fredag 9 mars 2012

Jhonas och de andra: Äntligen match!

(Enroth fick äntligen känna på hetluften igen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)
Det var ett tag sedan senast (närmare bestämt 16 februari) men natten mot fredag var det dags för Jhonas att ställa sig mellan stolparna när Buffalo mötte Bruins.
Jhonas höll nollan fram till 18.09 i andra, då styrde Gregory Campbell in 1-1 för Boston, sedan kom 2-1 och 3-1 i mitten av tredje. Han tog 25 av 28 skott och fick en räddningsprocent på 89,3%.

Matchen var Jhonas andra på 22 matcher och svensken gjorde en bra match trots tre insläppta mål. Han gjorde, enligt Buffalos hemsida, flera riktigt vassa räddningar men i tredje tog matchovanan ut sin rätt i form av viss trötthet:

Första perioden gick bra tycker jag även om jag var lite trött efteråt och började känna lite seg. Jag har ju inte spelat så mycket så det (att orka hålla uppe matchtempot trots mycket båsöppnande) är något jag måste jobba på antar jag, säger Jhonas Enroth till Buffalos hemsida.

Vid Bostons kvittering gick pucken via en Buffaloskridsko till Shawn Thornton, vid 2-1 bistod en Buffalospelare med en indianare som landade rätt på målskytten Boychuks blad,  vid 3-1 var det ett två mot en läge. Inte så mycket att säga om kanske.

“De första två målen vet jag inte om jag hade kunnat göra något åt. Den tredje kanske jag kunde ha tagit, ,jag vet inte vad jag gjorde där faktiskt. Jag är lite besviken på mig själv för det målet” säger Enroth.

Buffalo spelar ny match på lördagskvällen.

***
Marcus Krüger spelar desto oftare. De åtta senaste matcherna har han haft mellan 15 och 18 minuters speltid och har gjort två mål och en assist. Den 21 februari avgjorde Krüger till exempel mot Detroit. Då kom segermålet redan 1.53 in i tredje perioden efter att Jimmy Hayes åkt bakom Detroitkassen och slängt in pucken i slottet där Krüger sedan tryckte in sin egen retur.

-Vi behöll tålamodet hela matchen. Vi höll oss till vår gameplan och hittade ett sätt att vinna även när vi låg under med ett mål, sa Krüger  då till Chicagos hemsida.

Skönt för Krüger att få göra det där målet mot Detroit, då han satt utvisad för en tripping 34 sekunder in i matchen och från botbänken fick se Detroit göra1-0 efter 2.22 av första perioden.

Krüger utsågs till second star i den matchen mot Detroit (21 feb) och höjdpunkter från den kan ni se här:

Krügers senaste poäng kom förra veckan då han gjorde en assist mot Ottawa fredag 2 mars. Senaste målet kom mot Toronto den 29 februari, Toronto som för övrigt hade Jonas Gustavsson i mål.

Jag kollade läget med Markus och han trivs bra där borta, var extra nöjd över svensktillskottet Johnny Oduya och konstaterade att:

-Jag känner att jag utvecklas hela tiden och det är en skön känsla, sen går det såklart upp och ner.
Härligt att höra.

***
Gabriel Landeskog ångar på i en fart som gör att han räknas som seriös kandidat till titeln årets rookie. Han har ju redan utsetts till månadens rookie i februari…

Hans två mål mot Detroit, på deras hemmaplan den 25 februari bidrog säkert till det.  Landeskog satte första målet efter 1.35 med ett direktskott från slottet via Jimmy Howards benskydd.
3-0 kom med 6.25 kvar av andra perioden, även denna gång ett direktskott från slottet och Landeskog har nu gjort 19 mål och blev för övrigt first star i den här matchen.

Landeskog gjorde poäng – ett mål och en asssist i mtchen före också, den 24 februari mot Columbus samt en assist den 22 februari mot LA Kings.

Det blev två assist 27 februari mot Anaheim också, en assist 3 mars mot Pittsburgh och två assist 6 mars mot Minnesota.Sjukt bra. Totalsumman så här långt är 18 mål och 25 assist, totalt 43 poäng. Han har + 19 i plus/minus vilket är 22:a:e bäst i ligan. Stort!

***
Jacob Josefson kör på i Devils och har efter sin comeback efter nyckelbensskadan mestadels fått nöja sig med istider runt fem, sex minuter. Men. Senaste matcherna har det blivit ändring på det där.  Detta efter att coachen Peter deBoer möblerat om i kedjorna för att få lite fart på målskyttet.

Den 27 februari blev det 8.22 i istid mot Rangers för Jacob Josefson. Matchen efter, 1 mars, mot Boston var istiden nästan fördubblad och uppe i 15.20. Det följdes av 15.19 mot Washington, 15.13 mot Islanders, 13.52 mot Rangers och 14.20 senast i går fredag mot Islanders igen.

Jacob har tackat för förtroendet genom att göra tre assist på de fem senaste matcherna, en vardera mot Boston, Rangers och nu senast Islanders. Bara hoppas att den trenden håller i sig.

***
Andreas Engqvist toppar Hamiltons interna poängliga med 18 mål och 16 assist på 44 matcher. Hans totalt 34 poäng är dessutom karriärsbästa för Ante som gjorde 25 pinnar (10+15) i sitt första år i Hamilton men då på 71 matcher. Här hemma är hans seniorbästa 14+12=26 poäng under senaste säsongen i Djurgården.

Men nu toppar han alltså interna poängligan där borta i AHL-laget efter att ha gjort 4+5 under februari och en pinne hittills i mars. Senaste poängen kom 2 mars och var Hamiltons enda mål i en förlust på straffar (1-2) hemma mot Lake Erie Monsters.

Montreal följer så klart Engqvist och kallade upp honom till NHL-laget i måndags. Tyvärr blev det en kortvisit och resa tillbaka till Hamilton på onsdagen för svensken.

***
Mark Owuya spelade fem matcher för Marlies i februari och vann fyra av dem. Samt släppte bara in totalt åtta mål (två, ett, ett, tre respektive ett mål).

Det räckte dock inte utan Owuya är återigen, sedan 28 februari, nerflyttad till Reading Royals. Där har det blivit tre matcher i mars, en vinst (3-1) och två förluster (1-4 och 0-3).

***
Alexander Urbom är kvar i Albany där han dock inte spela i mars. Gör inte lika många assist som förra säsongen men har än så länge klart bättre plus minus där han nu ligger på noll. Förra säsongen slutade han på minus nio.

***
Henrik Karlsson har än så länge bara spelat en period i Calgary sedan skadecomebacken. Det var den 21 februari mot Edmonton där han kom i tredje och tog sju av åtta skott.