torsdag 1 mars 2012

Emil Lundberg: " Vi gör inga mål då vinner man inga matcher "


(Emil Lundberg efter 1-2 mot Almtuna i förlängningen. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALMAN.SE)

Förutsättningarna var klara. SSK behövde vinna, övriga lag runt playoffstrecket behövde tappa poäng. Så blev det inte och nu krävs ett mindre mirakel för att nå play off:

– Ja, just nu känns det väl inte så jävla bra direkt. Vi ska åka till Bofors och ta tre poäng och sedan kan vi bara hoppas på det bästa. Just nu känns det jävligt surt, säger Emil Lundberg.


Besvikelsen gick att ta på efter matchen. SSK:s match var snabbspelad och spelarna räknade febrilt efter matchen för att hitta förutsättningarna inför sista omgången. Och visst finns en minimal teoretiskt chans men SSK:s risiga målskillnad gör att det krävs tre poäng för SSK samtidigt som Mora och Malmö inte får ta några poäng alls i sista omgången.

Så det gäller att ladda om.

– Vi har ju inget att förlora nu. Det är bara åka dit och kräma ut allt för annars är säsongen slut. Det finns inte så mycket mer att göra. Det kan vara sista matchen med det här laget för många i laget. Eller det blir ju sista för några. Det kommer komma nya och några kommer lämna, så är det ju. Det vet vi om ju. Så det, är bara göra det bästa av situationen. Vi får hoppas på det bästa, säger Lundberg.

SSK vann skotten stort mot Almtuna (39-22) men det såg ändå stelt och nervöst ut ute på isen.

– Jag vet inte om vi var nervösa direkt. Alla visste ju vad som gällde före matchen, så… vi kanske var lite spända. Och sedan när vi inte fick in några mål… Vi dominerar ju första perioden totalt. Det är väl som det har sett ut i stort sett hela säsongen. Vi har varit bättre än många lag men vi har ändå lyckats hitta en väg att förlora. Så det smög sig väl in i bakhuvudet. Sedan tycker jag ändå att vi… när vi fick in 1-1 tidigt i tredje så trodde jag att vi skulle mala på men återigen, vi gör inga mål. Och då vinner man inga hockeymatcher.

Ni tar väldigt många skott långt utifrån?
– Ja, i och för sig, det tycker jag är ganska bra. Problemet är att vi inte är där framme. Det känns som om… när vi väl har skjutit då står alla bara och kollar liksom. Och tror att någon annan ska åka och jobba på pucken. Vi gör inte jobbet som man måste göra för att vinna hockeymatcher. Det är därför vi ligger där vi ligger just nu.

Det är just det, ingen tar returerna?
– Ja, och alla andrapuckar. Vi vinner inte en enda andrapuck i dag. Man kan slänga in puckar på mål men det gäller att vara där också. Kolla på Lagges (Alexander Lagerströms) 1-1 mål till exempel. Blid är ju där och jobbar. Om inte Blid är där så blir det inte mål. Så… ah jag vet inte.

Lööv slängde in många puckar framför mål också?
– Ja, men det gäller att vara där och hjälpa till också. Står vi där framme kan en av de puckarna slinka in, säger Emil Lundberg.

Nu gjorde de inte det. Istället tog Almtuna först ledningen med ett skitmål där Martin Karlsson, på distans, slängde iväg pucken som rann in mellan benen på Hudacek. Och i förlängningen fastnade Mathias Månsson nere vid kortsargen. Hans klubba hölls fast när Almtuna jobbad ut pucken och Månsson var galen på domare Rådbjer efter slutsignalen. Men det hjälpte givetvis inte utan samtidigt som Månsson satt fast, fick Almtuna ut pucken, skickade den uppåt i banan, där tog Fredrik Sandberg emot och bombade in ett slagskott som gav bonuspoängen.

– Det kändes lite stelt i dag. Alla visste vad som gällde men det var ingen som var avslappnad riktigt. Sedan gick vi ut och alla blev frustrerade. De på läktaren med, som skrek. Det blev som en stress i hela laget. Så det… man ska inte skylla på det men stressen kom ifatt oss kan man säga.

Kanske kan skylla på att ni har många unga och oerfarna och det krävs ju någon rutinerad som kan gå in och ta tag i det?!
– Ja exakt. Vi yngre, är ju fortfarande under utbildning så vi är väl inte de jämnaste spelarna heller tyvärr. De mer rutinerade… när de har en dålig dag då syns det inte riktigt lika mycket som när vi juniorer har en dålig dag. Då gör vi fler misstag.

Samtidigt så var det de yngre som tog störst ansvar och var bra mot Almtuna:
– Ja så kanske det var men överlag så kanske vi, de yngre, hittar en jämnare nivå nästa år så vi kan spela på topp, nästan hela säsongen förhoppningsvis. Och jämna ut det där, säger Lundberg.

