lördag 16 april 2011

Persson om Svensson: " Jag kände direkt lite Viktor Fasth inställning hos honom" UPPDATERAD

(AIK:s målvaktstränare med Bjurling och Fasth i vintras. Nu får han jobba med Svensson och Fasth. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Malmömålvakten Markus Svensson blev på fredagen officiellt klar för AIK.  För att få lite koll på vem det är ringde bloggen upp AIK:s målvaktstränare Stefan Persson och frågade hur tankarna hade gått i jakten på en back up till Viktor Fasth.

För det är den rollen Markus Svensson får - som det ser ut just nu i alla fall. Och så här gick sökandet till:
– Vi letade efter en målvakt som har samma karaktär som, Fasth. Som har samma noggrannhet, samma skalle och drivkraft som han. Vi har kollat upp några spelare, har till och med haft några från division ett uppe och titta på dem och lyssnat på hur de tänker i skallen. Vi hade flera namn som vi pratade med, del var lite tveksamma och ville inte ta upp kampen kändes det som. Men när jag pratade med Markus så han direkt, att ”Vad kul! Jag vill ta kampen”

Så ni var tydliga med att Fasth är förstespade?
– Ja vi utgår från det, men båda har så klart chansen. Och vi ville inte ha någon vars första kommentar var att ”jag vill spela mycket.” Det är klart att man ska få och ska vilja spela men speltid förtjänar man oavsett om det är AIK, Malmö eller Färjestad. Speltid är inget man får automatiskt. Det måste du kriga dig till och det var en sån målvakt vi villle ha. Visst, är du värvad som ”Honken” (Johan Holmqvist) till Brynäs för ex antal hundratusen då är det inte för att öppna båsdörren, men till och med han måste ändå prestera.

Vad såg ni hos Markus då?
– Det kändes bra med honom direkt. Både jag och Gozzi pratade med honom, om vilket driv och vilken vilja han visade. Jag kände direkt lite Viktor Fasth inställning hos honom.

Hur märktes det?
– Vi pratade allmänt om vad han vill, vilka mål har du, vad driver dig? Såna saker. Jag lägger mig inte i kontrakt, pengar och såna saker men det var tydligt att han vill upp i elitserien och att han där vill ta kampen. Sedan om Viktor drar, han kanske ser möjligheter där men vi utgår från att Viktor stannar och att de är våra tvåmålvakter så det känns riktigt bra.

Berätta lite om honom då:
– Han är en vaken målvakt, har spelat mycket i Malmö i sex år, har inte haft en säsong sedan 2005-2006 där han har varit under 90 procent och då har han ändå spelat 90 matcher på de två senaste säsongerna. Så han har en stabil grund. Sedan har vi frågat och fått jag på om han köper vårat tänk med struktur i spelet, att man ska in i det spelet och göra det konsekvent.

Vad har ni tagit för referenser?
– Jag har ringt till alla hans tidigare tränare, även i pojk och juniorlag och frågat hur han var där. ALLA har sagt samma sak, att ”TA honom! Han är världens skönaste snubbe”.  Det sa de även i Nyköping där han bara var en månad och sedan ringde jag några tränare i Kalmar som har haft honom som pojk och junior. Alla sa samma sak, att han bodde på isen och alltid körde extra. Och det låter bra, sedan är det min uppgift att göra honom ännu bättre.

Vad kan du säga mer om Markus Svensson?
– Jag har alltid uppfattat honom som liten men han är någon centimeter längre än Viktor faktiskt. Så det kan bero på att han krymper ihop och står lite lågt så det får vi jobba med. Sedan tar det ett tag att bygga ett förtroende men det gick snabbt med Heino och Viktor så vi får ta det i sommar så att han får förtroende för mig och förstår vad spelet går ut på.

Hur menar du då
– Jomen om man förstår spelet och är konsekvent – och det är jag petig med – så förstår man hela idén med spelet. Då hinner de säga själv vad som inte har funkat innan jag gör det. Så är det med Viktor. Han har verkligen förstått vad som krävs för att stå i rätt position. Det är Viktors styrka, att han har varit jäkligt konsekvent. Och förhoppningsvis kan vi få samma resultat på jobbet med Markus som vi fick med Viktor. Nu ska Markus formas in i det här tänket.

