tisdag 15 november 2011

Svensson: "Det kändes bara som att han skulle skjuta där"


 (Svensson,  lite omtumlad men mest jäkligt (försiktigt) glad. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han har hånats och kallats all möjlig skit ingen vill kallas. Men efter derbysegern och den första nollan i AIK, i sitt första derby sjöng AIK-fansen hans namn:

– Ja det hörde jag faktiskt och det var jätteskönt. Det värmde absolut! Säger Markus Svensson och spricker upp i ett leende.


Och då ska ni veta att det satt ganska hårt inne. Trots seger i sitt livs första derbyt, trots första elitserienollan och första nollan i AIK. Men så är han lugnet själv också.

– Det kändes skönt tycker jag. Jätteskönt att vinna derbyt. Men jag vet inte, har inte hunnit tänka så mycket, säger han på sitt typiskt sävliga vis.

Hur kändes det för din egen del?
– Skönt, jag kände att jag hade nytta av att ha spelat i Malmö innan, alltså inne i Malmö arena med mycket folk och mycket tryck sådär, så det kändes skönt att ha varit med om det innan (det här derbyt).

Många fans och alla hans kritiker (de var många före matchen) såg katastrofen komma glidande när Viktor Fasth lämnade återbud till spel. Snacka om att Svensson visade alla hur fel de har haft och hade. Ändå ville han typiskt nog hålla fram laget.

– Vi gör en jättebra match. Vi spelar beslutsamt och distinkt, utan att kladda för mycket med pucken. Vi vinner kampen framför bägge målen verkligen. Vi håller undan bra så att jag kan släppa returer, vi är först på dem och vi vinner mycket kamper framför deras mål tycker jag. Så det var skönt.

Tänk du i tredje på att du närmade dig nollan?
– Nej jag tänkte inte så mycket på det jag försökte bara fokusera på att göra en bra prestation liksom. Sedan om man håller nollan eller inte spelar inte så stor roll bara man vinner matchen.

Men lite gött är det väl??
– Jo det är lite skönare än att vinna med 9-8, he, he men …ja ändå.

Vad tänkte du efter all kritik du fick efter 7-8 matchen?
– Jag har inte tänkt så mycket på det jag har inte läst så mycket vad folk har skrivit och så, det är nog lugnast så. Jag fick ringa kompisar och fråga om det hade hänt något i världen där någon vecka, ha, ha. Sedan har jag jobbat mycket med mig själv också och… jag försöker tänka att det som har varit har varit och det spelar ingen större roll. När det är ny match så är det viktigt att man är där och är närvarande, är i nuet. Sedan om man har spelat bra eller mindre bra innan det, är mindre viktigt tycker jag. Det viktiga är att man är fokuserad och här i nuet, säger Svensson.

Som mitt i glädjen ändå värjer sig mot alla hyllningar och gratulationer.
– Nämen. Jag vet inte. Det var EN bra match. Förra matchen jag stod blev det åtta mål. Så jag drar inte så jättestora växlar av det här utan det gäller att fortsätta jobba konsekvent och fortsätta utvecklas och sådär.

Kom det några tankar inför tredje att tänk om det rasar som i HV-matcher?
– Nej det tycker jag inte att det gjorde… Nä, det tycker jag inte, säger Markus och ler samtidigt som han skakar på huvudet.

Vilka räddningar är du mest nöjd med?
– Äh jag vet inte. Det var några situationer som jag tycker att jag inte riktigt har kontroll på som går i stolpen och sådär men man behöver ha lite tur ibland också men jag är mest glad att vi vann idag.

Djurgården fick en straff också, Mika Zibanejad fälldes, tog straffen, hade bra fart och ett vasst skott men Svensson var där med sin plockhandske och tog Djurgårdens chans att straffskjuta sig in i matchen:
– Alltså jag vet inte vad jag ska säga. Jag chansade väl lite på att han skulle skjuta där eller…äh jag vet inte. Jag hade inte så bra koll på vad han skulle göra, jag har inte sett honom så mycket men det kändes bara som att han skulle skjuta där.

Kanske hade han hjälp i det läget av den mentale tränaren som han berättade om i bloggen i söndags, inför derbyt.

– Ja absolut. Det är vissa grejer som vi tar upp. Vi pratar ofta och vi pratade i går kväll. Det är vissa grejer som jag har kunnat plocka in i mitt spel därifrån också.

Så han kom med lite tips igår kväll?
.Ja, jo det tycker jag. Vi har jobbat ett tag och han förklarar eller han ger mig ett annat sätt att se saker och ting

Det snack ni hade igår var det mer påminnelser, att det här och det här vi har pratat om, tänk på det?
– Ja, jo ungefär så kan man säga. Sedan pratar vi lita allmänt och så snackar vi lite skit också, ha, ha. Nä men det är väl så allmänt att det är mycket så, precis. säger Markus Svensson.

Som nästan såg ut som en levande fontän efteråt. Det syntes verkligen att han hade fått jobba som en tok där ute på isen. Och kanske var det därför som segerglädjen inte hade sjunkit in direkt.

Man väntar sig att du ska komma ut sprudlande glad men du ser ut som jaha en vanlig träning?
– Ja, he, he jag vet inte, man har väl inte… kanske…det är så tätt inpå liksom. Man har inte hunnit tänka så mycket.

Kan du känna att det börjar bubbla lite nu i alla fall?
Jo det är klart att jag är glad! säger Svensson och börjar skratta innan han fortsätter:
– Det är jättekul att vinna derbyt

 Han må vara försiktig med sina känslor, men även en filbunke kan hinna känna vinstkänslan sakta men säkert ta över skallen och kroppen. Och när vi tjatat färdig där i intervjuzonen så verkade tiden komma kapp honom. Såg så ut på leendet.



Inga kommentarer: