onsdag 14 mars 2012

Disciplinnämnden stänger av och bötfäller Chris Abbott

Nu har Disciplinnämnden kommit med dom mot Luleås Chris Abbot efter tackling på AIK:s Rastislav Pavlikovsky i kvartsfinal två. 

Abbot stängs av i fem matcher (inklusive den automatiska som är i dag p g a matchpenalty senast) - men två av de fem matcherna omvandlas till böter. Det innebär alltså  att han missar spel från och med 13 mars till och med 18 mars (det vill säga kvartsfinal tre, fyra och fem) och även ska betala 40 000 kronor i böter.


Disciplinnämnden uppger att man dels tagit del av domarens anmälan, dels ett yttrande från Chris Abbott själv plus att man har granskat filmsekvenser från händelsen. I beslutet har man vägt in tidigare förseelser av Abbot. Så här skriver DN om anmälan, Abbotts yttrande och DN:s beslut:


"Av anmälan framgår att Chris Abbott jagar en AIK-spelare bakom AIK:s målbur. Cirka två meter från sargen utdelar Abbott en knuff i AIK-spelarens ryggslut vilket gör att motspelaren kastas in i sargen, oförmögen att skydda sig, med huvudet före.

Chris Abbott har i huvudsak anfört att AIK-spelaren tittar över sin vänstra axel och därmed är fullt medveten om att han är jagad av Chris Abbott. I det läget väljer AIK-spelaren att sakta ner farten och invänta Chris Abbott för att få till stånd en utvisning på denne. Precis innan tacklingsögonblicket har AIK-spelaren sin axel vänd mot Chris Abbott men i ögonblicket därefter vänder han sig mot sargen. Chris Abbotts tackling träffar på sidan eller baksidan av axeln och det är absolut ingen knuff i ryggen. AIK-spelaren försätter sig själv i situationen och bär ett ansvar för densamma.

Av anmälan och filmsekvenserna framgår enligt Disciplinnämndens bedömning att Chris Abbott utdelar en tackling i ryggen på en AIK-spelare där Chris Abbott avslutar tacklingen genom att trycka ifrån med armen i ryggen på motspelaren. Tacklingen utdelas nära sargen och det förhållandet att Chris Abbott fullföljer med armen medför att motspelaren hamnar i obalans och faller handlöst med huvudet in i sargen. Ett visst ansvar åvilar emellertid AIK-spelaren att i den uppkomna situationen förbereda sig på tackling och/eller åka undan. Disciplinnämnden finner att Chris Abbott gjort sig skyldig till en tackling bakifrån som ska bestraffas.

Till detta kommer att Chris Abbott nyligen ådömdes en påföljd av Disciplinnämnden för en förseelse som i flera avseenden liknar den nu aktuella. Disciplinnämnden konstaterar att Chris Abbott på kort tid har gjort sig skyldig till två förseelser som utsatt motspelare för stor risk för skada och att detta respektlösa beteende medför att återfallet ska beaktas i straffskärpande riktning. 

Mot denna bakgrund ska Chris Abbott ådömas en påföljd motsvarande totalt fem matchers avstängning, varav två matcher omvandlas till böter."

Luleå kommer enligt ett pressmeddelande att överklaga domen och Abbott själv ska enligt samma pressmeddelande endast ge kommentarer under första periodpausen i TV4 sport där  kvällens match sänds.

4 kommentarer:

Mathias sa...

Marie, är intresserad om vad du tycker om tacklingen/knuffen och straffet.

Det finns ju onekligen olika åsikter från diverse hockeyexperter men är intresserad att höra din åsikt.

Vissa tycker ju att Pavli får skylla sig själv och att det inte ens ska vara en 2:a på Abbott.

Marie Hallman sa...

Mathias: Jag hinner inte kommentera det där just nu. Oavsett vad jag skriver kommer det finnas de som vill diskutera det och just i kväll har jag så sjukt mycket annat som ska hinnas med jobbmässigt och då är det bättre dra igen brödsaxen om just den saken. Så jag avstår för nu. Sorry!

Anonym sa...

Som vanligt ett alldeles för lindrigt straff - stäng av spelaren så länge som den skadade spelaren är borta. Hur svårt kan det vara???

Anonym sa...

Vilka är med i disciplinnämnden o hur blir de vald