tisdag 19 april 2011

Silly season SSK: Jocke Eriksson


(Jocke Eriksson vill se en balanserad SSK-satsning. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Det har gått drygt en och en halv vecka sedan SSK åkte ur elitserien. Frågorna är förstås många men svaren är just nu lite svåra att få. Det tar tid att ställa om från elitserien till allsvenskan.

Jag fick tag på förre SSK-kaptenen Jocke Eriksson som säger så här om sin egen framtid:
– Just nu vet jag inte så mycket. Jag önskar jag kunde säga annorlunda men det är så det är.


SSK rev – med fyra undantag – spelarnas kontrakt när degraderingen var ett faktum. De fyra som fortfarande har kontrakt med SSK är: Thom Flodkvist, Alexander Lagerström, Patrik Carlsson och Jonas Engström. Samtliga tre tränare, Peter Popovic, Peter Larsson och Jörgen Bemström har fått lämna. Jonas Almtorp och Linus Videll har redan hittat nya klubbar (Djurgården respektive AIK).

För Jocke Erikssons del är läget som sagt oklart, men han har pratat med SSK:
– Jag har blivit tillfrågad om jag kan tänka mig att stanna men mer än så har det inte varit. SSK håller på att få koll på sin ekonomi för det senaste året samt få koll på den inför kommande säsong så det är inte så många spelare som de har kunnat ge konkreta erbjudanden till ännu. Jag själv har inte fått något konkret bud än, sedan har jag en agent som sonderar terrängen i övriga Europa. För de är det tidigt än, de gör klart sånt här mycket senare.

Vad vill du då?
– Jag har ingen rangordningslista sådär. Jag är självklart intresserad av att fortsätta spela i SSK men det är svårt att säga mer än så när man inte vet vad de kan erbjuda för kontrakt, när man inte vet vad vi kommer ha för lag eller vad SSK har som planer nu för föreningen och organisationen i stort.

Vad har du för krav själv för att stanna?
– Krav och krav… det är inga krav så utan just nu är jag, som sagt dels intresserad av vad det kan handla om för typ av kontrakt och vilket lag det handlar om för kommande säsong. Sedan kanske det bör finnas en framtid i kontraktet, antingen ett längre kontrakt eller att man kan diskutera en framtid utanför hockeyn. Det där är saker och ting som får växa fram. Men nu vet man till att börja med vem som är ny tränare, det visste jag inte för en vecka sedan…sedan har jag som sagt en agent som undersöker marknaden. Det kan ju hända att det dyker upp spännande alternativ om inte SSK kan eller vill komma med ett erbjudande.

Apropå tränare… vad är dina tankar om nya tränaren Johan Strömwall?
 – Jag har inga tankar alls om det. Jag känner inga hockeykompisar som har haft honom heller eftersom han mest verkat i Österrike. Jag spelade mot honom när han var i slutet av karriären och jag i början men det var ju 15 år sedan…så jag har ingen uppfattning alls om honom mer än att det är ett nytt namn och det är ju spännande.

Okej, men vi gå tillbaka till det här med laget. Har du någon ribba för hur laget ska vara byggt för att du ska vilja stanna?
– Jag vill väl se en balanserad satsning. Jag vill inte se att man försöker ta på sig en kostnadskostym som är för stor och som man inte klarar av i något försök att göra en satsning på ett återtåg som Leksand gjorde när de åkte ur, bara för att ta sig tillbaka direkt. MEN, med det sagt, så vill jag ändå se ett så slagkraftigt lag som möjligt så att man kan infria målsättningen som man har gått ut med, det vill säga att kvalserien är målet. Och hamnar man där så är såklart målet att vinna kvalserien och gå upp.

Vad menar du med balanserat lag?
– Att man fortsätter med den tanke som man hade inför säsongen som var, att man försöker bygga upp en ny generation killar som är under utveckling balanserat med några etablerade lite äldre spelare, gärna SSK-are om man får säga så. Den blandningen var något som gav oss många poäng i elitserien. Nu floppade vi ju tyvärr i kvalserien men i grundserien tog vi ändå tio poäng mer än vi har gjort tidigare. Och vi gjorde det med ett jämnt och mer gediget lag än förr då man har haft några spetsar här och där, säger Jocke Eriksson.

