tisdag 11 september 2012

... och så tippar bloggen Elitserien



(AIK firar ett mål på försäsongen. FOTO: JESPERZERMAN.SE/ARKIV)
Och så här tippar jag att Elitserien slutar (se nedan). Vem som vinner SM-guld väntar jag med tills det är dags att tippa slutspelet. 

Varför gör jag då inte som de ”flesta andra” tyckarna i media och sätter AIK sist? För att jag inte förstår resonemanget hos dem som gör det.

AIK har tippats i botten två säsonger i rad, båda gångerna har man slagit belackarna på fingrarna och spelat semifinal.

Första året efter comebacken hette det ” de är nykomlingar”. Okej, det kan jag köpa men som sagt, det sket AIK i. Andra året hette det ”andra året är svårast”. Men nä det var det inte, tvärtom, då hade AIK:s allsvenska spelare börjat växa in i elitseriekostymen i stället.

Nu heter det ”Gynge, Rosén och inte minst Fasth har lämnat”. Men vem lyfte fram Gynge och Rosén inför förra säsongen? Knappast något. De klev fram ändå och jag tror det finns spelare som kan kliva fram och göra poäng i år med även om de kanske inte vinner poäng och skytteligatoppen. Det kan bli en bredare poängproduktion – Pirnes, Little, Twinsen, Melin, Lillieström, Sandberg, Janmark mfl i stället. Det är dags att tro på det LAG som AIK ställer på isen, inte bara se enskilda spelare.

Och Daniel Larsson är inte sämre än Viktor Fasth. Tvärtom. Båda är riktigt bra och det är lätt att glömma att när AIK gick upp var alla som nu hyllar honom  (utom möjligen Lakersfansen) övertygade om att Heino var förstekeeper, Fasths sågs som en chansning. Han klev fram och var fenomenal i två år. Jag är övertygad om att Daniel Larsson kan komma tillbaka till det spel han hade i Djurgården och då är han en toppmålvakt i Elitserien.

Tipset? Det ser ut så här:
1. HV71
2. Luleå
3. AIK
4. Skellefteå
5. Brynäs
6. Färjestad
7. Frölunda
8. Modo
---------
9. Timrå
10. Linköping
----------
11. Rögle
12 Växjö

Resultat försäsongen:
27/7 Gotlands Finest (h) 4-2  
12/8 Modo (h) 6-1  
18/8 Leksand (b) 5-4  
23/8 Skellefteå (h)   2-3  
25/8 Salavat Yulaev   0-2  
30/8 Sundsvall Hockey (b) 2-0  
31/8 Timrå (b) 2-3  
1/9 Modo (b) 1-4  
5/9 SSK (h) 3-4  
7/9 SSK (b) 2-1  

Skytteligan försäsongen:
4 mål: Victor Ahlström, Christian Sandberg.
3 mål: Esa Pirnes, Oscar Ahlström.
2 mål: Tobias Viklund, Oscar Steen, Broc Little.
1 mål: Mattias Janmark, Daniel Josefsson, Stefan Johansson, David Lillieström, Joakim Nordström, Björn Melin, Fredrik Hynning.

(Dessutom gjorde Edgar Klavins, Björn Melin och Fredrik Hynning mål i den inofficiella träningsmatchen mot Salavat på Ritorp).

Målvakterna: Daniel Larsson vs Nicklas Lundström. En envis, tekniskt skicklig målvakt som verkligen vill hitta tillbaka till det fina lugna stabila positionsspel han hade i DIF och en lite yngre, superhungrig junior som tagit stora kliv och börjar hitta rutinen. De kommer trigga varandra till utveckling och bra spel. Tredjemålvakten Alexander Hamberg finns redo i Almtuna när (har svårt att se annat) Lundström drar iväg till JVM.

Fansens favorit: Nyförvärvet Broc Little har med sina fantastiska handleder alla möjligheter att bli en publikfavorit. Attackerar verkligen målet och får han bara lite bra framspelningar så kan han vara med i skytteligatoppen. Vancouverlånet Nicklas Jensen har visat att han inte bara har fint spelsinne och bra teknik, han spelar rejält och använder kroppen också. 

Ett steg till: Christian Sandberg, Patric Blomdahl och tvillingarna Ahlströms kan alla bättre än de visat hittills. Alla fyra låg och bubblade förra säsongen och framför allt twinsen verkar stortrivas i sina nya roller. Men även Sandberg och Blomdahl känns som två galopphästar i varsin box, de vet vad de kan och nu släpper de loss.

Koll på kidsen: David Lillieström hade dels skadeproblem och dels ett fladdrande fram och tillbaka mellan A-laget och J20 förra året som störde honom rejält. Får han bara vara hel så kommer han kunna lyfta rejält. Men framför allt… spana in Mattias Janmark. Teknisk, stark, snabb, dyker in där det händer.  Kan få ett rejält genombrott på seniornivå den här vintern.

Frågetecknen: Håller Esa Pirnes? Håller Dick Tärnström? Och i vilken form är Josh MacNevin.
Esa Pirnes visade sig vara den länk som fattats ihop med tvillingarna, otroligt viktigt att han får vara hel, i så fall kan den kedjan bli en attraktion. Att finländaren haft ont både här och där under försäsongen känns väl…sådär.

Samma gäller Tärnström. En klippa i försvaret, en av de viktigaste kuggarna när det gäller att ta täten att leda laget. Men det känns som det ligger en del skador och lurar. Förhoppningsvis inte för ofta då.
MacNevin var väl inte i sitt livs shape förra säsongen, men han har drivet och viljan och nu har han haft en skadefri vår och sommar och har han använt den på bästa sätt blir han ett bra vapen i pp.

