onsdag 21 november 2012

Danne Larsson "Jag var ganska säker på att han skulle döma bort målet"





(Danne Larsson agerade vägg. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Calle Järnkrok sköt, pucken gick i mål och hela Brynäslaget åkte ut på isen för att gratulera segerskytten och tacka fansen. Men det var för tidigt. Det var inte mål, visade det sig på grund av lagkamraten Elias Lindholms placering:

– Ja jag kom inte ut på honom. Han står en tio centimeter in i målgården och när jag försöker gå ut så går jag rätt ut i honom. Det är inget att säga om, konstaterar Daniel Larsson.


Domarna gjorde klart för spelarna innan säsongen att enligt de regeländringar som gjorts så får man numera stå i målgården men bara om man inte stör målvakten. Så Larsson var riktigt arg när pucken gick i mål och åkte fram till domarna för att påtala läget.

– Ja men stå i målgården och hålla på och gorma… man vet ju inte om domarna kommer följa det de själva har sagt att de skulle göra men det gjorde de nu. Så det var inte mer att säga om det, säger Daniel Larsson.

Att Elias Lindholm, förutom att stå i målgården och störa även gled in baklänges i målgården gjorde inte saken bättre.

– Nä han börjar i kanten av målgården, hoppar till lite och när han landar så hamnar han en tio, femton centimeter in.

Jag undrar om domaren hade kollat om ni inte hade varit så arga?
– Nej jag vet inte men förmodligen inte. Det var ju så under hela matchen. Jag sa åt dem fem gånger att det var spelare som var runtikring men det går så fort runtikring kassen så det är väl svårt för dem att se, men det har ju målkameran och allt som de kan ta hjälp av om det blir ett sånt här mål. Och när vi protesterade så gjorde han tecknet att han skulle kolla. Hade han inte kollat så hade jag nog varit ganska förbannad…

Brynäs vann skotten med hela 39-19. Första var jämn, där höll AIK jämna steg med Brynäs. Sedan blev det värre. Brynäs vann skotten i andra perioden med 15-3 och i tredje med 12-6 .

Du hann bli rejält uppvärmd?
– Ja första perioden var ju en ganska mjuk start om man säger så, sedan i andra och tredje var det rätt jobbigt.

Det är bra om man får många skott på sig sägs det ju?
– Jo men det blev lite väl mycket i andra, vi tappade spelet lite grann som vi hade i första.

Brynäs hade många skott från nära håll också?
– Ja det blev mycket inspel i mitten och puckar som studsade till de och de var snabba på att hugga på alla lösa puckar så att vi, tappade lite markering där, konstaterar Larsson.

Men nu hade AIK-målvakten en av sina magiska kvällar. Han var precis överallt. Såg vid ett tillfälle helt överspelad ut nere på isen men lyckades ändå göra en fotbollsräddning a la stålmannen åt andra hållet i tredje perioden:

– Ja pucken tar på backen först och sedan på mig. Jag fick slänga mig åt andra hållet när de fick en direktare.

Att Brynäs mål i sudden blåstes av såg ut att blåsa bort en del av den aggressivitet som fanns i spelet innan. Visst, gästerna var där och sköt men inte alls med samma frenesi som innan videokollen.  

Fick ni i AIK en mental boost av att spelet fortsatte då?
– Alltså jag vet ju hur de har sagt att regeln ska vara så jag var ganska säker på att han skulle döma bort målet. Och man blir nöjd att de inte dömer felaktigt men om det blir någon extra boost det vet jag inte, säger Larsson.

Efter sudden följer straffar och där inledde en gammal bekanting till AIK-målvakten straffläggningen – med ett mål.

– Ja det var ju lite surt att Harju fick göra mål. Vi har gått i skola tillsammans, på hockeygymnasiet och allt så jag har en liten intern tävling med honom. Därför var det surt att han fick hänga en men jag räddar de andra två i alla fall och det räckte för att vi skulle ta poäng.

Harju borde du kunna nu?
– Ja men han gjorde en annan grej nu än han har gjort förr…

Det var en ny variant?
– Jo, den har inte varit med förr, säger Larsson och skakar på huvudet med ett leende.

AIK har nu släppt in totalt fyra mål på senaste tre matcherna. Det defensiva spelet ser säkrare ut, men har det börjat stämma igen?
– Ja det är bättre, men vi är inte… eller idag gör vi en riktigt bra period men sedan tappar vi i de andra perioderna. Vi kommer tillbaka lite grann i tredje så det är lite bättre men det är inte helt bra än, det är det inte.

Du fick göra en hel del okonventionella räddningar?
– Jomen det var så många närskott och då hinner man inte göra på annat sätt. Man hinner inte göra något annat än att rädda med armar, axlar, sådär. Men det handlar mycket om att bara gå. Om man vet var skottet ska gå då är det bara att trycka över allt som går.

Fast man hinner inte ställa sig i position heller?
– Nej det blir mycket så att pucken studsar på något ben, studsar på någon klubba och så smäller det direkt. Man får ju bara se vars pucken går för att komma rätt i vinkeln och göra räddningen.

Och koppla på reptilhjärnan så man får till reflexräddningarna?
– Ja det blir lite så att man får köra på känslan i såna lägen. Att man får kriga sig till det.

I oktober hade AIK en fin period då man släppte in endast två mål på elva perioder. Men sedan föll man tillbaka samtidigt som puckarna haglade in i strid ström. Nu har man börjat hitta tillbaka till det spel som är målsnålt igen med ett, tre och så ett insläppt mål på de tre senaste matcherna.

– Det är bara att fortsätta jobba med spelet för även om vi har torskat så har det funnit mycket bra att ta med sig av mitt spel ifrån de matcherna. Man är så fokuserad på det och de bra grejerna och kollar bara snabbt på de mål som har blivit bakåt, så man vet om man ska göra små korrigeringar eller vad man kan göra annorlunda.

Och nu känns det väl som det sitter bättre för dig personligen? Det måste ge bättre självförtroende?
– Ja, oh ja. Vi tar ju steg hela tiden och det börjar funka bättre och bättre. Sedan är det aldrig roligt att släppa in mål men så länge vi vinner matcherna så är det bra, det är det som räknas. Vi måste ta alla poäng vi kan få just nu och så länge vi tar poäng så är jag nöjd.

Rögle slog Växjö i sin match samtidigt som AIK tog två poäng. Det gjorde att Gnaget klev om Växjö i tabellen och har en pinnes försprång på smålandslaget. Men streckstriden är inget som Larsson fokuserar på:
– Nej jag tänkte nara på att vi måste vinna och ta poäng i matcherna. Det är det enda jag tänker på. Jag försöker att inte oroa mig för streckstrider och såna grejer. Det blir fokus på fel grejer då. Man vill ju vinna varje match och ta poäng ändå, så det är det man fokuserar på.

2 kommentarer:

Janne sa...

Tack för en bra interjuv

Marie Hallman sa...

Janne: Tack för att du läser!!! :))