Någon deadline för när han vill få klart inför nästa säsong har han inte, allt får ha sin gång och får växa fram säger han.

Något konkret erbjudande har han dock alltså inte fått ännu från SSK. Klubben har än så länge mest ställt frågor om vad Jocke själv tänker om framtiden:

– För mig och för många andra var första veckan en chock nästan, att det verkligen hade hänt, att vi hade åkt ur var svårt att ta till sig. Det var först i slutet av förra veckan som SSK ville veta om jag ville spela vidare. Och det vill jag, jag ser mig själv på elitnivå i två, tre år till innan jag funderar på att lägga grillorna på hyllan. Det är det första och hittills enda beslut jag har tagit. För även om kvalserien blev katastrofal för min egen del så gjorde jag en bra grundserie och hade en viktig roll. Jag är inte mätt utan snarare hungrig att spela vidare.

Att tiden tickar på och att SSK än så länge bara har fyra spelare, är inte så konstigt, säger Jocke Eriksson:
– Fans och sponsorer måste ha tålamod, för det är ju det här läget som är baksidan med att ramla ner. Det vet man sedan tidigare, det har man sett på andra elitserielag som har åkt ur. Och det är det orättvisa - för även om ett allsvenskt lag inte kvalar sig upp så ligger de redan långt fram i sitt lagbygge. De är nästan klara även om de missar att gå upp medan elitserielagen får börja om helt från noll samtidigt som de ska skära i kostnaderna. Det är en väldigt svårt sits och då tar det tid.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt med lite silly season både från ssk och dif :) ! all cred marie.


Du har inget nytt spännande på gång om DIF ?;)

Anonym sa...

Tack MH!

Anonym sa...

Dags att tagga ned bevakningen på det
här allsvenska skitgänget nu och foka mer på elitseriegängen. Så mycket som du skriver om ssk nu skrev du aldrig om AIK när vi var nere i allsvenskan. Det är ju dessutom knappt någon som bryr sig om ssk längre. De fyllde ju inte ens hallen när det var fri entré. Det tycker jag säger allt om det dåliga intresset för klubben. Så lägg mer tid på de större och bättre lagen tack.

Marie Hallman sa...

anonym: tack. Inte just i dag nej.

Anonym 2: Tack själv!!

anonym: Jag gör så gott jag hinner och orkar och har råd. Och det gäller alla tre lagen. Tack för din åsikt.

Martin S sa...

Hörrru råttan, jag tycker du ska knipa käft och tänka på vad du säger. "Allsvenska skitgänget" säger du? För en säsong sen så var det ni som va det allsvenska "skitgänget". Du borde tycka gott om SSK då vi hjälpte er upp. "Större och bättre lagen" vilket lag har flest säsonger i högsta serien? Det är rätt stort enligt mig.

Tack Marie för att du fortsätter att rapportera om "det allsvenska skitgänget" det uppskattas!

Andreas sa...

Tack Marie för att du skriver om alla tre lagen. Du skrev om AIK när de låg i AS och jag hoppas att du skriver om SSK när de ligger i AS. Jag tror att AIK:are ska minnas att vi inte heller imponerade i år med våra publiksiffror om man bortser från Derbyna. AIK var en hårsmån från KS i år och för inte allt för många år sen var man inte ens nära KS. Fortsätt precis som du gör och tack för ett fantastiskt jobb!

Marie Hallman sa...

Martin S: Tack, ska göra mitt bästa för att hinna med er allihop :0)

andreas. Precis, klokt skrivet. Tack för pepp :))

Anonym sa...

Du din äckliga lilla råtta! Skojar du med mig? Är du en av alla gnagarsvin som höll sig undan hela tiden i allsvenskan och för den delen också när det gick sämre i eliten. Ni fick så förbannat mycket luft helt plötsligt när det gick bra. Ni hade 1053 personer mot Sundsvall i allsvenskan sist ni var där. Vi i SSK har alldeles för litet intresse för att fylla hallen men vi har i allafall inte bara massa medgångs supportrar! Vi har stabila 3000 i vilken serie eller mot vilket lag som helst. Så kryp tillbaka ner i hållet råttor små!

Tack Marie för uppdateringar från hockeyn i 08 området. ^^