måndag 22 augusti 2011

Hopfgarten om Månsson: " Vi räknar med att han är tillbaka till seriepremiären"

(SSK:s läkare Thomas Hopfgarten tror att Månssons diskbråck har läkt ut till seriepremiären. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Mathias Månsson har missat alla försäsongsmatcherna hittills och kommer nog missa de som är kvar också. Siktet är istället inställt på premiären och det verkar vara ett diskbråck som ligger bakom hans nackproblem:

– Ja, diskbråck eller diskutbuktning är den teori som vi har haft.  Han har ju problem med nacke och rygg Mathias och vi har inte fått svar från magnetröntgen än men han är mycket bättre nu så oavsett vad de resultaten visar så räknar vi med att han är tillbaka till seriepremiären, säger SSK:s läkare Thomas Hopfgarten.

Det var när Månsson tog i lite väl mycket på gymmet i somras som han började känna av problemen med smärta i nacke som även strålade ut i armen och gjorde den delvis kraftlös.

Och oavsett vilket av de två diagnoser som SSK misstänker så är symptomen de samma förklarar SSKs läkare:

– Diskbråck och diskutgjutning är i princip samma sak. Vilket det är, handlar mer om hur mycket disken pekar ut, hur mycket den trycker mot nerverna. Ibland är det en liten buktning, ibland en större. Så diskbråck är nästa steg av samma sjukdom, det är lite mer omfattande bara. Men det är samma konservativa behandling och träning som gäller vilket som man än har.

Vad innebär konservativ behandling och träning?
– Att man tränar med sjukgymnast, man tränar de muskler som påverkas av diskbråcket eller diskutgjutningen. Månsson har haft känning i en arm, har känt sig lite kraftlös och då aktiverar man de muskler som drabbas. Det här är ju en sån åkomma där man inte kan göra så mycket förutom att se till att man inte tappar allt för mycket muskelkraft och rörelse medans det läker.

 Så det finns inget annat man kan göra nu?
– Nej man får vänta tills svullnaden runt diskbråcket lägger sig, sedan är det bra. Ibland, om man får våldsamma smärtor så måste man operera men det vill man ogärna göra när det är i nacken och särskilt inte på en idrottskille som Månsson. Men för hans del känns prognosen mycket gynnsam måste jag säga. Att han blivit så här bra på sex till åtta veckor är bra. Han har blivit otroligt mycket bättre på den här korta tiden.

Men vad gjorde då Månsson för att få diskbråck? Det går inte riktigt att slå fast, säger Hopfgarten. Månsson har tidigare sagt att det knäckte till i nacken vid ett gympass när han la på lite för många kilo bänkpress. Men Hopfgarten tror det kan finnas andra orsaker.

– Vi har ju hållit på med brottning under försäsongen, det kan ha uppkommit i samband med det. Sedan är jag inte säker på att det har med träningen att göra överhuvudtaget. Det kan lika gärna komma ändå. Det är som med ljumskbråck, det kan bli bråck i en disk beroende på att man har en inneboende svaghet i den disken eller ljumsken, säger Hopfgarten och fortsätter:
– En disk funkar som en stötdämpare, den hålls ihop av en lite yttre stramare ring och har man en tendens att vara svag i den ringen från början så kan disken pluppa ut. Det är som en ballong. Om du klämmer lite på en halvfull ballong så landar all luft dit man klämmer den. Det är på samma sätt med en disk, den kan börja bukta så att det blir ett diskbråck och då kan det vara träning eller så kommer det spontant. Det är jättesvårt att veta vilket det är.

Ett diskbråck i nacken, hur lång tid tar det att läka? Finns det någon ”normal” läkningstid på det? Som det är vanligtvis?
– Nej, det gör ju inte det. Utan det är från fall till fall. Det kan ta allt från några dagar och veckor till flera månader. Men i Månssons fall så har det gått fortare än vi räknat med. Det har tagit sex till åtta veckor så här långt och på den här tiden har han nästan blivit hundra procent bättre. Han är nästan återställd så våran plan är att han ska vara tillbaka till premiären. Och den planen ser ut att hålla bra.

