söndag 20 november 2011

Jhonas och de andra: Svaret på målvaktsbytet - en nolla

Natten mot torsdag släppt Jhonas Enroth in  mål, tog sin första förlust för säsong och blev utbytt. Natten mot lördag var det dags för ny match. Hur svarar svensken? Med att hålla nollan så klart.

Helt galet vilken vinnarskalle den mannen är. Snacka om att han har tagit sina skitår i AHL med en bestämdhet som är imponerande. Han bara skulle upp till NHL och dit kom han.



Men den där nollan var det ja. Det var Jhonas första för säsongen, den andra i NHL för honom. Den innebar att Buffalo vann med 1-0 över Carolina och att Jhonas därmed vunnit sex av de sju matcher som han hade spelat från start den här säsongen. (Är en ny under spel, nu natt mot söndag)

Finns en del sköna klipp på Buffalos hemsida med titlar som "Jhonas says no", "Jhonas denies" och "Not by Jhonas". Alla räddningar så klart.

Jhonas tog samtliga 34 skott han fick på sig mot Carolina och konstaterade efteråt på klubbens hemsida att:
"När du får en sån förlustmatch som jag fick senast, så vill du bara ut och spela match så fort som möjligt igen. Jag är tacksam över att jag fick starta i matchen som följde direkt på förlusten"

Huddingekillen blev vald till matchens första stjärna och det är som sagt många som fått upp ögonen för honom nu trots att han anses vara den minsta målvakten i ligan (jag är säker på att han hatar att höra det, han brukar vara noga med centimetrarna om man skriver fel vilket jag gjorde en gång. Då var det svarta ögon i någon minut. ) Det kan ni bland annat läsa i den här fina artikeln om Jhonas Enroths spelsinne, som finns på nhl.com. Exakt var hittar ni på den här länken.

Texten avslutas så här:
" I takt med att målvakterna har utvecklats till atleter så är Enroth ett tydligt tecken i tiden. Han är en mer reaktionssnabb och intelligent målvakt än många andra rookies.  På grund av att hans storlek, att han inte är så stor, så har han tvingats arbeta ännu hårdare för att träna sina ögon så att de kan hjälpa  honom att ta bättre beslut och reagera mer exakt. Avancerad syn kompetens och fantastiskt fundamenta är det som krävs för att små målvakten ska överleva i en liga där jättarna dominerar isen.

Enroth framgång med Sabres är inte bara imponerande, det är ett landmärke i NHLs målvaktsspel. Det bevisar för hockey fans överallt att framgångsrikt målvaktsspel inte bara hänger på storleken utan också byggger på den naturliga förmågan att läsa och reagera. "


Man kan ju inte mer än hålla med.

Inga kommentarer: