onsdag 30 november 2011

Tim Sandberg: "Det är många som går på en extra ventil nu känns det som"


(Tim Sandberg fick hoppa in och spela sin  andra elitseriematch för säsongen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Fyra ”bara ska bli mål” chanser för Djurgården direkt efter matchstarten. Men det var Modo som snabbt drog ifrån till 3-0 i en match som kändes som slutspelsfajt. Mitt i serielunken.

– Det är kanske en av de konstigaste hockeymatcherna jag har sett ska jag nog säga, konstaterar Tim Sandberg.

Han kom in efter Modos 3-0 mål och har svårt att förklara hur Övikslaget kunde dra ifrån och leda stort halvvägs in i första:

– Jag tycker vi spelar riktigt bra och vi sa innan matchen att det viktiga var att vara med från start. Vi var riktigt nerpressade sist på hemmaplan mot Modo, men jag tycker vi faktiskt går ut och verkligen, verkligen, försöker ta initiativ i matchen, och det känns som att VI kunde ha lett med 3-0 efter fem minuter likväl som de nu hade jävligt tur och gör det.

De gör mål på kontringar direkt på era målchanser?
– Ja de spelar på kontring och vi blir lite… sugna och vi har snackat mycket om att ha fart i spelet och det kanske blir lite… när vi har snackat att fan nu går vi ut och kör. Ibland i vissa situationer så kanske vi trollar bort oss lite och blir lite för sugna efter det. Men det var inte det som, egentligen, gjorde att de fick 3-0 utan det var mer tillfälligheter. Alltså jag vet inte. Vi bjuder bort lite för enkla mål och uppförsbacken blev lite för lång, säger Tim Sandberg och fortsätter:

( Almtorp hade fint friläge men kan inte överlista Tellan. FOTO:ANDREAS GRANDIN)
 
– Det var som sagt, verkligen, en av de konstigaste matcherna som jag har sett. Publiken tyckte säkert det var skitkul, eller kanske inte vår publik då men, men det var frejdig hockey. Och det var som du sa kontringar hit och dit, tre mot tvåor och tre mot ettor och inbrytningar, bara kliva in och … ja det var lite high Chaparall hockey i början.

( Skröder vs Eklund. FOTO:ANDREAS GRANDIN)
 
Nu missade jag att se första halvan av matchen live (såg reprisen på tv sedan) men jag hörde på Radiosporten att ni har världens läge, sedan vänder Modo spelet och gör 2-0. Hur ser det bortdömda målet ut?
– Jag minns inte riktigt men det var någon som bröt in på kanten och så på något vänster så ligger deras spelare i målgården och får pucken på benskyddet tror jag och pucken passerar inte mållinjen. Jag tror det var något sånt där och det var i samma veva sedan som det blev kontring åt andra hållet och så hänger de upp 2-0. Så hockey kan vara väldigt konstig ibland.

Vad tänker man när man står i båset och sånt här händer?
– Det var ingen som fick panik eller sådär. Vi kände att vi hade det under kontroll… Vi hade i alla fall börjat bra!

 (Modo har gjort 4-0 och Kyle Klubertanz är så besviken. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
 
Blev det inte ens panik efter 4-0 (efter 4.07 i andra)?
– Det vet jag inte … alltså det är klart att det blev tungt efter Modos 4-0 men då stod jag i kassen så jag kan inte säga vad de i båset sa. Men jag tycker fortfarande att… när ettan kommer och tvåan kommer, så känns det inte som att vi hänger med huvudena utan det är tillfälligheter som spelar att bra spratt med oss idag, säger Sandberg.

Men Hardy Nilsson hade fått nog och gjorde ett målvaktsbyte efter Modos 3-0 mål. Ut med Wesslau och in med Sandberg som fram tills igår bara hade stått en enda elitseriematch i höst.

Varför blev det byte?
– Hm. Det var nog för att väcka laget kanske. Samtidigt så tycker jag att vi var igång, så det får du nog fråga Hardy om.

Han sa inget till dig?
– Nej, det är en del av jobbet. Att sitta på bänken och vara redo att hoppa in.

Var du beredd då?
– Ja, ha, ha, alltid redo! Ha, ha.

( Tim Sandberg. FOTO:ANDREAS GRANDIN)

Men det här var din andra elitseriematch under den här säsongen?!
– Ja, jag vet! Jag ska väl erkänna att … jag ska inte säga att jag var nervös för det var jag inte, men det var länge sedan jag spelade elitseriehockey och det var kanske tur att jag spelade en allsvensk match här för några dagar sedan (med Almtuna). För tempot är högt i elitserien och det var riktigt roligt.

Ja, du släppte bara in ett mål i Almtuna kassen senast, hur mycket nytta hade du av att ha stått i det målet innan den här matchen?
– Mycket tror jag. Jag stod några J20 också innan men det är inte samma sak. Det är absolut inte elitserietempo, det är två helt olika världar. Men Hockeyallsvenskan är ändå jäkligt bra. Jag fick mycket att göra och fick känna spelet och framför allt var det viktigt för självförtroendet. Det har varit lite sådär med det (självförtroendet) när man har suttit under 18 matcher i rad. Då får det sig en törn även om man är jävligt kaxig och frejdig, he, he.


