onsdag 19 oktober 2011

Jhonas och de andra del 2 - säsongsdebut för Enroth och beslutsångest för Zibanejads Ottawa


(Enroth vann sin första match för säsongen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jhonas har gjort säsongsdebut. Och jäpp jag är några dagar efter med den här texten för debuten skedde i söndags, natt mot måndag när Buffalo mötte Pittsburgh och vann med 3-2 borta.

Segern var lite extra skön för både Jhonas och laget då det här var första gången på nästan två år som Buffalo lyckades vinna över Penguins. Senast det hände var 29 december 2009 i Buffalo.


Jhonas tog 29 av 31 skott, slutade på 93,5 i räddningsprocent och höll tätt i både box och pp och släppte in de två mål som Pittsburgh fick in i spel fem mot fem och fick såklart beröm efter den matchen:

– Det var en stor bortavinst för oss att komma hit och ta två poäng. Jhonas höll oss kvar i matchen, tiden ut och bidrog med en grym insats där back i målet. När din målvakt spelar så bra för laget så ger de oss andra mycket självförtroende säger vänsterforwarden som gjorde Buffalos 2-0 mål i matchen till Sabres hemsida.

Tränaren Lindy Ruff plussade också fint för Jhonas och hintade för Buffalos hemsida att det är fler matcher på g snart för svensken:
– Han gjorde en utsökt match. Han ser verkligen vass ut. Han gjorde en bra försäsong för oss också och har fått vänta länge på en match. Jag tycker han tog chansen på ett utsökt sätt.

Det finns lite sköna stillbilder på Jhonas in action och en fin där förstamålvakten Ryan Miller kramar om Jhonas efter matchen på den här länken 

I NHL lägger de ju ut drösvis med bilder på räddningar från matchen. Här är en av Jhonas räddningar i matchen.



Resten av de han gjorde mot Pittsburgh hittar ni här

*****

Att det har gått bra för Gabriel Landeskog i Colorado har väl ingen missat. Han har hunnit med tre poäng (2+1) på sina sex första matcher. Galet bra! Inte minst för att han är rookie men ser ut att inte ha gjort annat än spelat NHL trots sin ålder. Imponerande. Landeskogs istid ligger mellan 14 och 19 minuter. Sjukt bra bara!

****

Jacob Josefson ångar på rätt bra han med i NJ Devils. Har visserligen ”bara” en assist på fyra matcher men han får stort förtroende och ligger runt 17-18 minuters istid per match. Bra jobbat.

***

Andreas Engqvist är också kvar i NHL, spelar på i Montreal och har fått speltid i samtliga fem matcher, dock betydligt mindre än sina förra lagkamrater.  Engqvist snittar mellan 5.21 och 8.42 och står än så länge på noll pinnar.

***

Marcus Krüger hann ju knappt ta sig till farmarlaget så blev han uppkallad till Chicago igen och sedan har han blivit kvar där. Har nu spelat fyra matcher och ligger runt 17-18 byten per match. Det blir mellan 9.55 och 11.56 i istid. En assist har det blivit så här långt, den kom i hans första match för Chicago för säsongen (mot Dallas hemma)

***

Mika Zibanejad har spelat sex matcher så här långt. Det är alltså tre matcher kvar till Ottawa måste bestämma sig för hur de ska göra. Stanna kvar eller skicka hem honom.  Mika inledde ju med en assist i sin första match där han hade 13 minuters speltid. Sedan har speltiden legat mellan 11.05 och 14.48. Vilket är bra. Ändå velas det en del där borta och kanske kan det spela Djurgården i händerna att Ottawa går dåligt som lag och ligger i botten av tabellen. Det kan ju tänkas (obs min spekulation bara) att de vill ta in ett äldre mer rutinerat namn och därför låter Mika åka hem. Men som sagt, jag gissar bara kring det.

Det finns en artikel på Ottawas hemsida där bland andra coachen Paul MacLean säger så här:
– Mika kan spela i NHL. Det vi ska bestämma nu är om han ska spela här nu eller börja spela här nästa år. Vi har inte tagit det slutliga beslutet än men Mika är en NHL-spelare i grunden och han kommer spela i NHL.

