tisdag 11 september 2012

Disciplinnämnden tar hårdare tag...



(Daniel Widing och Andreas Jämtin på mindre gott humör säsongen 2010/2011/Arkiv)
Äntligen dags för nedsläpp och säkerligen (om än kanske inte lika mycket äntligen) dags för nya diskussioner kring tacklingar, utvisningar, matchstraff och inte minst Disciplinnämndens beslut om än det ena och det andra.
De brukar ju inte ligga i framkant direkt men … trumvirvel, nu har det gått ut ett pressmeddelande om Disciplinnämndens nya riktlinjer för kommande säsong.

Riktlinjerna kan sammanfattas som hårdare tag vid bråk mellan spelare och funktionärer (läs domare/linjemän), skärpta straff vid tacklingar mot huvudet (påbörjades förra året, fortsätter alltså nu), extra tuffa straff för de spelare som återkommer ofta hos nämnden samt riktigt tuffa tag mot de spelare som medvetet – eller genom rent slarv – inte uppger rätt inkomstuppgifter vid en anmälan.
Böterna baseras ju på just inkomsten och den som inte skrivit rätt eller inte skrivit alls åker nu på de allra högsta böterna. Viktig ändring att ta till sig inte minst för de som ligger längre ner i lönelistan.
Så här ser pressmeddelandet ut:
Våld och hot mot funktionärer
De två senaste säsongerna har det hos disciplinnämnden skett en ökning av antalet ärenden rörande våld och hot mot domare. Nämnden har t.ex. fattat beslut i flera fall där det förekommit allvarligt våld mot domare. I dessa fall har relativt långa straff (ofta motsvarande stora delar av säsongen) utdömts för förseelserna. Disciplinnämnden och inte minst domarkollektivet ser med stor oro på den aktuella utvecklingen. Våld och hot mot funktionärer är något av det allvarligaste man kan göra sig skyldig till inom ishockeyn. Mot denna bakgrund och med beaktande av Riksidrottsnämndens praxis på området avser disciplinnämnden, med början säsongen 2012/13, att generellt skärpa sin praxis när det rör sig om våld och hot mot domare.
Tacklingar mot huvudet
Under säsongen 2011/2012 skedde i Elitserien och i HockeyAllsvenskan en markant ökning av antal ärenden avseende tacklingar mot huvudet. Tacklingar mot huvudet medför en stor risk för skador och forskning visar att våld mot huvudet kan ge allvarliga bestående skador för individer som drabbats. Mot bakgrund av den markanta ökningen av antalet fall samt den stora skaderisk som denna typ av förseelse medför, avser disciplinnämnden att generellt skärpa straffen avseende tacklingar mot huvudet något. Denna skärpning kommer att ske med start säsongen 2012/13.
Straffskärpning på grund av återfall
Återfall utgör en straffskärpande faktor vilken kan påverka en påföljd i höjande riktning. Särskilt allvarligt har Riksidrottsnämnden sett på återfall i likartade allvarliga förseelser som sker inom ett kort tidsspann. Disciplinnämnden har historiskt varit relativt försiktig i sin tillämpning av återfall som en försvårande faktor och har sällan utdömt mer än ytterligare en matchs avstängning på grund av återfall. Vid en jämförelse av Riksidrottsnämndens praxis har disciplinnämnden kommit fram till att återfall i högre grad bör påverka påföljderna i straffskärpande riktning. Återfall kommer därför, med start säsongen 2012/13, i högre grad beaktas vid straffmätningen.
Angivande av inkomstnivå
Disciplinnämnden har under en längre tid haft problem med att många spelare inte uppfyller sin skyldighet att inför ett beslut inge inkomstuppgifter. Utöver den ökade administrationen som detta förhållande medför förekommer det att nämndens beslut försenas till följd av att inkomstuppgift saknas i ärendet. Disciplinnämnden kommer därför, med start säsongen 2012/13, tillämpa högsta inkomstnivån i de fall spelaren inte uppfyller sin skyldighet att inge uppgift om inkomstnivå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tråkigt att det behövs, men om utvecklingen ser ut som de beskriver (jag har ingen statistik vare sig för eller emot) är det ju bra att de agerar. Det är också bra att de annonserar det i förväg, det kanske kan ha en förebyggande effekt.

Ny i HA sa...

Ursäkta en okunnig, men påverkar detta både Elitserien och Hockeyallsvenskan?

Marie Hallman sa...

anonym: Kanske kan ha förebyggande effekt men jag undrar jag...


NY ja samma Disciplinnämnd, samma regler i både HA och ES