Han kan ju åka skridskor och köra den träningen, det har han gjort sedan ni gick på is. Så varför kan han då inte spela match om diskbråcket är på väg att bli bra nu, jag hördes ryktas att han haft problem att använda ena armen?
– Jamen att han inte spelar nu är mer en säkerhetsåtgärd. Vi vill inte att det ska bli någon knäck i nacken nu så att han får mer svullnad runt disken. Han har haft smärtor i armen tidigare, det har både varit smärtor och en påverkan på armen men det är bra nu, det som gör att han inte spelar nu är mer en säkerhetsåtgärd. Vi vill att det ska få läka ut i lugn och ro. Det är ju bättre att han är med när det gäller någonting.

Finns det risk för bakslag?
– Det gör det alltid. Även om du inte gör någonting så finns det risk för bakslag så fort du sedan börjar spela men det är en risk man alltid utsätter sig för. Det är inget man kan förebygga utan det är bara att träna långsamt nu, låta det läka och ta den tid det gör.

Så som ni gör nu då?
– Ja, precis men vi har tagit sikte på att han ska kunna spela i premiären och det finns inget som säger emot att den tidsplanen håller. Att läkningen har gått så här fort på sex till åtta veckor är bra, det känns bra för honom nu så vi hoppas och tror på spel i premiären. Jag förutsätter att han kan spela då, säger Hopfgarten.

Jag har pratat lite med SSK:s sportchef Pär Nygårds också och fråga om klubben funderat kring att ta in en spelare till för Månsson, för säkerhets skull. Men det har man inte:

– Nej, det är inget vi har pratat om. Vi hoppas ju att han är med här snart, vi har ju INTE fått känslan av att han ska vara borta i två månader till utan tror ju att han kan vara tillbaka i premiären även om vi inte har fått hundra procents definitivt besked att han är tillbaka då men det ser ju ut som att han är det.

Okej, Robin Bergman som ni hade på provspel. Han är inte aktuell för kontrakt utan ute ur truppen om jag förstått rätt?
– Ja, det är absolut ingen dålig spelare men vi sa att vi kommer behålla de killar vi har. Vi tar inte in honom utan tycker att de spelare som redan finns här och konkurrerar om hans plats är tillräckligt bra för att stanna. Han utgjorde ingen markant förbättring av truppen, då behåller vi de vi har istället. Vi ville inte ta bort någon som har varit med och kört när vi inte kan få in någon som kan bidra med det lilla extra. Men som sagt, det är ingen dålig spelare men han konkurrerar inte ut de vi redan har.

Det ryktas annars att William Wallén är på ingång?
– Va? Jaha, nä det stämmer inte. Det är ingen som har pratat med mig om honom, så det är ett rykte som inte har någon substans. Detsamma gäller Hurtubise. Jag såg att han ryktades vara på väg hit men det ryktet finns det inte heller någon som helst substans i. Jag har inte ens pratat med någon agent i de två fallen, varken när det gäller Wallén eller Hurtubuise så det är bara rykten utan substans.

(Fotnot: Jag råkade döpa om Hurtubise till Hurtboise när jag la ut texten men det var ju galet. Hurtubuise ska det vara och inget annat. Som de står nu)

4 kommentarer:

BigDan sa...

Tack Marie skönt att man fått klart för sig hur det ligger till med Månsson, förstår inte att man inte kan gå ut med sånt här på hemsidan?

Wallén hoppas jag bara att Nygge mörkar vore riktigt fint och skulle passa bra in i denna trupp. Han ska ju vara muntligt överens med en AS klubb kanske AIS där han spelade förra året men jag hoppas på SSK.

Higginz sa...

'Hurtboise'...hehe...låter komiskt.
Skönt med en djupare förklaring till varför Månsson är borta och vilken typ av skada han har.
Det skulle ha suttit fint med Wallén. Men man undrar ju med vilket allsvenskt lag han har kritat på för nu. Blir väl Mif som vanligt...

Larry sa...

Skellefteå har dumpat Sörensen. Onödig värvning om de nu ska ha honom och sedan inte ändå... Borde inte en återgång till Dif vara ett alternativ?

Marie Hallman sa...

BigDan Jag förstår inte heller. Ett diskbråck är ju inte något att smussla med. Bättre att säga som det är så slipper folk undra.

WW verkar vara på väg (om han nu inte redan är klar) till Almtuna.

Higginz ja jäkla bökigt namn och jag var stressad ingen bra kombo. Tror det blir Almtuna för WW

Larry: tror inte DIF är intresserade, de är redan 14 -15 forwards och har juniorer att plocka upp utöver det