lördag 15 september 2012

Emil Djuse: "Vi måste spela enklare"

 
(Emil Djuse. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hemmapremiär i nya matchstället men scenariot blev allt annat än det som SSK hade tänkt sig.

– Vi skulle ju vinna! Vi skulle ut och vinna här i dag men så vart det inte. Vi spelade i inte bra i varken första eller andra perioden tycker jag. Eller tio minuter i första var bra, men andra var precis som i Mora. Vi spelade riktigt dåligt i Mora. Och sedan tycker jag ändå vi jobbar upp oss lite i tredje idag, vi fick lite längre anfall men var inte riktigt effektiva heller, konstaterar SSK-backen Emil Djuse.


Inledningen på första och andra såg precis likadana ut. Fullt ös från Oskarshamn som tryckte ner hemmalaget i knäet på Anton Forsberg i SSK-kassen. Efter elva minuter av första hade SSK skjutit tre skott och gästerna 12 skott.

– Jag vet inte varför det blir sådär men vi är inte riktigt med från start helt enkelt i början av perioderna. De får ner pucken djupt och jobbar fast oss, då blir det ett långt byte i defensiv zon och då ökar deras energi och vi blir liksom… vi måste spela enklare! Säger Emil Djuse.

Efter första powerbreaket i första perioden hände något. SSK kom plötsligt ut som ett nytt lag på isen igen och skulle man bara spela så intensivt och bra hela matcherna skulle Södertälje inte ha några problem att vinna. Nu gör man om samma misstag, förlorar och drömmer fortfarande om första poängen.

Ni ägde slutet av första men det blir ändå samma inledning som i första?
-         Vi sa i pausen att vi skulle gå ut och ta tag i det direkt i andra. Men jag vet inte vad jag ska säga om det, varför det inte blev så.

Det märkliga i situationen är ju att SSK hade 3-12 i skott efter första halvan av perioden, och vinner sedan skotten i andra halva av samma period med 9-2. En scenförändring både i antal skott och i spelet som lyftes rejält och som borde ha gett en boost mentalt inför andra men det blev precis tvärtom.

SSK såg skärrat, stressat och pressat och hamnade i knäet på sin egen målvakt igen samtidigt som Oskarshamn fick allt bättre självförtroende som växte än mer efter två snabba mål – inom loppet av 21 sekunder.

– Vid första målet är det ju lite… det blir lite grötigt framför mål och folk ligger över hela zonen och sedan…

… ja då är alla på (målvaktens) vänstra sida, men då kommer Linus Morin på (målvaktens) högra sida och får skjuta sig till en 2-1 ledning till gästerna?
– Ja, precis, backen kommer nerifrån och får typ bara lägga in den. Och sedan tredje (1-3) känns som vi -att vi har fortfarande tankarna kvar vid det där andra målet. Då får de en två mot etta direkt efter och gör mål direkt också, konstaterar Emil Djuse.

Varför får de två mot ettan där egentligen, var det slarv på blå?
– Nja, de lirar väl ut i fickan och skarvar in i mitten så kommer det två stycken från bortre kanten… jag vet inte hur det blev så riktigt men vi var inte tillräckligt många med hem i varje fall.

Hur länge har man kvar i huvudet sedan att oj, två mål på 21 sekunder?
– Egentligen ska vi ju släppa det så fort som möjligt men det lyckas vi inte göra, det fortsatte ju likadant i andra så att… men i tredje får vi ner pucken direkt, redan i första bytet i deras zon. Då blir det genast något helt annat.

Vad kan man dra för lärdom av den här matchen?
– Ja… att vi måste vara med från start i varje period, vara beredda och kämpa för det, och spela enklare.

Jag tycker det ser ängsligt ut efter deras två snabba mål. Ni skulle behöva någon spelare som lugnar ner alla när det brinner?
– Ja precis vi tar en timeout direkt efter för att lugna ner det men jag vet inte om det… det vart inte så ändå. Vi ska ju bara ta tag i pucken, få ner den djupt och spela enklare och jobba därifrån men jag vet inte…

Beror ängsligheten på att ni är många unga tror du?
– Jag vet inte men det blir som… många gör ju första eller andra säsongen (som senior i ett elitlag), så det blir så att man kanske inte är riktigt van och då blir det stressigt.

Gammgubbarna i laget får ta tag i det?
– Nja, det är väl alla vi själva som ska göra det!

Vad säger du annars om din egen insats i de två första allsvenska matcherna?
– Nja… i den här matchen… försökte jag spela enklare än jag gjorde i Mora. Jag gick bort mig några gånger mot Mora men idag försökte jag spela enklare och det kändes väl rätt okej och sedan försöka, att inte gå bort mig utan hålla mig på rätt sida och det gick väl rätt okej tycker jag, säger Emil Djuse försiktigt.

Men det var nära att han gjorde sitt första mål i SSK och därmed även sitt första HockeyAllsvenska mål 6.25 in i tredje perioden. Djuse dunkade på ett skott som nog hade kunnat gå in för egen maskin men Robban Carlsson chansar inte, fick fram en klubba och styrde in pucken:
 Ja, ha, ha precis! De är bra på det där (sticka in klubban) både Robban och Dala.

För det var väl du som sköt?
– Ja det var jag så det hade varit kul om det hade trillat in en puck.

Men din första poäng i en tävlingsmatch med SSK fick du ändå?
– Ja det är skönt, jag hoppas det men viktigast är att vi spelar bättre och vinner matcherna ändå.

Du  tappade en puck i offensiv zon här på slutet och fick pinna på som en dåre vid Oskarshamnsfriläget?
– Ja men jag fick ett pass lite konstigt, jag fick det på fel sida så jag försökte få iväg pucken på mål men ramlade och då blev det friläge så det är sånt som händer, fast det var inte riktigt så man tänkte att det skulle bli. Då hoppas man bara att ”Sockan” tar den där längst bak och det gjorde han ju Foppa. Det var bra det. Men jag tror Ziga vara fram först. Han jobbade bra han med och trampade på hela vägen.

Om du sammanfattar de här två matcherna, vad måste bli bättre?
– Det är just det att spela enklare och liksom vara beredd i varje match, komma ut och göra i varje match det vi har sagt att vi ska göra och göra det enklare också och sätta dit målchanserna.

Nye backen Jordan Henry var på plats och såg matchen från pressrummet. Får bara migrationsverket klart med pappersjobbet så kan han debutera tidigast tisdag. Och kanske kan han ta med sig in den tyngd och rutin som SSK behöver. Det tror Emil Djuse i alla fall.

– Han har tränat två gånger och det ser bra ut. Han är en stor rejäl, rightare med bra skott. Jag tror han kan tillföra en hel del. Vad jag har hört är han bra både offensivt och defensivt, en bra tvåvägsback men ändå riktigt bra defensivt och det är ju viktigt får vårt spel i egen zon – att vi spelar rejält. Och sedan, så offensivt, i power play så har han ett bra skott ändå spelskicklig och rörlig också. Jag tror det kan bli bra.

*** Avslutningsvis… ett litet citat från Johan Strömwall om insatsen:
– Hockey har två sidor. Det fina spelet är en del av det men att köra lite enklare, lite hårdare och gå in tuffare i närkamperna är den andra sidan av det. Nu är vi lite för naiva vi behöver få in lite mer av det här lite råaare, enklare spelet och just nu är det för mycket ”spela” det måste in mer träning på det andra också.

Inga kommentarer: