lördag 3 september 2011

Ottosson " Det är repetera allt hela tiden som gäller"


 (Kristofer Ottosson reducerade till 2-3 i slutminuten men det räckte inte. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Förlust för Djurgården mot Linköping och det blev därmed Luleås match som avgjorde och såg till att det inte blir slutspel i European Trophy i vinter för Djurgården.

När den här intervjun gjordes hade matchen mellan Liberec och Luleå inte börjat än men Kristofer Ottosson svarade - i det läget - så här på en fråga om hur viktigt det där slutspelet är?


 – Jag vet inte om det är så viktigt men när vi spelar så vill man ju vinna varje match och gå vidare och på så sätt är det ju viktigt. Sedan hade det varit kul att få en möjlighet att vinna turneringen men det blir som det blir nu och får vi inte vara med i slutspelet så får vi vara hemma och ha en bra träningsvecka där i vinter i stället. Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Ottosson.

 (Norman och Cehlin. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Att det blev förlust mot Linköping var faktiskt lite oväntat, då Djurgården var det lag som mestadels ägde spelet men… LHC var effektiva. Det var inte DIF.

– Ja, det kändes som att det var vi som höll i taktpinnen, men vi tog aldrig riktigt greppet om matchen sådär målmässigt. Men känslan på isen var att vi hade greppet om matchen men vi vann ju inte så det räckte ju inte.

 ( Söder, Holm och Eriksson. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Djurgården har nu spelat färdigt försäsongsmatcherna och Ottosson analyserar hela försäsongen så här:
– Vi tog stabila segrar i början mot det Tjeckiska lagen och Salzburg. Sedan mötte vi Jokerit och Helsingfors, mot Jokerit vann vi trots att de höll i taktpinnen. Det var samma matchbild mot Helsingfors men där spelade vi upp oss och förlorar i förlängningen. Sedan gör vi det inte alls bra mot KalPa, en match där vi förlorar. Sedan har det varit två jämna matcher mot både Linköping och Luleå men vi har inte avgjort matcherna. Varför vet jag inte riktigt utan det har blivit förlust 2-3 i båda.

Att det blivit förlust mot elitserielagen, har det någon betydelse inför säsongen som kommer nu?
– Nej, för jag tycker inte att det har varit så stor skillnad mellan dem och oss. Det hade varit annorlunda om vi hade blivit utspelade men båda matcherna har varit jämna matcher och det har inte varit så mycket åt varken det ena eller andra hållet, så det har ingen betydelse. Sedan är det alltid roligare att vinna såklart, det blir bättre stämning i laget och känslan blir bättre eftersom man känner att man gör saker rätt. Men det har som sagt varit så jämna matcher och inga utspelningar så det gör varken från eller till.

 (Marcus Nilson gjorde 1-1 sex sekunder in i andra, i pp.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Hur känns det, med försäsongen i ryggen, inför premiären om en och en halv vecka?
– Oj det är svårt att säga men det känns väl som de flesta säsonger. Det är alltid svårt att sia om hur det ska gå baserat på de här första matcherna. Och även om det inte har gått dåligt så har det inte varit så där väldigt, väldigt bra heller utan det är väl okej. Det är godkänt så här långt och det spel vi har haft går att bygga vidare på.

Vad känns viktigt att träna på fram till första seriematchen?
 – Det är väl att jobba igenom alla detaljer som rör vårat grundspel. Att gå igenom det igen och igen och träna på det på ett bra sätt. Nu under veckan som kommer så finns det ju tid till att göra det, men annars så är det inte så mycket som ska göras. Vi ska väl försöka få in lite spelmoment i träningarna, ha ett bra och högt tempo så att det blir lite matchlikt ändå, så att kampmomentet finns där även om vi inte spelar match. På matcherna blir det ju mer kamp än på träningar så får vi in det och jobbar på lite detaljer så blir det bra. Det repetera allt hela tiden som gäller så att det sitter i ryggraden när serien börjar.

 (Mario Kempe står upp. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Men finns det några särskilda bitar som du vill att ni ska köra?
– Nja, inget speciellt sådär. Man kanske kan lägga in lite annan fys, spetsa till träningen och lägga in lite mer detaljer. Annars är det som sagt mest repetition kan jag tänka mig. Det är ju så att det finns saker att jobba med under hela säsongen. Man är aldrig klar med ett lagbygge utan det håller man på med ända tills säsongen är slut. Man jobbar igenom detaljer i spelet som pp och försvar och allt möjligt. Det är ett repeterande som återkommer hela tiden. Det är lätt att glömma de där detaljerna och alla måste påminnas om dem om och om igen annars blir det en slentrian i spelet och det kan vara avgörande när det är så jämt som det är i elitserien. Därför måste man hela tiden påminnas om vad vi ska göra och varför.

  (Ölvestad kör ända in i kaklet. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Jag hörde Håkan Södergren spekulera om att det är lättare att spela ihop laget under en sån här turnering än om man kör enstaka träningsmatcher. Håller du med?
– Alltså jag har ju inget att jämföra med men visst, det blir lite mer tävling än träning i en turnering och även det att matcherna tidvis har kommit tätt så att vi har spelat torsdag, fredag, söndag till exempel har varit lite speciellt. Det kan vara bra att få känna på såna förutsättningar med, att få känna hur det är att spela med trötta kroppar och huvuden och att få umgås på resor när vi har varit borta under längre tid. Så det kanske är ett bättre sätt att få ihop laget att spela så här än att ha träningsmatcher lite pö om pö.

Att ni inte spelar en match på tio dagar nu fram till seriestart, hur är det?
– Vi har pratat lite om det och det känns rätt bra. Det har varit blandat fram tills nu, först intensivt med tre matcher på fyra dagar, sedan en träningsperiod och så intensivt matchande igen och så vidare.  Så det känns rätt bra att det är en vecka med ren träning nu. Och så slipper vi resa och får ladda bra hemma. Det är i alla fall känslan sedan får vi se hur det ser ut när det börjar men det känns som ett bra upplägg.

2 kommentarer:

richardlj sa...

Klok som alltid Otto! Grym intervju som alltid.
Nån info om Mika Z?
Och om det finns nån plan b om han stannar i NHL?

Marie Hallman sa...

Richardlj: Tack! Ja han är klok! Ingen info om Mika. Första rookielägret börjar nu, där kommer första cutten om man får gå vidare till maincampen eller inte men det tar väl en vecka tror jag innan man vet hur det gick där.