 (Matchen i Almtuna gjorde gott för självförtroendet. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

 Sandberg har dock gjort det bra. Bara ett insläppt mål mot Modo, bara ett insläppt mål i Almtuna kassen och bara fyra insläppta mål på 68 skott under tre J20 matcher är ett fint facit. Inte minst för en som mest tränat och inte spelat i höst.

– Ja det har gått bra sista tiden när jag har spelat. Jag känner mig i bra form också. Jag och Tomas Magnusson (DIFs målvaktstränare) har gnuggat på, hårt, och jag har försökt att inte… det finns ingen anledning att tjura ihop bara för att man sitter på bänken. Jag visste att det skulle vara så större delen av säsongen, sedan att det blev så här lite var kanske inte riktigt vad jag väntade mig. Men nu har det blivit så och det är inte mycket mer än att man får kriga ännu hårdare och försöka utvecklas ändå.

När du släppte in 4-0 målet, vad gick genom huvudet då?
– Äh jag blev mest förbannad att jag gick ut och frös mig så jävligt på Danielsson. De kontrade, jag vet inte om de kom tre mot ett eller fyra mot två eller vad det var. För en kille kom på kanten och så passade han in till Danielsson i mitten, så går jag ut på honom och då är det en på bortre som kommer och då passar han ner så… äh jag vart lite förbannad. Det var ju första eller om det var andra skottet på hela tiden jag stod så jag vart lite förbannad faktiskt, säger Tim Sandberg.

Djurgårdskeepern fick å andra sidan chans till revansch när Modo fick spela fem mot tre i 1.28 i andra, när Modo bombade på med puckar på DIF-målet.

– Jomen då fick jag känna på pucken. Och alltså det är så jäkla mycket svårare att spela när man inte får känna pucken och jag vet inte om jag hade 13 skott, eller 14 skott på hela matchen och det är svårt när man inte är i gång för då är det jäkligt viktigt att man tar alla puckar sedan när man får spela då.

Men du måste ju vara nöjd med din egen insats där?
– Ja men de var mest backskott och de ska jag ha. Men det är klart det var viktigt att ta dem för att ge oss själva chansen och jag tycker grabbarna gjorde ett skitbra jobb där med så att jag kunde se pucken. Men självklart var det skönt att få några puckar på sig.

 (Trångt vid Sandberg, sedan blev det 2+2 för en spelare vardera.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Men det var någon sekvens innan också, där du tappar klubban och fastnar med skrillan i nätet, ramlar och inte kommer upp?
– Ja jag vet inte vad som hände jag skulle bara vända på mig. Jag kände att Modospelaren kom till vänster och då skulle jag försöka spela tillbaka pucken till den sidan där pucken kom ifrån, till Tjärna eller vem det var. Och sedan när jag skulle vrida på mig så bara gled jag… jag hade en rem lös från benskyddet, det var det jag fixade sedan. Jag vet inte vad som hände annars, jag tappade skäret helt så det var riktigt jävla nära att det blev mål. Så det var jäkligt tur att det inte blev det då, ha, ha.

Vem som får stå på torsdag mot HV71 borta bestäms av tränarteamet på onsdagen. Och det lutar åt att Sandberg, som är namngiven målvakt, kommer fara som en skottspole mellan DIF och (Uppsalalaget) Almtuna.

– Alltså… det är sagt så att jag ska dit i morgon (onsdag) och så tillbaka hit på torsdag, till HV-matchen. Eller jag tror i alla fall att jag ska spela där i morgon (onsdag) om det inte är något annat som har förändrats så ska jag spela där i morgon.

Hur funkar det då att hoppa fram och tillbaka mellan olika lag?
– Äh jag kan det där nu. Jag är ganska van och har hållit på så i två år så... det har varit mycket upp och ner och hit och dit. Men det är väl mest tjejen som tycker att det är jobbigt kanske, ha, ha.

Men du får ju två helt olika lag framför dig?
– Jo men det är ganska lugnt. De flesta lagen är ju sköna och lätta grabbar. Jag känner många i Almtuna sedan är Ragge (Marcus Ragnarsson) där som tränare och så där.
Men är det inte lite annan hockey. Plötsligt spelar de framför dig annorlunda än vad DIF gjorde 24 timmar innan, sedan ska du byta tillbaka det igen?
– Det är klart att det är en omställning. Det är lite samma hockey som idag där dock, det är lite mer böljande en och annan kontringschans och ett och annat friläge här och där men äh det tillhör jobbet och är ganska basic sådär.

