söndag 26 juni 2011

Sommarintervju Tony Lagerström: "Det är en spännande utmaning"

(Tony Lagerström i Moratröja för ett par säsonger sedan. Till hösten väntar SSK. FOTO:OLSIN SPORTFOTO)

Tony Lagerström var en av de första som skrev på för SSK efter degraderingen.


När många andra ville vänta och se vilken satsning som klubben skulle göra, sa den dåvarande Moraforwarden ja till SSK utan att tveka:

– Jag tänkte mer att det var en nysatsning. Att man vill satsa lite annorlunda än tidigare, det hängde lite på det och jag kände att det är en spännande utmaning, därför fanns det inget att vänta längre på, säger Lagerström.

När jag påpekar att det var lite modigt att gå emot strömmen skrattar han bara och understryker att:

– Det var just det är att det är en nysatsning i hela föreningen som lockade. Jag brinner för hela föreningen eftersom jag spelat där så länge tidigare. Jag känner mycket folk, ville anta utmaningen och hjälpa till.

Nu har det gått två månader sedan Tony Lagerström skrev på den 27 april. Efter tre säsonger i Mora är han tillbaka i klubben där han spelade juniorhockey 2004- 2008. Och hittills har det bara känts:

– Bra! För egen del. Det är skönt att få vara tillbaka, att få vara i gång och skönt att få lite sommar”ledigt” nu.

Hur tänkte du när SSK ringde?
– Jag kände väl att det var dags att röra på sig även om det hade gått bra i Mora med kvalserien som bonus sista året. Jag trivdes jättebra där uppe men kände att jag ville göra något nytt och det här är lite nytt även om det är min gamla klubb så kändes det som att det var dags att röra sig. Så när SSK ringde och det löste sig med detaljerna så var det bara att skriva på.

Nu har ni ju inte fullt lag än men vad tycker du om lagbygget, så här långt (26 juni)? Ni saknar ju till exempel målvakter?
– Ja men utöver de här med målvakterna så känns det bra så här långt. Nu har jag inte hört något specifikt (om en ny målvakt) men de letar ju efter någon som de tycker känns bra.

Är du inte orolig för att ni ska stå där utan keeper? Det är ju bara en månad kvar till ispremiären?
– Fast man kan inte gå runt och vara orolig för det. Nygårds har väl en plan för hur de ska hitta de två målvakter som behövs tror jag, så jag tror det kommer lösa sig. Jag är inte orolig än i alla fall. Men börjar det bli is-säsong och vi inte har några då kanske man blir lite orolig.

Du kanske kan hoppa in? (frågat med glimten i ögat)
– Ja, ha, ha, ha. Visst har många börjat i mål som små men det är nog ingen som kan ställa sig mellan stolparna nu ha, ha, skojar Lagerström tillbaka innan han lägger till mer allvarligt:

– Men jag tror det kommer att lösa sig innan dess. Helt klart!

I Södertälje får Tony spela med lillebror Alexander Lagerström. Tony är 22 år, vänsterskytt, 187 cm lång och 93 kilo tung. Lillebror är 20 år, rightare, 180 cm lång och väger 80 kilo. Båda har Tullinge som moderklubb.

Och spela med brorsan blir:
– Jättekul! Det har jag sagt till alla som har frågat. Vi har aldrig spelat tillsammans på den här nivån. Vi har gjort några matcher tillsammans när vi var yngre, i J20 när han kom upp och var jätteliten, ha, ha.

Vem är bäst då?
– Bäst? Hm… det får tiden utvisa, svarar storebror diplomatiskt.

Vad hade lillebrorsan svarat tror du?
– Han hade nog sagt ”jag” ha, ha. Men jag får väl vara mer mogen och vuxen än så, he, he.

Finns det några likheter mellan er i spelet?
– Nej, det är ganska stora skillnader. Han är ju ytterforward och spelar högt upp i banan och är väldigt offensiv. Jag är tvärtom, mer den som är på mitten av isen och försöker hålla ihop spelet. Han är mer målskytt och så är han rightare så det blir jättestor skillnad.

På vilket sätt då? Tänker du framför allt i pp då eller?
– Ja, han kan ju stå i princip var som helst, på backen, i slottet, jag är mer styrgubbe. Han är mer en naturlig avslutare vilket jag inte är.

Är det inte lite lustigt att du som storebror tar ansvar som center medan lillebror öser på framåt som ytterforward?
– Jo, ha, ha. Jag får sköta det defensiva och han det offensiva, he, he, skrattar Tony Lagerström.

Han är högerhänt och leftare, precis nästan alla andra i familjen. Lillebror Alexander är den ende som är vänsterhänt och rightare. Och det går ju att träna sig till att bli rightare även om man är högerhänt. Men det är inget Tony siktar på:

– Nej, det är försent nu, ha, ha. Jag har faktiskt provat men jag tror jag släpper det nu.

Finns det något i erat spel där ni ÄR lika då?
– Jag vet inte. Vi är inte lika någonstans. Han är en helt annan spelartyp än jag och har väl utvecklats till att bli det och har spetsat sina offensiva kvaliteter ytterligare. Det är inte mycket som är lika mellan oss.