Att Zibanejad är så ung gör det svårt för Ottawa säger Randy Lee som ansvarar för spelarutveckling i klubben:

– Det är definitivt ett unikt fall. Men det handlar om självförtroende. Om unga spelare kommer upp och tvekar om vad de själva kan, så kommer de aldrig att prestera, oavsett hur mycket hockey de har i sig. Ligan är för bra för det. Men killar som Zibanejad, Karlsson och Martin Havlat tidigare… de har bara så mycket självförtroende att de låter sina kunskaper visa vad de kan som spelare på den här nivån. Mika ser inte tveksam ut. Mika ser ut som att han spelar på rätt sätt. Han har sålt in det och sig själv till oss. Han övertygade oss redan i vår intervju med honom före draften, att han är en sån spelare som är gjord för att spela det nordamerikanska spelet”

Lee konstaterar också att Zibanejad är den typen av spelare som kan ta till sig nya influenser och är snabb på att ta till sig kritik på rätt sätt och sedan utveckla sitt spel utifrån det.

– En del killar blir ställda och överväldigade av nivån på de spelare de möter, det gör de tveksamma och försiktiga och då kan de inte göra sitt bästa. Men sånt bekommer inte honom ett dugg, säger han till Ottawas hemsida.

Zibanejad själv verkar i artikeln mest glad över att få vara kvar där borta och få chansen att träna, träna, träna både på träningar och match och på så vis ta ett steg framåt hela tiden.

Den som vill läsa hela artikeln hittar den här:

***

Niclas Bergfors har bara spelat en match för Nashville så här långt, 13 oktober mot Phoenix hemma. Blev 16 byten, 9.39 i istid och noll poäng. Vet inte varför han inte spelar mer, har inte hunnit kolla. Ska försöka mejla och kolla!

***

Jag följde ju Alexander Urbom också lite förra säsongen och för er som undrar så är han kvar nere i Albany Devils och har så här långt tre assist på fem matcher.

***

Mark Owuya har fått lämna Marlies och är nu i East Coastlaget Reading Royals. Han har så här långt spelat en av lagets två matcher den här säsongen, där blev det förlust på övertid med 3-4 trots att Mark räddade 41 skott och hade 91,1 i räddningsprocent.

6 kommentarer:

Anonym sa...

De går ju ändå bra för våra DIF "juniorer" där borta, de visar bara vilket bra lag DIF är & att man får fram bra spelare!

richardlj sa...

Om nu Mika kommer hem undrar vem DIF ska ställa åt sidan?
Speciellt nu när Åberg går så bra.
Tim o Fimpen?
Carlsson?
Angenämt problem.

Anonym sa...

ROBERT NILSSON TRANSFERLISTAD! AGERA JÄRLAN. vad tror du Marie? kan vi få både robban och zibbe?

Anonym sa...

Ja klart det går! Skriva 2-3 år med Robban, då får han spela för en lägre lön iår och mer nästa sässe (Så gjorde man med Mackan) Vet att Robben vill hem till sthllm....



Nilson Otto Ölvestad
Robban Mika Tjärna
Cehlin Almtorp Carlsson
Brodin Norman Kempe
Fimpen Wigel Tim E

Tjärna Homlqvist
Kyle Printz
Jozef Claesson
Holm

Wsslau
Sandberg



SM GULD?!?!

/ Johan

Metal Machine sa...

Johan: Det vore sannerligen brutalt att få tillbaka Mika och dessutom värva Robban Nilsson. Dock måste jag fråga hur du tänker när du rankar Tjärna Jr, Carlsson, Almtorp, Tim E, Weigel och Fimpen före vår nuvarande skyttekung Pontus Åberg. Glömt honom?

Snarare borde laget se ut såhär om Robban skulle komma in:

Robban - Zibbe - Mackan
Åberg - Norman - Cehlin
Jimpa - Otto - Tjärna
Brodin - Almtorp - Fimpen
Reserver: Kempe, Tim E, Carlsson

Detta visar för övrigt tydligt hur snett DIF har värvat inför den här säsongen. För faktum är att Almtorp och Carlsson blir fullständigt överflödiga i detta läge.

Marie Hallman sa...

anonym: ja visst är det kul. DIF ska sträcka på sig och vara stolta!

Richardlj: Det är ju oftast någon skadad så det är väl bra att kunna rulla runt lite.

anonym o johan : vet inte. Verkar ju som DIF bara har pengar till en center inte två men ibland dyker det upp stålar man inte visste fanns... fast ärligt jag vet inte. BEror ju på vad Robban vill också, även om han längtar hem så kanske andra KHLklubbars pengar lockar mer? Vet verkligen inte.

MM Fast det vet man aldrig. Dels tycker jag att de gör ett bra jobb i det tysta och dels så kommer det alltid skador under en säsong. Bra ha en bred trupp då.