torsdag 22 december 2011

DERBY TRE: DJURGÅRDEN-AIK 3-2 efter straffar (1-1, 0-0, 1-1, 0-0, 1-0)

(Gustaf Wesslau tog AIK:s fem straffar. Här en av Robert Rosén. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Matchen: MMMM (Inte den bästa hockeyn men mycket närkamper och passion, mums!)
Målvakter: Gustaf Wesslau, DIF och Viktor Fasth, AIK.

PERIOD ETT:
... Tidig utvisning i matchen för AIK, då Josh Mac Nevin åkte ut för fasthållning av Marcus Nilson efter bara 22 sekunder. Kanadensaren hade nog lite Ågren, det syntes på närbilderna på tvn där han fick ur sig ett tydligt ”fuck! ”

...Jag satt just och undrade över DIFs risiga pp när det small till.

(Daniel Tjärnqvist jublar efter 1-0. FOTO ANDREAS GRANDIN)

...1-0 (1.50) Daniel Tjärnqvist (Marcus Nilson, Kyle Klubertanz) Spel 5 mot 4. Daniel Tjärnqvist plötsligt var helt ensam på vänsterkanten, där tog han – precis ovanför tekningscirkeln emot ett pass rakt över isen från Nilson och krutade verkligen in ettan rätt upp i krysset. Inte lätt för Fasth att ta den projektilen.

... Men glädjen blev kortvarig för DIF som knappt hann jubla färdigt innan det var kvitterat.

...1-1 (2.47) Richard Gynge (Josh MacNevin, Robert Rosén) AIK trycker på, det blev lite grötig, Mac Nevin skjuter, det blir retur, den sätter Gynge. Lite revansch där för kanadensaren som var syndabock vid första målet. Och som alltid gaaaalet glatt måljubel för Gynge, ingen kan jubla som han!

(AIK har precis gjort 1-1. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... Fin dubbelchans för Mario Kempe någon minut efter målet men nu var AIK försvaret med och gjorde det lite lättare för Fasth. Som även fick slå iväg någon puck med klubbskaftet i samma veva.

... Mariooooo! Kempe fick ett fint läge halvvägs in i första men lyckades dribbla bort sig själv lite. Förstår att fansen blir tokiga på det men samtidigt kan man ju inte låta bli att gilla någon som försöker vara kreativ och skapa.

... DIF fortsatte pressa på mot AIK målet och Christian Eklund fick ett läge men var lite för ivrig och sköt i luften, såg lite dråpligt ut.

(Mycket närkamper, här Jonas Almtorp vs Daniel Rudslätt. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Stark aktion av Marcus Nilson när han skyddar pucken bra och lyckas köra nästan ett helt varv runt AIK målet innan han lägger in en passning i slottet där John Norman tar skott men skjuter rätt på Fasth. Enkel räddning för honom

...Mycket DIF i slutet av första. Daniel Brodin hade en fin slalomåkning genom AIK försvaret som var rejält tillbakapressat andra halvan av perioden.  Inte blev det bättre för Gnaget när Josh MacNevin slashade Brodin så att AIK-backens egen klubba gick av. Nytt pp för DIF.

... Upprört i  AIK-klacken början av det överläget för DIF när Jimmie Ölvestad på något sätt (jag såg inte riktigt hur) föll och landade platt på Fasth som låg utplattade under DIF-forwarden. Det blev så klart lite gruff och puff där men inte något allvarligt.

(Ölvestad vs Fasth. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Grym räddning av Fasth kort därpå för övrigt där DIF hade en dubbelchans och Fasth lyckades sträcka ut i någon slags halvspagat i och hinna med båda skotten.

... Domartabbe i sekvensen efter då Andreas Holmqvist skjuter, Fasth räddar det först och då blåser domaren raskt för blockering, i samma sekund som Fasth tappar pucken som slås i mål.  Domaren blåste DIF på ett mål där kan man väl säga.

... Första avslutade med att AIK kontrar, Richard Gynge får ett kanonläge på bortre stolpen, men hålls fast, fälls och rammar både Wesslau och nätet istället för att få pucken i mål.  Såg ut som om det kanske kunde varit straff där så man kanske kan säga att det är 1-1 i domartabbar också?

PERIOD TVÅ:
... DIF-backen Philip Holm åkte ut med 33 sekunder kvar av första, det gjorde att AIK fick inleda i numerärt överläge och det avspeglade sig på spelet, två fina chanser direkt.

...  en av dem var nära att resultera i ledningsmål för AIK. Kent Mc Donell åkte längs med blålinjen och la in en svårtydd puck om smet mellan benen på Wesslau, men sedan styrdes via ett av benskydden och ut.

(Heta känslor, Kyle Klubertanz vs Robert Rosén FOTO JOHANNA LUNDBERG)

...Bra AIK-chans även efter drygt sex minuter när AIK kommer tre mot två och Robert Rosén sånär lyckas få in pucken vid sidan av Wesslau som gör en fin räddning längst ut på grillan typ.