Hur kommer det sig att du trivs så bra med att ta det defensiva jobbet då?
– Jomen som center måste man ta ansvar över hela banan, både offensivt och defensivt och det jag har alltid gjort. Sedan är man som center involverad i allt. Man hjälper både backar och forwards, man tekar – vilket jag tycker är roligt. Man är med mer på alla sätt.
Förre Djurgårdsspelaren Nichlas Falk brukade säga att det var roligast att vara center eller back för då får man hålla mer i pucken.
– Ja, man kanske får det?! Jag är väl puckkåt ha, ha. Men visst är det så, som back och center så får man hålla i pucken. Som ytterforward måste man ta snabbare beslut, man har någon sekund på sig medan center och backar kan hålla i pucken lite mer.

Är du en sån som passar hellre än skjuter också?
– Nja, som junior så var jag så. Men det har jag jobbat på och jobbat bort. Det är skjuta oftast som gäller nu. Men visst är någon i ett bättre så försöker jag hitta en passning men jag har blivit bättre på att inte leta passningar hela tiden. Jag har jobbat på att skjuta när jag får tillfälle. Man kanske inte får så många tillfällen under en match och tar man dem inte när man får dem så kanske man inte får några alls, säger Tony Lagerström.

Det var både han själv och tränare som han har haft som har pushat på den förändringen. I SSK vill han ta en framträdande roll:

– Jag vill vara med mycket i spelet, spela mycket, vara den som tar stort ansvar och bidrar både bakåt och framåt. Det är den roll jag vill ha, jag vill vara mycket involverad i allt.

Och det lär han bli. Han lämnade SSK för att han mestadels satt på bänken under matcherna. Han vill växa både spelmässigt och mentalt och komma in i a-lagshockeyn och det fick han göra i Mora. Det finns spelare som fnyser lite åt allsvenskan men Tony Lagerström ser det på ett annat sätt:

– Målet är ju hela tiden att komma uppåt och jag har haft mycket prat med elitserieklubbar under de här åren, bland annat med SSK förra året och Luleå och så. Men de (klubbarna) måste verkligen tro på en, tro på att man tar en plats och Mora har varit väldigt bra för mig. Jag har fått spela mycket, har fått utvecklas mycket, säger han och fortsätter:

– Nu åkte ju SSK ner i allsvenskan och jag vet inte men jag kanske hade varit aktuell för dem även i elitserien, men hur som helst så är målet alltid att sträva uppåt. Nu blir det allsvenskan ett år till men det är bara satsa mer så kommer man ännu högre upp. Och målet är att vi i SSK ska upp igen eller att man själv får ett elitseriekontrakt så småningom.

Hur mycket har du lärt dig av åren i allsvenskan?
– Jättemycket! Konkurrensen har blivit mycket hårdare under de åren jag har varit i Mora, det är jämnare mellan lagen nu. Standarden har höjts i allsvenskan så på så vis är det mycket utvecklande.  Det är inte bara Växjö och Leksand som kan gå upp, numera är det sex, sju lag som slåss om kvalplatserna och även de under där kämpar på bra.

Hur tufft tror du det blir i allsvenskan kommande säsong?
– Lika stenhårt som förra året.

Malmö satsar hårt, seglar de ifrån i toppen?
– Jag vet inte, det gäller ju att få ihop laget också. De har ju bra lag med Linus (Klasen) i spetsen, så de blir en tuff nöt att knäcka.

Hur går det för er då?
– Vi ska vara där uppe och kämpa om kvalserieplatsen och väl där kan allting hända. Vi ska få in några spelare till och har vi bara en het och sugen målvakt så kan vad som helst hända.

SSK-spelarna har liksom alla andra spelare semester nu. Men det blir en del träning ändå med lillebror, och lagkompisarna Emil Billberg och Andreas Hjälm som bor i samma hus som Lagerström.

– Det blir lite hårdkörning nu, speciellt de två första veckorna. Sedan är jag utomlands en vecka med familjen då blir det bara vila, sedan sista veckan (av semestern) kör vi på hårt igen. Vi är ett gäng som umgås mycket på fritiden så det blir naturligt att vi tränar ihop. Det är lättare också när man är några stycken, istället för att köra själv. Nu kan vi pusha varandra, avslutar Tony Lagerström.

Som ger de här sommartipsen:

Bästa semesterstället: Side i Turkiet. Det är väldigt fint där, kan bli riktigt varmt under sommaren och så har de bra stränder.
Läser i hängmattan: Jag läser inte så mycket böcker så jag säger Sportbladet, ha, ha.
På grillen: Kött! Gärna fläskfilé. Det är jag som sköter grillen!
I glaset: Snackar vi om sommaren så är det oftast en öl. Men det är bara på sommaren, inte annars.
I i-poden: Där har jag en jäkla massa, spel och musik och sånt. Ska jag säga någon musik så är det nog mest RnB.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Daniel Tjärnqvist klar för DIF!

Anonym sa...

Daniel Tjärnqvist klar! elitseriens bästa backuppsättning.

Marie Hallman sa...

anonym x 2: Kul! Ni minns vad jag skrev i en kommentar för någon vecka sedan va? Att det - utan att jag hade fakta eller bevis för det - kändes som något var på g då varken tommy, daniel eller järlan ville prata om läget. Kul att det löste sig.

Anonym sa...

En intervju med Lagerström och UFO´n skriver att Tjänqvist är klar? Ehh ja många som läser artikeln om Tony är nog mycket (lite) intresserade av DIF´s värvningar. Eller hur tänkte ni?

Marie Hallman sa...

anonym: Det är väl inte så konstigt. Det var den texten som låg överstnär det blev officiellt. Den andra om en stund senare. Händer ofta, har även hänt att SSK fans skriver en kommentar under en DIF artikel. Inget märkligt i det, tycker jag.