Han själva skrev häromdagen på för SSK i ett år till. Beslutet kändes givet, säger han:

– Ja, jag trivs jättebra här. Jag känner att jag har utvecklats jättemycket den här säsongen. Det är mitt första år i seniorhockey och jag tycker att senaste halvan av säsongen … första halvan spelade jag inte så jättemycket. Men sedan har jag vuxit in i det och lärt mig spelet mer och mer. Så jag tror att om jag kan fortsätta utvecklas så här så kan jag bli en ännu mycket bättre spelare på seniornivå. Det var det jag hade som tanke. Sedan trivs jag jättebra med alla här, folk tror på mig. Alla lag kamrater behandlar mig som om jag vore äldre och lika gammal som dem. Alla är jättesnälla.

Hur märker man det?
– Nej men man har ju hört att tidigare så ville de äldre inte prata med en, stänga en ute och såna där grejer. Men det har man inte märkt i det här laget. Visst finns det skitgrejer som man får göra för att man är yngst men inte annat, så jag trivs jättebra här.

Hur många tror du lämnar laget efter säsongen?
– Ingen aning. Jag har ingen koll på sånt där, det får framtiden utvisa.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALMAN.SE)

Om det tar slut på fredag och man ändå ska försöka se något positivt så är det ju att ni i så fall nu kan börja bygga på något i god tid. Till skillnad från förra året, då det var kaos långt in i april, maj.

– Ja, jag tror inte det var många som trodde att vi skulle gå hela vägen upp till elitserien det här året. Vårt mål var så klart att ta oss till kvalserien och att ta oss upp, men vi har ändå haft en långsiktig plan och det tror jag alla har vetat om. Nu har vi ändå spelat ihop en säsong och jag tror ändå att vi kommer behålla ganska många spelare, sedan kommer det nog in lite spetsspelare säkert. Sedan får vi jobba utifrån det. Alla har ju sett att vi kan spela en bra hockey, att vi kan slå alla lag. Vi har ju spöat Örebro tre gånger tror jag det är. Så vi vet vad vi kan, det gäller bara att hitta den där jämnheten och fortsätta jobba på så tror jag att det här laget kommer att gå upp i elitserien nästa år.

Vad tänker du för egen del inför nästa säsong, vad vill du ha ut av den i din utveckling?
– För egen del vill jag fortsätta utvecklas. Jag kommer att fortsätta satsa stenhårt i sommar på att bli en starkare hockeyspelare. Och framför allt snabbare. Mina ben ska jag jobba mycket på. Sedan är det så klart att slå mig in i de båda toppkedjorna så man får spela mycket i både boxplay och pp. Men det är inget som kommer gratis. Det får man kämpa för och det kommer jag att göra. Det var därför jag skrev på här också, därför jag vill fortsätta utvecklas på den här nivån, säger Emil Lundberg.

Och tar a-lagets säsong slut på fredag kör han vidare med J20 laget som spelar i minst två veckor till. Sedan kommer det ett läger för de 30 som ingår i en basstomme inför JVM om ett drygt år. 20 spelare där går vidare till en fyrnationsturnering i Vitryssland i april, så det blir en hel del hockey för Emil Lundberg framöver oavsett hur grundserien slutar.

Och har varit en riktigt bra säsong för honom, trots viss berg och dalbana för laget. NHL-scouter, JVM-förbundskaptenen med flera har varit nöjda med det man sett och Lundberg ligger bra till för att ta hem guldgallret som Hockeyallsvenskans bästa junior. Och han håller med om att han har klivit fram jättemycket?

– Jo ska jag vara ärligt så hade jag ju inte ens ett riktigt a-lagskontrakt när den här säsongen började. Det fick jag väl efter försäsongen, precis innan serien startade fick jag reda på att jag skulle få fortsätta vara med och spela… så det var... Jag jobbade hela sommaren för att visa att jag ville ha ett kontrakt. Sedan gick det upp och ner på försäsongen. Men jag tänkte så jäkla mycket, jag försökte kriga för att visa att jag ville ha det där kontraktet. Sedan fick jag det och då låste sig spelet lite till en början. Jag fick inte ut riktigt det jag visste att jag kunde och jag var utanför laget lite ibland. Och lite sådär.  säger Lundberg och fortsätter:

Men jag fortsatte bara att jobba på, då började det gå bättre och bättre på matcherna. Och i och med det så fick jag mer förtroende. Sedan började det trilla in mål och poäng och så och då gick allt mycket lättare. Sedan har det flutit på bara. Så jag är nöjd med min egen säsong men jag vill fortsätta utvecklas, jag är inte färdig än.  

Att Hjelm och Lööv också stannar en säsong till, vad betyder det för dig?
– De är två jättehärliga killar och Hjelm är en av mina bästa polare så det är kul att de är här men jag tog inte mitt beslut att stanna på att andra spelare stannar utan det var helt för min egen del. Jag tänkte bara på mig själv när det gällde det valet.

Men jag tänkte mer att nu finns det en lite stomme att bygga på?
– Jomen just det känns jättebra. Ju mer vi får kvar. Vi vet ju vad vi kan. Nu har vi fått spela ihop oss en säsong. Nu vet vi var vi har varandra. Så får vi behålla hyfsat många, som kan bli ännu bättre så tror jag att det här kan sluta riktigt bra.


2 kommentarer:

Anonym sa...

TACK Marie för en underbar intervju..

Härligt att du inte glömmer bort oss nu när vi tyvärr inte lirar i högsta serien längre. ÄN ;)

Tack.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack själv, det värmer!!! :D