söndag 28 oktober 2012

Jonte Ericsson: "Hyfsat lika riktlinjer som jag är van vid"



 
 (En glad Jonte fångad med iphonen. Så går det när man glömmer kamerabatteriet hemma. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Jonte Ericsson minns inte senaste matchen han spelade i Templet. Men då var det dessutom i ett annat läge, ung, emellanåt utlånad medan han nu kommer in som storstjärna. Fast han rodnar själv när man kallar honom just det.

-Ja, hum, hum… det vet jag väl inte om jag är men det är jättekul att vara tillbaka och att spela inför ett fullsatt Axa Sports Center! Fansen hade deras lilla batalj mellan sig och vi hade våran batalj på isen. Det var riktig kul, säger Detroitbacken och tillfällige SSK-diton Jonathan Ericsson efter 4-2 mot Djurgården.

Och vad hjälper det att man är van vid jättearenor i NHL, även en Detroitstjärna kan ha fjärilar i magen inför en hemkomst:

-Ja men så är det alltid i första matchen att man känner att det är lite pirrigt. Det var det även när jag spelade min första match nere i Norrköping med Vita hästen nyss, så visst är det så när man inte har spelat på ett tag.

Hur kan det vara pirrigt för dig som har så mycket erfarenhet?
-Ja men första gången på länge då känns det  alltid som att man har glömt bort det men sedan kommer man in i det. Då är det lugnt, men just det där första bytet vill man ha ur vägen fort. Sedan är man inne i det, säger Ericsson.

Kontraktet blev klart sent på fredags kvällen, så det vara bara kasta sig huvudstupa in i säsongens hetaste match i Södertälje. Fullsatt på läktarna, upphaussad match mot DIF och bra fart från första nedsläpp. Samt ett kliv in i ett system som han  inte varit med och tränat in:

-Ja vi pratade om det i morse lite, jag hann med en liten kort träning i morse, men då var inte alla på is, men vi gick igenom det lite och det var inte saker som var allt för främmande för mig utan det var hyfsat lika riktlinjer som jag är van med.

Som i Detroit alltså?
-Ja, precis!

Vad säger du om din egen insats i matchen?
-Den var väl ganska medioker, det tycker jag. Jag känner att jag har en bit kvar tills jag känner mig i form.

På vilket sätt var insatsen medioker?
-Nej men jag kan inte ta upp pucken i fart, benen känns tunga och man får nästan spara på krafterna när man vet att man ska in i gen så att det…äh man lär känna sin kropp ganska väl när man spelar så många matcher som man gör så det kommer att bli bättre ju fler matcher som jag spelar.

Efter två perioder klev backkollegan Viktor Lööv av efter att ha täckt ett skott med handen, vilket efter en lååång lördagskväll visade sig vara ett benbrott i handen. Att det var så illa visste inte Ericsson när den här intervjun gjordes dock. Men det gjorde ju att nykomlingen fick börja köra dubbla skift redan i första matchen.

-Ja nu fick jag dubbla men Lööv, det var jättekul att spela med honom. En ung kille som tar för sig och jag hade verkligen sett fram emot att spela mer med honom. Synd att det gick som det gick och jag hoppas att han kommer tillbaka snabbt! Har ni hört någonting hur det gick? Frågade Ericsson omtänksamt.

Just då var det som sagt ingen som visste mer än att det kanske kan bli både dubbla och trippla byten för Ericsson i de tre matcher han har fortsatt kontrakt i då ännu en backskada lämnar tunga hål i en redan sargad backbesättning hos SSK.

Vad tänker du om att fortsätta dubbla eller trippelköra?
-Nä men det är sånt man måste komma in i också. Det är ju svårt bara att spela överhuvudtaget när man inte har spelat matcher på länge och att då komma in och spela så pass mycket, i alla fall i såna här tempomatcher är tufft så att det kommer kännas i alla fall, både fysiskt och psykiskt.

Vad säger du om matchen då?
-Jag tycker att vi börjar bra faktiskt och både i första och andra håller vi dem på utsidan så att de inte får de här farliga lägena riktigt i slottet. Då tycker jag vi är bra, vi är täta i defensiv zon. I tredje kommer de ut med en push och vi är kanske inte riktigt beredda på det ändå och tar över absolut i tredje och skapar farliga lägen och tar tillvara på sina chanser medan vi inte spelar lika bra i tredje som vi gör i de första två perioderna.

Blir ni försiktiga och bevakar ledningen?
-Äh jag vet inte, dels så kommer Djurgården ut som ett helt nytt lag i tredje. Det är en stor del, sedan är vi inte riktigt förberedda och blir kanske för avslappnade men-sedan tar vi vara på chansen vi fick i alla fall och har en i öppet mål, så det var ju bra ändå, säger Ericsson.

Det var en galen stämning i den för ovanlighetens skull fullsatta hallen, det kändes mer som slutspelsfinal än omgång 16 i höstlunken och snacka om bra match att göra sin comeback i klubben i. Övriga tre matcher som Ericsson har kontrakt för är också högintressanta, efter Djurgården följer nu Västerås borta, BIK Karlskoga hemma och Leksand borta innan det blir landslagsuppehåll:

-Ja, det är alltid kul när det är mer tryck på läktaren! Det tycker nog alla. Och det är fyra bra matcher här nu. En av anledningarna till att jag kommer in nu är just också att de har lite kort om backar och fyra viktiga matcher så jag ska försöka hjälpa till så gott jag kan här, så länge jag är här, säger Jonte Ericsson.

En fortsättning är under diskussion men frågan är om det går att lösa de praktiska detaljer som krävs i så fall:

-Jag vet inte om det löser sig här men det är de här försäkringskostnaderna som spökar och jag tycker det är sjukt mycket pengar bara för att försäkra en spelare.

Vad kostar det?
-Det är sjukt mycket pengar.

Sexsiffriga belopp?
-Ja det är det. I månaden ja. Tyvärr så är det så och man vill inte riskera något om man skulle bli skadad så det är ju som det är, man vill försäkra upp sig om det skulle hända något, säger Ericsson.

Men oavsett vad som händer framöver så är det inte matcherna han spelade förr som kommer ligga kvar i minnesbanken:

-Nej jag kommer faktiskt inte ihåg senaste matchen jag har spelat här. Jag vet ju ATT jag har spelat här men senaste har jag faktiskt inget minne av, jag tar med mig minnet av den här matchen istället.

Inga kommentarer: