fredag 29 april 2011

Silly season DIF och SSK



(Mark Owuya. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det händer ett och annat hemma medan jag är på VM-äventyr i Bratislava, så ni vet säkert redan att Mark Owuya drar till Toronto och att SSK ger provkontrakt åt Christofer Blid, som är poängkung i division två.

Men de två nyheterna väcker ett par undringar.

När det gäller Djurgården och Mark Owuya så var beskedet om att han signar en NHL-klubb minst sagt väntat. Att intresse fanns från båda sidor är ingen hemlighet. Däremot blir jag lite förvånad över att se citat där Mark tvekar om en utlåning till Djurgården, tidigare har han sagt att det var ett alternativ. Nu vet jag inte om han är korrekt citerad men ändå.

Lite märkligt är det ju också att Djurgården har suttit och väntat på besked. Oddsen för att han skulle dra var väldigt låga och därför borde man ha lagt mer krut på någon annan målvakt i första hand - tycker jag.

Sportchefen Janne Järlefelt sa ju till bloggen att man hoppades lösa målvaktsfrågan innan maj - det blir tajt med det nu. Men men, vem vet. De kanske har kört några paralellförhandlingar och kan presentera en keeper snart. Skulle vara bra med ett besked tror jag.

När det gäller SSK:s tryout av Christofer Blid så... alltså jag vet inte. Det känns inte som en satsning tillbaka till elitserien i alla fall. Det här ingen kritik mot Blid, han har gjort det bra i Åkers men tittar man på de trupper som SSK ska slåss med så krävs det mer spets än vad SSK har värvat.


Och att man gör många poäng i division två är inte det samma som att göra många poäng varken två eller ens en nivå upp.


Nu ska killen så klart ha en chans och jag måste säga att jag gillar att SSK:s sportchef Per Nygårds försöker tänka i nya banor och även satsar på en del "hemvändare" men laget, det lilla man har fått ihop, känns tunt så här långt. Det är svårt att komma i från det.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Att du hinner med detta också mitt i allt. En chansning såklart men kul att de vågar prova. Nu måste lite rutin in bara.
Men du, så vitt jag vet heter han Blid.
/ Thomas

Marie Hallman sa...

Thomas: tack du! Lite för trött som sagt, fixar :))

Niklas Persson sa...

Kom inte Pelle Prestberg från div tre till Färjestad? Det blev ju rätt bra... :-)

Niklas Persson sa...

Fel av mig han kom frön div ett, men pangade inte över 20 kassar första säsongen. Men det blir ju samma antal divisioner dom ska gå upp.

Jag tror ju det finns många spelare i lägre divisioner som har vad som krävs bara dom får chansen och vill satsa tillräckligt hårt.

Erkki sa...

Angående Blid så har killen fått ett try-out kontrakt. När han lirade i juniorleden så var han mycket talangfull, men lat. En del mognar sent och Blid kanske hör till den gruppen. Det kommer hur som helst att bli tydligt rätt snart hur allvarlig hans satsning är, det kommer att avgöras fr.o.m nu fram till i augusti. Han behöver bita i rejält hela sommaren och köra extra vid varje tillfälle som ges. Inget öldrickande, inga chips, bara träna och vila. Annars är han rökt, och det tror jag att han vet.

Erkki sa...

Vad jag menar är att det är Blid som gör en satsning, inte SSK. SSK ger honom en chans och det tycker jag är stort.

Finnen sa...

Hej Marie. Enligt Blids coach (förra säsongen i Åker) så hade han platsat i SSK i eliten och gjort dubbla poängen mot Jocke med samma speltid. Blid är en riktig tjurskalle som aldrig ger upp... Tror att han kan bli en riktig överraskning! Lycka till med vm...

Marie Hallman sa...

Erkki, finnen och Niklas: Jag tycker också det är kul att han får en chans, absolut och som jag skrev så har jag inget mot honom eller chansen men däremot så är truppen utöver honom väldigt tunn, och det känns som att man verkligen skulle behöva förlänga med kanske Robban, Månsson åtminstone några med elitserieerfarenhet, den behövs också om det nu är dit man satsar.

Gustaf sa...

Det är ju sån underbar humor man bjuds på, på forumet på Södertäljes hemsida där man läser om än det ena osannolika namnet efter det andra och division II-spelare likt Bild höjs till osannolika skyar. Rätt kul att läsa om också om den totala oförståelse över att spelare lämnar laget för spel i elitserien. Det är självklart att spelare vill spela så högt upp som möjligt och inte förstöra sin karriär med att harva i hockeyallsvenskan. Vad är det för osannolik drömvärld ni lever i? Södertälje är inte den sexigaste föreningen att locka spelare till heller. Laget gjorde ju ingen vidare bra reklam för sig förra säsongen med sin tråk-hockey och inte ens fyllde hallen trots att det var fri entré... Nej det är spelare av Tony Lagerströms kaliber som SSK får lita till i första hand. Men fortsätt ni SSK:are bjuda oss gnagare på underbar forumporr och fler goda garv med era osannolika förhoppningar. Ni ska veta att vi är många gnagare som läser forumet och skrattar högt åt innehållet.

BigDan sa...

SSK ska INTE gå upp redan nästa år utan ta 2-3 år och bygga upp något sen om det håller göra en satsning mot eliten.

Ser fram emot en säsong med hockey på riktigt istället för ES som faktiskt inte är någon höjdare, där ett fåtal klubbar plockar allt de vill ha medans de andra får
smulorna.

Man vill se svenska killar som Blid och Lagerström istället för tjecker och finnar iaf min syn på det hela. Då ser jag hellre AS hockey där det är full fart och roligt spel utan mutade domare ;-)

Har man inte pengarna att spela i ES så är det bättre kliva ner ett pinnhål och bjud fansen på lite segrar iaf.

Marie Hallman sa...

Big Dan: Men jag förstår inte resonemanget om att det skulle vara bra för SSK att spela två, tre år i allsvenskan coh sedan gå upp. Det är ju kamikazetaktik. För tio år sedan funkade det att göra så. Nu växer den ekonomiska klyftan för varje år man ligger i allsvenskan = varje år där nere blir det svårare och svårare att gå upp. Fråga de lag som ligger där, de vet att det är så.
Nu menar jag inte att de ska plocka in en massa finnar och tjecker bara för att få in "namn", tvärtom, men det vore bra om de fick en stomme erfarna spelare som de unga kan luta sig mot, spelare som Robban, Jocke, Månsson mfl. Jag hoppas att någon av dem blir kvar, även unga hungriga behöver en erfaren bas att luta sig mot och lära av.

bigge sa...

Gustaf: Skratta på ni bara, men minnet är tydligen kort. Inte många månader sen AIK var på konkursens rand. Tar sig SSK till kvalserien ser jag det inte som alltför otroligt att vi stöter på varandra där om Fasth gör ett bra VM ( = Fasth till NHL).

bigge sa...

Marie: Ja, det behövs en del krydda på anrättningen. Å andra sidan bestämmer sig de riktiga topparna i AS rätt sent verkar det som. Har ju inte droppat in så många spetsar i de andra AS-klubbarna heller, säkert många som hoppas på något högre upp i systemen. Men visst blir även jag orolig om de som signats visar sig vara något slags medel på vad man ska satsa på. Tror dock att det kommer att vara några som stannar och dessutom att det kommer några lite vassare.

Sen blir det hårt att ta sig tillbaka direkt naturligtvis, men att klyftan ökar för varje år har man sagt i 10-15 års tid nu. Det ska inte gå att ta sig upp. Varken AIK eller Växjö, eller för den delen SSK, Rögle och Skellefteå, skulle egentligen ha varit i elitserien de senaste åren. Det har varit i princip omöjligt att ta sig upp länge nu, ändå är det vanligare att ett lag går upp än att båda es-lagen håller sig kvar.

Den som lever får se, men jag skulle inte säga att det är omöjligt för lag som inte går upp i år.