lördag 2 juli 2011

Sommarintervju Idoff: "Vi ska ha minst topp sju som målsättning"

 
(Idoff funderar på vilka tyngder som ska på. Foto: privat.)

Jag hann aldrig prata med Sebastian Idoff när han skrev på för SSK i veckan, så det kommer nu i stället.

Södertäljes nye målvakt har haft en lite halvstrulig karriär och har aldrig etablerat sig som etta någonstans. Varför?

– Det är en bra fråga. Förra året blev inte alls som vi hade tänkt oss, varken jag eller Troja.
Det är väl tillfälligheter också. I Borås var det tänkt från början att vi skulle dela spaden under båda säsongerna. Även i Frölunda var det två jämsides som skulle spela. Troja var första året då jag skulle testa att vara förstakeeper. Men det blev halvknackigt för både mig och laget sedan blev det som det blev. Det gick bra på försäsongen, sedan fick vi storstryk (3-8) i första matchen och det hängde kvar på något sätt, konstaterar Idoff.

 När han ska beskriva sig själv som målvakt så låter det så här:
– Jag är en skridskoskicklig målvakt med bra spelsinne. Jag gillar att använda klubban, vara ute mycket, ta upp och spela upp pucken, hjälpa backarna och lagkompisarna att vara delaktiga i spelet. Men frågar du andra så säger de säkert att jag är bra med plocken. Men det är så tråkigt och förutsägbart, för det är väl alla målvakter?

Du kan ju få några assist också?
– Ja, göra poäng är ju aldrig fel. Jag har gjort sex stycken tror jag, he, he.

När intervjun gjordes (fredag eftermiddag) så var det bara en målvakt signad i SSK.
– Ja, jag har faktiskt ingen aning om vem den andra blir, men det ska bli kul att se!

Att du inte vet, är det jobbigt?
– Nej, det spelar ingen roll. Jag fokuserar på mitt, kommer det in en mer rutinerad keeper så kan jag lära mig av honom och ha honom som mentor och göra det bästa av situationen. Det är inget som påverkar mig, jag fokuserar på mig själv. Sedan om det är två jämnbra målvakter så gynnar det oss båda, det sporrar båda och pushar en framåt. Sedan har vi ju (nye målvaktstränaren) Janne Öhman. Han verkar vara en seriös målvaktstränare så det ska bli kul att jobba med honom.

Han är bara 25 har jag för mig?
– Jo men det behöver inte vara negativt att man är ung. Och man känner att han är mån att se mig, se vad jag ska jobba med och så ska vi jobba mycket med film, det blir bra, säger Sebastian Idoff.

Han har fått ett lite taskigt rykte där kritikerna menar att han är för ”kinkig” när han inte får spela. Det känner Idoff väl till själv:
– Jag tror det hänger med från Malmötiden. Jag hade lite dålig attityd när jag var yngre. Vi vann allt då och då fick man den där Malmöjargongen. Sedan är det klart att man blir sur när man inte får spela! Men man kan inte bli älskad av alla heller.

På vilket sätt hade du dålig attityd?
– Jag gnällde när jag inte fick spela och tjurade ihop. Men jag har jobbat med både min agent och min mentala coach på mitt beteende, vi har jobbat på hur jag ska agera och bemöta folk. Vad jag kan göra för laget istället för det gynnar dig själv i längden  att du hjälper laget istället för att man grinar, säger Idoff.

Vad krävs för att äntligen ta den där platsen som etta då?
– Hårt arbete och att jag presterar. Det är poängen som räknas inte prestationen i sig. Men spelar man bra så får man tränarens förtroende också.

Vad tycker du att du kan bli bättre på?
– Allt! Rent generellt så kan man aldrig bli fullärd. Det går inte att gnugga för mycket, så det är bara jobba på. Sedan finns det vissa grejer som Janne tycker och som jag tycker att jag kan gå vidare på, säger Idoff.