... Men AIKs dominans från inledningen av perioden höll inte i sig, DIF fick ordning på spelet efter en sex, sju minuter och började sedan ta över mer och sätta press nere vid Fasth.

... fin plock av Fasth efter åtta minuter på ett bra skott av Holm, sedan blev det lite heta känslor mellan just AIK-keepern och Mattias Carlsson som väl kom lite nära varandra.

... Riktigt kul hockey där sedan, mycket vilja och heta känslor från båda lagen, bra närkampsspel och allt mer lättantändliga spelare. Blev lite smågruff och diskussioner här och där mest hela tiden. Upprört i DIF-klacken när Daniel Brodin och Josh MacNevin försökte brottas, Tim Eriksson skulle hjälpa till men vräktes ner i målnätets baksida av Dick Tärnström.

... Robert Rosén höll på att bjuda DIF på en indianare men räddade upp äran genom att bryta anfallet som kom när han gav bort pucken.

... Lite lattjo andra period, först fem minuter bara AIK sedan fem minuter DIF, sedan AIK press igen och mitt i allt en bra kontring av Jimmie Ölvestad men där hann en AIK-spelare (hann inte se vem tyvärr) upp och såg till att det inte blev något höjdarskott, utan ett som Fasth enkelt kunde ta. Innan dess hade även Wesslau fått briljera lite på ett antal AIK-skott.

(Tätt, tätt. Kim Lennhammer och Mattias Carlsson vs Rastislav Pavlikovsky. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... AIK debutanten Filip Windlert fick några minuters speltid och gjorde en godkänd debut även om han i slutet av andra ramlade när han skulle slå i väg pucken och sånär orsakade en assist till ett DIF mål men han klarade sig efter att pucken åkte lite flipper spel framför Fasth.

... Perioden avslutades med jämnt spel, väldigt mycket känslor och närkamper. Härligt. ”Det kan aldrig bli för mycket känslor i hockey” sa Josef Boumedienne i andra pausen. Bloggen kan bara hålla med. Vad som sas på planen? ” Vi byter önskelistor till jul” blev svaret från DIF-backen.

PERIOD TRE:

... Lite avvaktande inledning av tredje från båda lagen. Blir väl så ingen vill gå bort sig. Men.. det var just vad AIK gjorde. Eller bort och bort, det blev ett lite märkligt mål det där.

…2-1 (2.54) Kyle Klubertanz (Marcus Nilson, Kristofer Ottosson) Lite grötigt, Kyle Klubertanz tar det sista skottet i röran av spelare, sedan blir det något hopslag och whops så har pucken flugit upp i luften och styrs in via stolpen (högt upp) och in bredvid Fasth.

... tempot ökade lite efter målet, då AIK så klart behövde trycka på för en kvittering. Och det lönade sig för Gnaget som återigen fick en snabb kvittering.

( Andreas Holmqvist skriker ut sin besvikelse efter AIKs 2-2, längst bort i bild åker Gynge och jublar mot publiken, sätter snart handen bakom örat för att höra gensvaret. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

...2-2 (6.40) Richard Gynge (Robert Rosén och Oscar Steen). Snyggt anfall där Steen kommer på högerkanten, rundar kassen, skickar pucken bakom målet till Rosén vid andra stolpen, han skickar direkt pucken vidare in i slottet där Gynge dyker upp som gubben i lådan och sätter till klubban.

... Bra fart och jakt sedan från båda håll. När matchuret står på drygt 14 spelade minuter får Ölvestad öppet ål men får inte riktigt kontroll över pucken.

... nära slumpmål för AIK när Johannes Salmonsson slänger i väg en pucken efter 16.05 som sånär vobblar in över Wesslaus axel men han får grepp om pucken i sista sekund.

ÖVERTID

… Josef Boumedienne knackar ner en puck med skaftet och råkar oturligt styra pucken rätt i skallen på Gynge som blev mäkta arg.

… Oscar Steen fick verkligen en gyllene chans till mål med tre sekunder kvar av förlängningen, efter att Johannes Salmonsson åkt slalom genom DIF-försvaret och skapat öppet mål för Steen. Det stod liksom mål skrivet över hela läget men… Gustaf Wesslau gör en reptilsnabb kanonräddning och det blir straffar.

STRAFFAR:

(Mario Kempe fintar bort Viktor Fasth under andra straffen.. FOTO ANDREAS GRANDIN)

…Nio mållösa straffar, sedan fick Mario Kempe, som missat DIF:s tredje straff chansen ännu en gång. Och nu hade han lärt sig var Fasth svaga punkt fanns.

… 3-2 (på straff) Mario Kempe. Lite skottfinter följt av ett snyggt mål rätt upp i nättaket där pucken faktiskt fastnade. Kempe gjorde sedan någon slags ramlaomkullglidalängsmedisensamtidigt målgest, som även några av lagkompisarna hängde på. Hämtad från Fifa 2012. Ni som har spelet kanske förstår vad jag menar.

(DIFs Daniel Brodin tackar med resten av laget fansen för stödet.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

SKOTTEN I MATCHEN: 40-31 (16-9, 10-10, 11-11)