer i slutet av mittenperioden.

…Blev en liten fajt mellan Mikael Backlund och Erik Gustafsson som – till skillnad från övrig gruff inblandade i fighter fick 2+2 för roughing.

…Bra räddning av Pickard i slutsekunderna av perioden, bra på så vis att han var med på ett lurigt läge. Returen fastnade dock i slottet och for omkring som en flipperkula mellan spelarna. Ruggigt läge för DIF som kunde andas ut när signalen gick.

(Erik Gustafsson vs Mikael Backlund . FOTO DANIEL PETTERSSON)

TREDJE PERIODEN
…Lite mer offensiv start på tredje än avslut på andra, då DIF både hann med skott (Hörnqvist) och ett gruff bakom DIF målet under första minuten typ.

…Men ett mål är för osäker ledning – i alla fall med DIF på isen. Tidig kvittering av VIK och vilket mål!!

… 2-2 (2.31) Brady Leisenring (Robert Kimby, Jonte Berg) Dropp av Jonte Berg, bak till Robert Kimby som drar iväg ett skott från långsidan in mot Pickard, där står Leisenring och styr in pucken – bakom ryggen på en DIF-back -  på tennis. Snyggt jobbat av VIK-spelaren att hålla klubban i rätt höjd och bara plopp styra pucken ribba och in.

…Gabriel Landskog försökte prickskjuta på långt håll efter drygt sju minuter. Hade nog gått in om inte en VIK spelare lyckades vrida in överkroppen en millimeter just som skottet kom.

(Tim längst ner  i högen. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…Satt just och tyckte det var ovanligt lugnt och kyligt spel av båda lagen första åtta minuterna när Tim Eriksson (eller var det Marcus Sörensen?) fälldes och liggandes brakade in i målvakten som hamnar över honom. Ouff.

… Tyckte jag såg Tåström i publiken. Klart en rocker väljer hockey på Hovet framför fotbollzzzzgalan i Globen.

… Match i matchen mellan Gabriel Landeskog och Marcus Jonsson halvvägs in i tredje, den vann Landeskog på poäng. Spelarna tryckte till varandra, trasslade in sig och Jonsson fick lämna gruffet utan handskar, hjälm och klubba samt med tröjan över huvudet. Landeskog hade allt på.

…Det blev ett svettigt slut på perioden för Västerås fick chansen att spela pp i fyra minuter då backen Philip Holm åkte ut 2+2 för hög klubba i ansiktet på Patrik Berglund. VIK hade några bra chanser där, bland annat strök pucken utanför målet i början av överläget. Pickard fick även se pucken studsa otäckt vid en retur men höll emot.

…Nära att Ölvestad avgjorde i underläge där vid en kontring i slutet på Västerås överläge. Ölvestad knackade ner pucken, trampade på ner mot VIK-målet och fick i väg ett lurigt skott vid första stolpen där Ottosson störtade fram på returen men Johansson hann fram och var tät vid stolpen.

…DIF hade även en puck som strök preciiiis utanför i slutminuterna av tredje.

(Nä.Det gick inte. FOTO JOHANNA LUNDBERG

FÖRLÄNGNING
… 2-3 (2.19) Patrik Berglund (Marcus Söderkvist) Söderkvist glider ostörd in mot och in i slottet, med allas ögon på sig passar han Berglund som står ensam vid bortre sidan och styr in pucken när passet kommer. Snyggt av VIK, inte helt rutinerat av DIF.

…Detta var säsongens första förlust i just förlängning för Djurgården som även har även tagit sig till straffläggningar fyra gånger men då vunnit en och förlorat tre.

...Patric Hörnqvist var enormt besviken efter matchen så klart. Sammanfattade den så här precis när han klivit av isen:

-En bra match. Vi spelade bra de två första, sedan när vi får ledningsmålet så backar vi hem lite. Tajt match, vi en utvisning där i fyra minuter när det är sex minuter kvar och de får en extrapinne på övertiden så… det är tråkigt men sånt är hockey.