lördag 18 juni 2011

Läget i elitserielagen del två

Och här är del två, även det i bokstavsordning så klart:


(Timrås Anton Lander vs Djurgårdens Marcus Nilson. Lander lämnar ett stort hål efter sig i Timrå. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

 

LINKÖPING

Bästa värvning: 

Ingen värvningsbomb av stjärnkaliber att tala om ännu men rutinerade backen Johan Åkerman som hämtas hem från Tyskland,  lilla speedige Pär Arlbrandt, puckskicklige Robin Figren och den evige ”supertalangen” Calle Söderberg lyfter kvaliteten i laget några snäpp.

 

Tyngsta förlusten:

Patrick Zackrisson, forward drar som så många andra till Ryssland. Han kom fyra i den interna skytteligan och var en viktig kugge jämte tjeckduon Hlavac och dra Hlinka. Å andra sidan är väl tanken att till exempel Söderberg ska stå för en del av den poängproduktionenen.

 

Största utmaningen:   

Att få Calle Söderberg att trivas utanför hemstaden Malmö och att få honom att leverera även i elitserien. Söderberg må vara en jättetalang men han börjar bli för gammal för att leva på det epitetet. Det är dags att leverera nu. Hlinka och Hlavac är förresten på artistkontrakt även denna säsong. Och det gäller att tugga in lite poäng innan de båda anländer. Det ansvaret ligger nu på bland andra nyförvärven Söderberg, Arlbrandt och Figren.

 

LULEÅ

Bästa värvning:

Niclas Wallin. Den minst sagt NHL-meriterade backen är en värvning som alla lag sneglar avundsjukt på. Här snackar vi chefsback, med enorm arbetsvilja dessutom. Ska bli kul att se om unge och talangfulle målvakten Johan Gustafsson, visar framfötterna och snor åt sig förstaspaden under året. Helt omöjligt är det inte. Allsvenske poängsprutan Damien Fleury har haft personliga problem vid sidan av isen men fortsatte leverera ändå senaste vintern. Orkan han göra om den bedriften kan han bli en jobbig överraskning för många motståndare.

 

Tyngsta förlusten:

 Landslagsmålvakten Anders Nilsson delade visserligen burväktandet med David Rautio förra året men visst hade det varit en höjdare för Luleå att ha honom kvar. Lagpapporna Anders Burström och Mats Lavander lämnar. Den förstnämnde slutar, den andre drar till Brynäs. Men där kommer Niclas Wallin att kunna axla en del av ansvaret. Speedige Arlbrandt vann den interna poängligan (19+21=40 pinnar). Nu måste fler än twinsen Abbott ta vid och leverera.

 

Största utmaningen:

 Att hålla samma fart som förra säsongen. Luleå var liksom AIK starkt utdömda på förhand men tog sig hela vägen till semifinal där man inledde starkt men sedan säckade ihop och förlorade de fyra (av sex) sista matcherna. Coach Rönnqvists hockey kräver mycket ork och vilja. Men den finns väl kvar?!

 

MODO  

Bästa värvning:

GM Peter Forsberg, tränaren Ulf Samuelsson, forwarden Dick Axelsson och målvakten Micke Tellqvist. Modo har rensat friskt efter kvalserieångesten i våras och i jobbet med att bygga ett nytt lag väger det självklart tungt när legendarer som Näslund, Foppa och Samuelsson plötsligt hänger i luren och undrar om man är sugen att komma. Axelsson bör växa av det större ansvar, Tellqvist är sugen på spel i landslagry igen och brinner av lust att visa alla hur bra han håller. Kan bli riktigt jobbig att möta.

 

Tyngsta förlusten:

 Interna poäng och skyttekungen Byron Ritchie. Han var förvisso rätt blek i kvalserien men bar, tillsammans med Niklas Sundström och Per-Åge Skröder, Modo under större delen av säsongen. Ladislav Nagy och Lubos Bartecko som kom in sent kommer också saknas.  Speciellt Nagy drog ett stort lass under sin korta tid i klubben. Det ryktas om en fortsättning men än så länge lämnar han ett hål efter sig.

 

Största utmaningen:

 Precis som för Frölunda, att inse att gamla meriter inte håller i längden. Modo hade ett lag som – sett till meriterna – bara inte skulle kunna hamna i kvalserien men där var man likförbannat och elitseriekontraktet säkrades först i sista matchen. Nu bygger man nytt, samtidigt som ekonomin måste saneras och gamlingarna i laget sakta men säkert fasas ut. Ingen lätt ekvation.

 

SKELLEFTEÅ 

Bästa värvning:

 Oscar Möller, snabb, teknisk, hårdjobbande forward som i vintras matade in poäng, match efter match, vecka efter vecka i AHL. Har, trots sin unga ålder – 22 år – hunnit med 87 matcher i NHL. Med varierande speltid men ändå. Plockades upp av Kings under slutspelet i våras, hann fick där spela en match och kommer bli en sevärdhet i elitserien. Ska även bli intressant att se hur Bert Robertsson, en av de mer spännande unga tränarna, klarar sig i elitserien. Förvisso som assisterande, men ändå!

 

Tyngsta förlusten:

 Unga men redan sjukt duktiga backarna David Rundblad och Tim Erixon. Att 20-åringarna redan hunnit ta för sig i Tre Kronor säger väl allt.  Målfarliga Joakim Lindström och Mikko Lehtonen kommer lämna stora hål bakom sig. Liksom Fredrik Warg, som är en minst sagt underskattad spelare som nu drar till Ryssland.

