fredag 17 juni 2011

Barta visar vägen?

Jag satt och tänkte det redan under VM och visst är det dags att uppvärdera tyska spelare nu. I dag (fredag) signade Malmö tyske landslagsmannen Alexander Barta (som även har ryktat gå till HV71) och MIF är bara att gratulera.

Tyskland spelade alla sina matcher i Bratislava (och bodde lustigt nog på samma hotell som jag) och förutom att vara trevliga i lobbyn när man mötte dem visade tyskarna upp bra attityd och ett fint spel på isen.



Jag måste erkänna att jag inte har rankat tyska spelare så där värst högt förr men efter årets VM var det ju bara att kapitulera. Tyskarna som överraskande spelade kvartsfinal 2010 gick i år fram som en enda stor skrällchock i Bratislava och slog både Ryssland och Slovakien och toppade sin grupp efter första grundomgången.

Man öste på i samma stil i mellangruppen men när man väl var klara för kvartsfinal var det som att luften gick ur. Vet inte varför men det var som att när de hade nått kvartsfinalmålet orkade de inte ladda om mentalt och blev ett ganska lätt byte för Sverige i kvarten.

Men, och det är ett stort men, det var många spelare i det tyska landslaget - utöver Barta - som definitivt skulle kunna göra bra i från sig i allsvenskan och även i elitserien.

Här är några favoriter:
* Michael Wolf, forward, 30 år, kapten i landslaget. Klubb: Iserlohn roosters.
* Kai Hospelt, center, 25 år. Klubb: Grizzly Adams Wolfsburg.
* Marcel Müller, forward, 22 år. Klubb: Toronto Maple Leafs.
* Thomas Greilinger, forward, 29 år, rightare. ERC Ingolstadt.
* Christoph Ullman, center, 28 år , assisterande kapten i landslaget. Klubb Alder Mannheim.
*  John Tripp, tysk-kanadensare med AHL och NHL-meriter, forward, 34 år. Klubb: Kölner Haie.
* Kevin Lavallé, back, 29 år, rightare. Klubb: Kölner Haie.
* Frank Hördler, back, 26 år, Eisbären Berlin.
* Patrick Reimer, forward, 28 år, rightare. Klubb: DEG Metro stars.

Som ni ser är alla under kontrakt redan, men det är bara en som spelar i NHL (Müller) resten kör på i DEL (Deutsche Elite Liga) och jag hoppas att svenska klubbar framöver lyfter blicken lite och inte bara spanar in finländare, nordamerikaner och en och annan norrman/dansk/tjeck och eller slovak.

Tyska spelare av den här kalibern är riktigt bra, de jobbar som fan, var tekniskt skickliga hela bunten, och hade bra fart på rören. Om jag var klubbdirektör och valde mellan en... halvdann kanadick (typ Ryan Glenn om ni minns honom) eller en lite för rund finländare (typ Timo Seppänen) eller en seg slovak med gamla meriter (läs Richard Zednik) eller någon av de tyskar jag nämner här skulle valet vara givet. Tysken! Jedes mal (varje gång).

Visst är tyska ligan ojämn och visst betalar de bästa klubbarna grymma pengar som de svenska inte kan matcha, det finns inte så många anledningarför tyska spelare heller att flytta alla gånger, men någonstans önskar jag att svenska klubbar lyfte blicken lite.

Varför finns det till exempel så få ryska spelare i Sverige? Med tanke på antalet ryska spelare jämfört med antalet svenska spelare så lär det ju finnas ett och annat guldkorn även där som borde kunna göra bra ifrån sig här.

Jag tycker det är kul att SSK testar ett par slovener kommande säsong. Sloveniens landslag hade ett tufft VM, de förlorade alla matcher utom en (den vann de i nedflyttningsserien där de till slut åkte ut ur a-gruppen) MEN det fanns några individuella godbitar, bland andra Jeglic och Sabolic som gått till SSK och i allsvenskan kan de definitivt konkurrera. Kanske till och med i elitserien.

Kanske gör den nya hockeymarknaden, där många mellanåriga (typ 26-32 år) svenskar och finländare börjar titta österut att även svenska klubbar börjar leta på nya platser.  Det skulle kunna vara uppfriskande faktiskt. En sån titt kräver i och för sig bättre scouting, på alla fronter, än vad de svenska lagen har i dag men det är å andra sidan dags för uppryckning där med så varför inte?!

Ska bli kul att se vad Alexander Barta kan göra i allsvenskan. Jag tror han kommer vara en av toppspelarna och kanske visa vägen för andra landsmän som definitivt är värda att ta en titt på.

8 kommentarer:

Jerker sa...

Du har inte tänkt på att KHL och dess underliga lockar ryssarna mer än att åka till Sverige? Det var ju annat på den tid när KHL inte fanns. Nu är det ju både KHL och NHL som lockar ryska spelare.

Min fråga är dock vad har Barta för Södertäljeanknytning med tanke på att Nyman ju bara värvar gamla Södertäljelirare.

Tony sa...

Nyman kan ju inte bara värva klasslirare från SSK, han måste ju ta in en o annan "knuggare" också, som Barta nu.

:)

E sa...

Till och med jag som AIK:are börjar bli trött på er SSK:are som bara är sura för att ni är dåliga och att ni inte har några spelare med hjärta.

Malmö har mer pengar än er och visst har han tagit några ssk:are men sluta vara så jävla gnälliga. Skulle tro att ni bodde i örebro.

Kricke sa...

Marie. Tyska spelare är ju faktiskt rätt dassiga. Se på när de absolut bästa varit med och spelat i landslagen som OS exempelvis. Då har Tyskland hört till blåbärsnationerna. Orsaken till deras framgång i de två senaste Världsmästerskapen har ju berott på att de fått loss allra sina bästa spelare, medan övriga spelare spelat med lirare som tillhör skiktet topp 20 till topp 60 i respektive länder.

Marie Hallman sa...

Jerker: Klart det är så men det känns som många svenska klubbar inte lyfter blicken särskilt ofta heller. Det är lite slentrian över en del värvningar.

Tony: ha ha precis.

E: Klart det är bittert för alla i SSK, jag kan förstå det. Tänk dig om Gnaget åkte ur och Sampa och Bång plötsligt signade för MIF?!

Kricke: jo men det finns åtminstone fler än en som lätt går in i hockeyallsvenskan. Jag menar inte att det ska bli någon invasion av tyskar i es men det finns några godbitar och inte ens dem kan es lagen plocka åt sig. Istället tar man in katastrofer som Glenn och Seppänen. Säger liksom allt.

E sa...

Marie; Kan lova dig att Bång aldrig skulle göra sånt. Han skulle åka till ett annat land men inte till ett konkurrerande lag. Han är AIK:are i ni själen och gjort massvis med saker för AIK.

Förhoppningsvis Sandberg också men där kan jag inte lova.

Marie Hallman sa...

E: jo så är det de skulle inte göra det men jag tog det som ett exempel så att du skulle kunna försöka föreställa dig känslorna som många i SSK har nu. Tänk dig känslan om en sån sak skulle hända. Ingen höjdare va?

Anonym sa...

Marie.. enligt obekfräftade källor så är förhandlingarna mellan DIF och Daniel Tjärnqvist igång igen!
vet du nåt om det? kan du ta reda på nåt och kanske höra dej för hos Engström?