Om mindre än en månad ska han och flickvännen Jennifer vara på plats. Än finns ingen lägenhet klar, men det ska lösa sig inom kort är det tänkt. Och att det blev SSK var en ganska lång men ändå enkel process på en och samma gång:

– Jag hade hört, via agenten att det fanns intresse från Nygårds. Och det lät kul, sedan har SSK en fin arena och bra lag så jag tänkte okej. Men sedan drog det ut på tiden innan det hände något konkret och jag hann få erbjudanden från Norge och några andra klubbar men SSK har varit mitt första val hela tiden och sedan fick jag till slut ett riktigt erbjudande (inte bara intresseförfrågning som i början) från SSK och då tänkte jag att det inte var idé att dra ut på det längre och skrev på.

Ni har ett väldigt ungt lag, var det något som gjorde att du tvekade?
– Nä, för av de som är unga här har många ändå bra erfarenheter, som (Tony) Lagerström som har spelat i landslagen och Andreas Gröndahl som har varit i Norge i två år. De vet nog vad de ska göra, det är inga valpar.

Flera av spelarna har han mött i juniorlandslagen även om han inte känner några jättebra ännu. Och även om truppen inte är klar än svävar Idoff inte på målet när det gäller målsättningen:

– Nej, topp sju ska absolut vara målet, sedan vet man aldrig. Det kan gå hur som helst ju. Vi hade ju topp sju som målsättning med Troja också, sedan rasade vi ner i rännan och fastnade där. Det är så jämt i hockeyallsvenskan nu, alla lag kan slå alla lag men jag tycker vi ska ha minst topp sju som målsättning, sedan vet jag inte vad laget har sagt om målsättning och så, säger Idoff.

Och oavsett vad ryktet säger så ger den unga skåningen att ganska glatt och ambitiöst intryck. Han verkar känna sina brister och gör man det kan det ju bara bli bättre. Och när han ska beskriva sig själv vid sidan av isen samtidigt som vi letar lite bilder på honom på facebook till intervjun så känns det som en kille som gärna bjuder på sig själv. Det här är hans egen beskrivning:

– Jag är en pratglad och glad kille som gillar att hålla igång saker och att vara social. Jag gillar att fiska även om det inte blir så mycket av det. Jag har dykarcert och gillar att vara i vatten, det är det som är min hobby. Det är inte så tokseriöst utan mer för att det är kul att komma iväg och komma igång med lite grejer bara, säger Idoff.

Som lämnade de här sommartipsen.

Bästa semesterställe: Grekland! Någonstans där, spelar ingen roll var, det är alltid bra, jag tycker om hela Grekland.
I hängmattan: Just nu läser jag en av Dan Browns böcker, ” I kyrkans mitt”. Det var han som skrev Davincikoden och Änglar och demoner, det är lite samma stuk.
På grillen: En god köttbit! Det är aldrig fel.
I glaset: Ett fint glas iste!
I i-poden: 30 seconds to mars. Det är ett amerikanskt rockband, Jared Leto är sångare, det är ett skönt band.


6 kommentarer:

Henrik sa...

Hej Marie!
Kan du kolla med mr. Nygårds hur många spelare som ska in i truppen innan den är spikad? Har hört att det ska in en målvakt, en forward och en center. Skulle också vara intressant att höra hur det går med Jocke.

Tack på förhand!

Marie Hallman sa...

Henrik: Hej, om jag förstått rätt så är Nygårds i Dallas just nu, så han är lite svårnådd. Men det han sa så sent som i veckan var ju att det ska in en målvakt och en (helst rutinerad) center till. Ska försöka få tag på Jocke i veckan. Tack för att du läser :)

Nopp sa...

Jocke har inte fått något kontraktsförslag....

Anonym sa...

jocke får väll inge kontrakts förslag förrns de med putte carlsson är klart?

Anonym sa...

Almtorp & carlsson vore en intressant intervju att läsa!

Marie Hallman sa...

Nopp: Så kan det vara men jag är lite nyfiken på ändå vad som händer?!

anonym: det har ju varit lite snack om att vänta till PC är klart innan sista kontraktet skrivs så de vet vad det kostar eller om de då behöver två centrar... men det kan ju ta evigheter så det kanske är annat som gäller nu. Är inte helt säker.

anonym: Tack för förslagen. Almtorp gjorde jag en grej med när han skrev på, du hittar den här http://marieshockeyblogg.blogspot.com/2011/04/jonas-almtorp-jag-gillar-noggrannheten.html

Carlsson har jag däremot inte gjort så han sätter jag upp på listan :)