 

Största utmaningen:

Fylla alla hål. Förutom ovan nämnda spelare drar även rutinerande Ivan Majesky och Ville Koistinen vidare. Anders Forsbergs gjorde underverk när han fick alla unga spelare att ta sig an och orka med Forsbergs krävande, energiska hockey. Lyckas man igen?!

 

TIMRÅ

Bästa värvning:

Har bytt ut halva laget, hela tretton spelare in och tretton ut. Superbomberna lyser även här med sin frånvaro, det handlar mer om stabila spelare av typen Nichlas Torp, Yared Hagos, Johan Andersson (AIK), Johan Andersson (LHC) och spännande rookien Max Friberg från Skövde. Målvaktsparet är också nytt och jag tror att både Joakim Lundström och Stefan Ridderwall kommer må bra av miljöombytet. Båda vill – och kommer att - visa att de är bättre än vad snacket säger. ’

 

Tyngsta förlusten:

Anton Lander. 20-åringen spelade med samma klokhet som en 30-åring och gjorde det mål som – i sista seriematchen – räddade Timrå undan kvalserien. Blir oerhört tufft att fylla luckan efter honom. 21-årige, stabile, tvåvägsbacken Sebastian Erixon lämnar också ett stort hål efter sig.

 

Största utmaningen:

Hitta en stabilitet igen. Vägen dit går, bland annat, genom en mindre skadefylld trupp. Timrå har haft sjuka problem med skador och det kan inte bara vara otur. Hittar man vad som är fel? Får man ordning på det? Och vem ska ersätta Lander och Erixon. Snacka om läge att kliva fram och bli hjälte nu.


VÄXJÖ

Bästa värvning:

 Rutinerade forwardsduon Tomi Kallio och Brad Moran. Kallio må vara på väg ner från toppen men revanschlusten är enorm efter dumpningen från Frölunda. Blicken och händerna har han kvar och här får han verkligen ta ett stort ansvar. Det gillar han. Rutinerade Brad Moran gjorde 72 pinnar på 79 matcher i AHL i vinter. Hans poängproduktion kommer bli viktig.

 

Tyngsta förlusten:

Växjö släppte, märkligt nog både Dustin Johner och David Lundbohm. Och blev blåsta på Dan Spang som först kritade på för Växjö och några veckor sedan skrev på för NHL i stället. Hade nog gärna behållt Joakim Hillding som utnyttjade en klausul i kontraktet och gick istället till Färjestad.

 

Största utmaningen:

 Överleva första elitseriesäsongen. AIK må ha gjort en sanslös resa under sin första säsong under comebacken men klivet upp ställer höga krav på både organisation och spelartrupp som man kanske inte alltid är van vid. Och även om Växjö har en Viktor Fasth light i keepern Oscar Alsenfelt, samt giftiga forwards i Steve Saviano, Josh Soares och Daniel Åsberg, så måste första målet vara att slippa kvalserien. Allt annat är en bonus.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Lite lustigt att du inte ens nämner Johan Harju i Luleå.

Anonym sa...

Tom Eriksson? Jag trodde han hette Tim Erixon....

Kricke sa...

Jag tror inte alls på Modo. De har etablerat sig som ett lindansargäng de senaste säsongerna. Och tränare från NHL känns ruggigt överskattade. Se på Dave King i Malmö, Ulf Dahlén i Frölunda, Magnus Arvedson i Mora och Peter Popovic i Västerås och Södertälje. Det är en helt annan ishockey som spelas här jämfört med därborta. Tellqvist må vara okej men han orkar inte stå alla 55 matcher och de har ju fortfarande inte plockat in en duglig backup - sen är jag inte övertygad om att Tellan är så bra längre. Han har ju faktiskt varit rätt usel de gånger han stått i landslaget de senaste åren och framförallt har han släppt kopiöst med returer rakt ut i banan. Och även det faktum att Modo har svårt att "kill your darlings" det vill säga göra sig av med trotjänare som är mer trötta än tillför något som Niklas Sundström, Mattias Timander och Per Svartvadet gör ju att bottenstrid och kvalserie känns given på nytt. Dick Axelsson gör ingen sommar - eller inget lag. Nej botten it is för Modo.

Marie Hallman sa...

Anonym: Jo man hade kunnat ha med honom. Det är sant men jag tycker han är lite upphaussad faktiskt. Känns som han behöver Omark bredvid sig för att lyfta men jag har gärna fel på den punkten!

Anonym: ja men jävlar! Ibland slår det slint. Tom liksom??? Klart det ska vara Tim och x i Erixon. Jag har ändrat, bra att du sa till. Helt sjukt hur det bara far iväg i skallen ibland!

Kricke: Sundström bar ju laget genom kvalserien så honom faller ingen skugga över tycker jag. Sedan kan det mycket väl bli tokflopp med Samuelsson i samma stil som de du nämner men det vet man ju aldrig på förhand. Rönnqvist (Luleå) och Forsberg (i Skellefteå) var ju också uträknade innan säsongen och det var helt fel. Sedan får vi se med Tellan. Jag tror han har hungern och spelet kvar, vi får se vem av oss som var rätt ute :)