torsdag 12 januari 2012

Jakten på en frälsare

Det ska fan vara sportchef och leta efter en spelare med spetskompetens så här två och en halv vecka före transferdeadline (31 januari).

Förr i tiden fanns det ett hyfsat utbud och för några år sedan brukade bland andra SM-liigalagen som låg i ingenmansland vid den här tiden på året dumpa (dyra) spetsspelare för att få ner lönekostnaden under resterande matcher som inte betydde något.



Det är slut med det. Ett ändrat seriesystem satte stopp för den finska spelarrean och när det nu jagas hej vilt - man anar viss panikänsla på olika håll - så är det spelare som antingen inte har spetskompetens eller spetsspelare som varit skadade och eller inte drar jämnt med tränaren som är lediga. Typ.

Och finns där en oskadad spelare med spetskompetens som bara känner för att byta klubb trots harmoni med tränaren så är ju huggsexan galnare än en butiksinvigning där 10 första kunderna får köpa 64 tumstv för tio spänn.

Så vad gör man? Fan vet faktiskt. Jag tycker det låter lite halvuppgivet när man lyssnar runt. Värva bara för att värva går ju men vad tjänar man på det? Å andra sidan kan det ju ligga något litet sandkorn där som visar sig vara en diamant.

Ska man våga satsa på en spelare som visat förr att han är bra men som varit skadad/kört rehab så gott som hela säsongen? Ibland ja, ibland nej. Det är verkligen en chanstagning man gör, både ekonomiskt och sportsligt.

Sedan tror jag inte att de klubbar som ligger lite pyrt till (från halv till helpyrt) hittar lösningen på sina problem i en eller annan spelare. Det måste till något annat. Det måste till en kollektiv väckarklocka och sedan är det ju så att de lag som har kvalitet i verkligheten och inte enbart på pappret kommer samla ihopo sig och klara sig över de magiska gränserna. Resten? Sorry bara börja om eller i värsta fall kvala.

Någon som vet var Micke Nylander tog vägen föresten? Efter att han nobbat SSK hette det ju att han hade skrivit på för en ny klubb. Men vilken? Fan vet. Men det får man väl veta snart kanske. Jag pratade lite med Anders Gozzi under onsdagen. Frågade varför det aldrig blev något med AIK. Och det var som jag skrivit förr att jag hade på känn.

Förhandlingarna drog ut på tiden, AIK fick aldrig något besked om Nyllet verkligen ville spela i AIK eller inte. Inte ens Gozzi som känner Nyllet privat fick prata med honom. Och då valde AIK hellre Pavlikovsky som var tydlig med att han ville spela i klubben. Klokt även om det hade varit kul att se Nyllet spela i AIK. Men just nu känns det mer som att det vore kul om han kommer spela någonstans. Han har trots allt magiska handleder.

2 kommentarer:

Jones sa...

Bra artikel!

Att värva efter säsongen satt igång är det sämsta betyg man kan ge sin sportchef (och tränare som jag antar har ett finger med i värvningsspelet). Skador borträknat. Känns klart pajasbetonat att som MoDo förra året dra in en helt ny förstafemma i januari. Inte gav det direkt något förbättrat resultat heller för den delen.

Tycker både AIK och DIF står starka när de faktiskt kör vidare på i princip samma mannar som de inledde säsongen med. Lagen som klarar sig så borde få ett större erkännande för detta än vad man får idag.

P.S. Nyllet fortsätter i Kloten resten av säsongen.

Marie Hallman sa...

JOnes: Tack!! och tack för info om Nyllet, såg det själv också det kom några timma efter att jag skrev det här.
Håller med om det du skriver. Lagen måste tro mer på sig själva också, det är de som har störst tro som klarar det här.