Berätta ännu lite mer om Markus spelstil?
– Han är lite ivrig, har hyfsad struktur men får vi bara upp överkroppen och får honom 100 procent konsekvent så är han en bra målvakt. Vi ska kapa bort det yviga också, ju mindre överarbete som du gör, desto fler puckar tar du.

Men om Viktor Fasth försvinner? Vad händer då? Han spelar ju riktigt bra i Tre Kronor nu och gör han ett bra VM så kommer NHL-klubbarna stå där och dräggla.
– Jo men de tankarna har vi lagt åt sidan just nu. Vi utgår från att Viktor blir kvar. Samtidigt så har vi såklart lite krokar ute men vi kan inte titta på en till målvakt i det här läget. Vi har en ärligt och rak dialog med Viktor om det men i nuläget jobbar vi utifrån att han blir kvar, samtidigt som vi har ögonen öppna ifall det skulle behövas, avslutar Stefan Persson.


UPPDATERAD:
Jag slog en pling till Viasats expert Johan Tornberg också. Han ser ju mängder av matcher i hockeyallsvenskan och säger så här om Svensson:

 ”En modern och jätteintressant målvakt. Han har dock inte fått visa sitt riktigt rätta jag under det här året i Malmö, då han inte har fått hjälp av Malmös backar. Jag tror att han både kan konkurrera och komplettera Målvaktsfrågan i AIK och jag tror absolut att han kan göra bra ifrån sig i elitserien. Min uppfattning om hans målvaktsstil är att han är en av de smidigare målvakterna. Han är explosiv i förflyttningarna, är bra på att täcka efter isen i närspelet. Han är dessutom en lugn och sansad herre som person och han har ett eller två snäpp kvar att utvecklas. Det ska bli kul att följa honom i elitserien." 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Inget nytt om DIF: silly? inga rykten eller nåt konkret? vad som helst...

Anonym sa...

Marie levererar som vanligt!

Intressant också att se vilket grundligt arbete som görs innan man bestämmer sig för att erbjuda ett kontrakt.

Marie Hallman sa...

anonym: inte i dag sorry. Jag vet ett kul rykte men vill kolla det lite mer först innan jag lägger ut. Är så många rykten som snurrar och jag vill bara lägga ut sånt som jag känner mig säker på, har dock inte hunnit kolla den grej jag tänker på.

anonym: Tack! Ja, det var starkt jobbat av persson. Intressant att de verkligen letat och letat efter rätt vinnarskalle och inte bara efter någon som har talang.

JANNE sa...

SJÄLV HOPPAS JAG PÅ EN TILL STORVÄXT BACK TILL AIK.KANHÄNDA KANHÄNDA,FÅR HAN EN MÖJLIGHET? SÅ TROR JAG STENHÅRT PÅ DEN KILLEN.¤HAR UTVECKLATS I CANADA DE 2 SENASTE ÅREN.RAPP!-BRA SKOTT !TAR IS!-TUFF! RÖRLIG!.KAN BARA SÄGA A!....-B KOMMER NÄSTA VECKA DÅ KANSKE PÅSKÄGGET ÖPPNAS.DOCK BARA EGNA GISSNINGAR SOM JAG HOPPAS GÅ IN.MODERKLUBB-AIK

Anonym sa...

Härligt info att läsa. Kanon som vanligt. Gällande rykten. Kommer Yared Hagos till AIK?

/Anders

Anonym sa...

Tack Marie bäst som vanligt ! det " roliga ryktet " skulle vara grymt att få se snart? :D

Marie Hallman sa...

Janne. Vem tänkte du på då?

Anders: Vet inte. Jag (och alla andra) trodde det tidigare men då borde han ju vara presenterad nu. Tycker man... vet inte faktiskt.

anonym: ah, tack det var ett DIF rykte men det beror ju på om det verkar trovärdigt eller inte. Om det inte håller kommer jag inte att lägga ut det. Därför jag vill kolla först :)

Kenta sa...

Marie, kan du inte bara berätta vilken spelare det handlar om ? angående DIFryktet :)

Marie Hallman sa...

Kenta: Nej, det är just det. Att man kan slänga ur sig namn hit och dit och jag har hört men så kanske det inte stämmer och så... nä. Det ger många klick men jag vill inte köra så. Om det stämmer så skriver jag, om inte så kommer det inte upp något alls om det. Jag borde inte ens ha nämnt att jag hade en grej där jag tänkte kolla upp... var inte meningen att skapa förväntningar, hoppas jag inte gjort det nu.