14 kommentarer:

Christoffer sa...

Finns det två Modo? Tror du glömde Timrå där haha. Och AIK på tredjeplats är vågat, den som lever får se

Marie Hallman sa...

Oj, sorry, ska ändra ska såklart vara ett Modo och ett Timrå. Jo jag vet, AIK tipset retar säkert upp många, de flesta har ju tippat Gnaget i botten.
Å andra sidan tippade ju "alla" DIF som seriesegrare förra året och AIK som kvallag då och ja så gick det ju inte... bästa med hockey ju! Man vet aldrig! :)

Anonym sa...

Hoppas du får rätt, inte bara om AIK utan hemskt gärna om plats 11-12. Särskilt härligt om du prickar in tolvan där..

Anonym sa...

Din tippning irriterar inte, den underhåller :-) Bättre än Fasth.. :-)

Hans sa...

Jag är också övertygad om att "laget" AIK är betydligt bättre än vad folk tror. Bra tippat Marie!

Blir oavsett vad ännu en superspännande säsong. Äntligen kör vi igen!! :)

Marie Hallman sa...

anonym: vi får se!! Facit kommer efter 55 omgångar inte förrän då.

Anonym: Ja tänk lite längre än de två senaste säsongerna så...jag har sett båda väldigt mycket. Danne har inte varit sitt bästa jag i HV men har bra teknik i grunden och hittar han tillbaka till den så är han vass.

Hans: Känns som laget AIK blir dissade när det enda man tittar på är Fasth och /eller Gynge, Rosen. Krävs ett LAG för att ta sig till semi två år i rad och det är stor del av det laget kvar!

Anonym sa...

Vi har tippat många lag relativt lika. Dock har jag tippat AIK som tia. Sen tror jag faktiskt på Växjö till slutspel. Men jag är nästan säker på att du tippade deras sistaplats med hjärtat och inget annat. Kommer bli en spännande och oviss säsong. Önskar AIK lycka till, kan säkert bli slutspel också.

Markus sa...

Är det inte du Marie som alltid brukar komma sist i journalisttipsen när det gäller hockey? Med det där tipset lär du befästa den jumboplatsen.

Karlstadsgnagare sa...

Äntligen en som ser helheten i laget. Som enskild spelare så är tom Melin, Pirnes, Hynning och Little tyngre namn än Gynge, Rosén, Rudslätt och Salmonsson. Den man saknar mest är väl McDonell (bortsett Fasth). Annars tycker jag att AIK ser, på pappret, starkare ut än förra säsongen. Det skulle vara tyngd i försvaret som saknas. Det är inga bjässar till backar direkt. Little blir nya Gynge och Pirnes nya Rosén.

Unknown sa...

Härligt, bra och underbart skrivet Marie!
Förrutom Kjells krönika så finns nu din blogg som flera undergångsgnagare kan ta del av och få se från ett helt annan aspekt.

Krönikan på AIK hockey.se saknar är både vag och saknar djupet i analysen. Tror personen aldrig sett laget under försäsongen.

Anonym sa...

Härligt att någon vågar sticka ut hakan och tippa Gnaget högt. Hoppas verkligen AIK hockey tar nästa kliv och etablerar sig i toppen där dem hör hemma.

Niklas Persson sa...

Att Daniel Larsson har potential är det ju inget snack. Men han har gjort tre mindre bra säsonger i rad. Finns ju inga garantier han hittar tillbaka. Jag tror ju han kommer lyfta sig, men jag håller Fasth som en bättre målvakt.

Sen nämner du "laget" den som fick ihop det laget är ju inte kvar han heller nämnligen Roger Melin och även Gunnar Persson. Där tror jag AIK gjort dom största och tyngsta förlusterna. Inget ont om Perra men hade valt Melin/Persson före Perra ALLA dagar i veckan.

Jag tror ju Melin har stor del i Gynge, Rosén, Viklunds enorma lyft! Tror det blir en tuff säsong för AIK.

Marie Hallman sa...

Anonym: Ah men jag tror Danne är bättre än många andra anser, uppenbarligen. Och jag tror laget AIK kan täcka upp för Rosen coh Gynge men vi får se!

Markus: Jag har både kommit högt upp och långt ner. Har varit lite olika. Vi får se var det landar i vår, ska ju spelas om det också.

Karlstadsgnagare: Tack! Jag kokmmer sakna Bång också, får se om Janmark kan ta hans roll... synd också att inte McDonell är kvar tycker jag men samtidigt har Gozzi tagit in spelare som jag tror kan kugga i de som redan var på plats. Blir intressant.

Dan och Anonym: Tack :)) Jag tror på det här LAGET, vore kul om tippningen håller!

Niklas: Håller med om att Daniel haft ett par tunga säsonger men han är envis som få, har en bra grund och jag tror han kommer lyckas hitta tillbaka dit nu när han trivs även utanför isen. Perra är ju rätt skön som person så god stämning kommer det fortsätta vara, sedan tror jag att Lindgren, Hultin och även Gozzi är med och drar i spakarna bakom kulisserna. Det kommer vara det stöd Perra behöver.



Anonym sa...

m¨ste säga att ditt elitserietips suger rätt hårt.. tur för dig att du inte har bettat pengar!

Aik kommer hamna på plats 9-11 med deras medgångssupportrar btw..