tisdag 9 oktober 2012

Engström: " Klart de höjer nivån"



 
(Jonas Engström fotad förra säsongen FOTO GUSTAF BRUNDIN/ARKIV)

SSK hoppades på en energiinjektion när Calle Hagelin och Matt Read gjorde hemmadebut. Och det var precis vad de fick.  Två assist av Hagelin och ett mål plus två assist för Read hjälpte SSK till 4-3 seger över Tingsryd.

– Det var grymt att få spela med dem! Det är två världsspelare, det är klart att de höjer nivån (på laget). Vi fick en annan trygghet, man vet vad man får av dem också. Så det är klart att de höjer gruppen, säger segerskytten Jonas Engström till bloggen.


Kvällen började med att Hagelin och Read spelade fram Andreas Hjelm till 1-0, 2-0 gjorde Read själv utan assist. Vid 3-0 var ingen av dem inblandad, då var det Ziga Jeglic som nätade med assist för Gustav Björklund.

Tingsryd kom sedan tillbaka med två mål till 3-2, det andra målet i shorthand. Men. Hagelin och Read slutade som de började när de tillsammans spelade fram Jonas Engström till 4-2 målet som till slut visade vara det avgörande målet också. I power play.

– Vi har väl sagt att jag ska stå där, bara vara där framför kassen, jobba hårt och lägga in pucken. Jag fick en bra pass av Hagelin. Det var bara att ha bladet i isen, säger Engström som fått uppdraget att spela med NHL-spelarna i pp.

Och även tränaren Johan Strömwall berömde lockoutduon efteråt:
  – De gjorde en riktigt bra match, ledde offensiven. Det är ju för att de är bra spelare som vi har värvat dem.

Och det verkar ha gått fort att få in duon i systemet?
– Ja och med Calle Hagelin var det lätt eftersom han tränat med oss under augusti både förra året och i år, så han hade redan lärt sig det.  Och Read är en smart spelare, han anpassar sig fort. Sedan har vi gjort många övningar som involverar systemet nu på träningarna. Vi har jobbat med uppspel, vad vi ska göra när vi vinner pucken, åkvägar och så.

Du satte dem med Damien Fleury i spel fem mot fem, varför just han?
– Tanken är att om man spelar Read och Hagelin i ihop så måste man ha en spelare som klarar av att spela i högt tempo och det gör Damien, säger Johan Strömwall.

Och enligt SSK-tränaren kunde Södertälje ha vunnit med nästan det dubbla:
– Ja men de hade Viktor Fasth! Han spelade fantastiskt bra och räddade fyra frilägen i andra, där Calle hade två och Gustaf var fri en gång. Sedan var första tio i första perioden nog det bästa vi har spelat. Det var ett fantastiskt tempo med bra rörlighet.

Men varför gick de i kapp sedan då?
 – Vid 3-0 så slarvar vi och de får kontra in 3-1. Sedan har vi pp och en av våra spelare blir fälld fast han är puckförare, då får deras spelare ett friläge istället och domaren blåser inte utvisning. På det friläget får de göra 3-2 istället för att vi får en fem mot trea. Vid sista, tredje, målet går de på utsidan och får lite turligt in pucken på kort distans via benet på en spelare.

Nu blev det seger och kanske viktigast av allt lite självförtroende att bygga på.

– Ja det är det vi har saknat i de första matcherna. Men nu har vi fått in två mycket bra killar. De föregår med gott exempel och jobbar hårt både på träning och match. De bidrar med bra arbete och de vill vinna. Det hörs på dem också! Vi var noggranna också, ha bara tagit in såna killar som vi vet kommer bidra. Sedan vill vi inte ta in för många spelare, det går inte. En dag blir det lockout och då blir det för stor förändring om det är många spelare.

Men Nicklas Grossman håller ni koll på fortfarande väl?
– Ja Grossa är en lokal kille och en back. Det skulle vara otroligt välkommet med en back till, säger Strömwall.

Med såna här nytillskott finns ju alltid risken att några lutar sig tillbaka och tänker at andra gör jobbet nu, men så går inte tankegångarna i SSK slår Jonas Engström fast.

– Det är ingen risk att någon av oss blir nöjda och lutar oss tillbaka. Det här var bara ett steg på vägen, vi vet vilken start vi har haft på serien och vi vet vad vi kan göra framöver, så vi tuggar på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fleury ska ha assist på 4-2målet, inte Read. Titta en gång till på reprisen...

Marie Hallman sa...

Anonym: möjligt men jag går på den officiella statistiken och där står det Read! http://stats.swehockey.se/Game/Events/122874