söndag 18 mars 2012

Sandberg: "Det kändes aldrig oroligt" (RÄTTAD)


 
(Sandberg fotad inför första kvarten. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)
Luleå vann mötena serien med 4-1. AIK vann kvartsfinalen med det samma. Snacka om revansch:

– Känslan just nu är förbaskat bra! konstaterar Christian Sandberg och fortsätter:


Bortsett från första matchen här uppe så gör vi fyra bra matcher, spelar på en jämn nivå och har inge speciella dippar utan spelar på samma sätt, tar bra beslut, går när vi ska, tacklar när vi ska och gör det konsekvent. Och gör det väldigt jobbig för Luleå, framför allt.

AIK-forwarden spelade fram till Patric Blomdahls 2-0 mål och fick sedan sätta den slutliga punkten över årets kvartsfinalserie mellan Gnaget och Luleå med sitt 3-0 mål i tom kasse i slutet av tredje.

När serieledarna Luleå valde AIK var den allmänna meningen bland experterna att detta tar Norrbottningarna. Det går inte att vinna fyra matcher mot en köttmur, det skulle bli för jobbigt.

När jag berättade det där för Sandberg inför kvartsfinalen skrattade han bara och konstaterade att:

”Jomen det är klart att det går (att vinna). Det ska vi bevisa, eller hur?!  ”

Han konstaterade också att
”Man ska bara in njuta och försöka vinna matcher och ha så roligt som möjligt.”

Och visst hade AIK roligt. Det var dämpat, så klart efter första matchen där Luleå vann, öste in mål men AIK gjorde tre, fick hål på måltorkespöket direkt och sedan var det bara fortsätta nöta, utan tvekan som gällde.

– Vad som avgjorde? Oj, det är så jäkla svårt att svara på men det känns som att vi vågade mer än dem, vi tog initiativ, var mer fysiska och utnyttjade vår skridskoåkning. Det gjorde det jobbigt, framför allt för deras backar och i deras försvarsspel.

Ni har smällt på rejält och har varit tunga att möta?
– Ja, men det bara blev så. Vi gjorde en förbannat bra andramatch, sedan rullade det på bara. Det är inget vi har snackat om så utan vi har bara fortsatt spela så som vi vill spela.

Luleå inledde målskyttet i andra matchen, den vände ni och vann, vad var nyckeln där?
– Äh jag vet inte, inte mer än att vi ger oss fan på att göra en bra match och sedan går vi ut och gör det också. Och det är klart att det har varit tuffa matcher, absolut. Men jag tycker att vi har orken, vi kör jävligt hårt och det funkar. Det är inget snack om att det har varit tuffa matcher, vi har fått kriga oss till de här segrarna men jag tycker det har gått bra.
  
Jag tycker det har sett likadant ut de senaste tre åren att antingen kommer ni ut och är på det där ta initiativ, snabbafötter humöret och då tar ni oftast poäng och vinner eller så är det försiktigt och avvaktande och då funkar det inte alls.
                                                 
– Nä men så där det ju! Man ska inte tänka så mycket utan det blir så, när man spelar avvaktande, då börjar de andra näta och då går det åt pipan. Sedan ska man självklart tänka lite och inte köra med huvudet under armen heller, säger Sandberg.

Som spelade fram Blomdahl vid 2-0. Eller var det ett missat skott som sedan blev en passning?

– Nääää jag passade till honom. He, he. Det var en pass till rätt kille dessutom, säger Christian Sandberg med ett skratt och glimten i ögat.

Ja hur det än var, pucken gick in och ett desperat Luleå fick än mer panik.

 18.43 i tredje plockade Luleå sin målvakt (David Rautio), 19.16 åker Robert Rosén ut för puckout. Skotten haglar mot Fasth men… Sandberg får tag i pucken och skickar den över hela isen och ner i tom kasse.

– Det var skönt!!!

Vad säger du om Fasths insats? Han håller nollan – sin sjätte för säsongen, det första i slutspelet.
– Han är stabil som fan. Han spikar igen, han gör det så bra. Han får några obekväma skott på sig men han reder ut det bra. Fast det vet vi att han gör allt som oftast där bak. Det är tryggt att ha honom där bak idag måste jag plussa för backarna också, de gör fantastiska insatser. De går ut lugnt, spelar bra, när Luleå satte sin press tar vi det lugnt och spelar enkel hockey. Det kändes aldrig oroligt. Och det har varit en sån bra stämning i laget i alla de här matcherna. Det var aldrig att vi stressar upp oss utan vi har kört på och spelat vårt spel.

Det har ju varit mycket prat om gnällattacker hit, domarbråk dit, Abbotts avstängning och sånt. Hur mycket märker ni det där?
– Inte mycket. Visst man märker lite men nä vi skiter i det där. Det är inget vi tänker på eller lägger energi på. Vi är ju mitt uppe i spelet, det är det vi tänker på.

Nu är frågan vilka AIK får möta. Det är inget val som jag skrev tidigare utan det lag av de fyra som är kvar som slutade högst i serien får möta det lag som var lägst placerat. De två lag som blir "över" möter varandra.
 
– Det är också en sån grej som… det känns så onödigt att spekulera i det. Det blir som det blir, vi får ta det därifrån sedan.

Hur ska ni göra för att inte tröttna ur redan i semin som ni gjorde förra året?
– Ja förhoppningsvis har vi lärt oss läxan från då. Sedan kanske att man har ett år på nacken, det känns som att många har tagit steget framåt. Vi har ett jäkligt bra lag och spelar vi som vi har gjort i det här fyra matcherna så går det säkert bra i semin med.

4 kommentarer:

Pelle sa...

Helt underbart. Har gått som i ett glädjerus hela kvällen. Ska bli ett sant nöje att komma till jobbet i morgon och fråga alla gårdare om det underbara slutspelet och sedan konstatera att de själva spelar en match mot ett sopgäng i en helt annan serie ;-)

Marie Hallman sa...

Pelle: Förstår det. Men du vet hur jag är, tycker du ska vara mer glad åt AIKs framgångar än frossa i DIFs olycka.. okej ;))
Grymt bra jobbat av AIK hur som helst

Pelle sa...

Jag har fått höra så mycket skit genom åren när dif besegrat AIK, inte minst i fotboll men nu är det Pay back time!

Hade difarna varit lika harmlösa som bajarna är på jobbet hade det inte varit några problem men difarna bjöd på "vinnartårta" när de gick till SM-final förra för ett par år sedan och alla utom vi gnagare fick smaka så är det inte mer än rätt att vi får trycka till dem lite nu också.

Det verkar inte som om du förstår rivaliteten riktigt mellan lagens anhängare. Den fortgår dagligen på landets arbetsplatser med hånfulla kommentarer.

Marie Hallman sa...

Pelle: Jo jag förstår. Men jag tycker ändå att man ska försöka se glädjen först och främst. Bara skadeglädje känns ... för futtigt även om jag förstår att det är skönt att ge igen. Det där med tårtan var ju verkligen töntigt. Förstår om du vill köra en repris åt andra hållet på den.
;))