Tror du att du får en ny chans i DIF annars på torsdag?
– Jag förväntar mig ingenting. Får jag spela så ska jag göra allt för att vinna den matchen, får jag inte spela så är jag fortfarande okej. Då är det bara bita ihop och köra, säger Sandberg.

Som gärna vill hylla utespelarnas upphämtning mot Modo:

– Ja jag tycker det speglar hela matchen, hur det såg ut. Vi äger egentligen hela spelet så kontrar Modo. Sedan, klart att de backar hem efter 3-0, men vi får lite mer tryck och vi gör en jäkla kraftansamling där och försöker i alla fall. Sedan är 4-0 en ganska brant backe.


 (Meyer vs Ölvestad. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Men ni knaprade in och var nära en kvittering? Sedan blir det 5-3 i tom kasse?
– Ja det är nära 4-4 och det är synd att vi inte får in pucken där när det står 4-3 till dem men … vi har ju haft lite otur varje gång vi har tagit ut målvakten den här säsongen kan man lugnt säga, ha, ha. Men vi gör en bra kraftansamling varje kväll och bra moral av grabbarna att köra på.

Är det viktigt för framtiden?
– Ja absolut, framför allt att man inte lägger sig ner och dör.  Så istället för att skita i det och släppa till så det blir 5, 6, 7, 8-0 bara för att det står 4-0 och man tror att det inte är någon idé så visar vi karaktär och moral. Det är ett lite annorlunda Djurgården än det har varit för ett par matcher sedan.

 (DIF har fått nytt hopp efter 3-4 reduceringen av Kristofer Ottosson framspelad av Kyle Klubertanz och Jimmie Ölvestad.  FOTO JOHANNA LUNDBERG)

På vilket sätt?
– Nja men jag tycker efter uppehållet där så har vi börjat spela mycket bättre. Varför vet jag inte? har ingen aning, för det är samma sak som vi har snackat om hela tiden men det känns som ett jäkla go i laget. Det är ingen som hänger läpp om vi förlorar. Det är ju klart att man bli besviken det blir man alltid. Men vi spelar fortfarande bra. Det hade varit en helt annan sak om vi spelat dåligt och torskat på det. Och ha blivit utspelade.  Nu vinner vi skotten med 33-19 och äger egentligen hela matchen. Utespelarna har gjort vad de har kunnat i alla fall. Det är lagmässigt jättebra. Vi är på gång.


( Tjärnqvist junior har precis gjort 2-4. FOTO:ANDREAS GRANDIN)

Vad menar du med mer karaktär i laget?
– Jag kan inte sätta fingret på det riktigt men… hm, det är jäkligt energiskt. Det är många som går på en extra ventil nu känns det som. Jämfört med hösten när vi trevade oss fram lite, och så där. Jag vet inte hur det ser ut från läktaren men det är känslan jag hag har fått från båset i alla fall. Grabbarna kör, rent överlag så är det jäkligt energiskt och viljan att spela bra finns där.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den här upplagan av DIF lider av en stor brist på sjukdomsinsikt när man match efter match blir överkörda och sen efteråt hävdar att man spelar bra, borde ha vunnit, "vann ju i alla fall skotten" osv osv...

Dom kommer hävda att dom har spelat bra ända ner i kvalserien om inget görs nu!

Peter sa...

"Överkörda match efter match" Vilka matcher har du sett som jag inte har sett?

Om vi tar matchen igår så blev vi ju inte på något sätt överkörda, visst de ledde med 4-0 som mest men det speglade ju inte på alls matchen på något visst, påstår man någonting annat är man antingen dum i huvudet eller så kan man ingenting om hockey.

Dr Dre sa...

Peter, man kan kalla det för vad man vill. Jag tycker inte de tre tränarna riktigt verkar bry sig. Det kan ju knappast vara ”otur” att vi gör så få mål eller att backarna gör så många felpass.

Vem tar ansvar? Ingen stiger fram.

I gårdagens livekommentar pratade kommentatorn om att MoDo lyckas till 100% i sin gameplan. Det gav upphov till en fråga jag inte kunnat formulera, men som har legat och ruvat sedan match 2 förra säsongen - vilken gameplan har DIF?

Kan du svara på det, Hardy? Tyvärr tror jag inte det.

Jonte sa...

Marie kan du svara på vad som hände när domarna ringde videodomaren? Som jag förstod det skulle dom kolla om Djurgården skulle få ett mål eller ej? Skulle inte domaren gjort "wash out" då när han kom tillbaka in på isen istället för att peka på mittpunkten?

Marie Hallman sa...

Anonym och Peter: jag lutar mer åt Peters åsikt!

Dr Dre: han säger att han har en men tycker att ingen fattar därför vill han inte förklara...

Jonte: Jo han borde ha gjort först washout på DIFs mål och sedan fastställt motståndarens mål genom att peka på mittpunkten. Det "andra" målet kan inte fastställas förrän man slagit fast att det första inte var något mål.
För hade DIF gjort mål först så hade klockan vridits tillbaka och det andra målet inte räknats. Men nu blev det inte så.