tisdag 12 april 2011

Linus Videll " Som helhet känns det perfekt"

(Videll, fotad i SSK-dressen. Nu blir det AIK för forwarden. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Det kom lite annat emellan men nu har jag pratat lite med Linus Videll som byter SSK mot AIK. Och beslutet gick fort. På ett par dagar faktiskt.

– Ja, förra året var ju extremt. Då tog det väldigt lång tid (drygt 3 veckor). Nu ville jag att det skulle gå snabbare. Det kändes jobbigt att det blev så utdraget förra året. Så nu gick allt fort. Plus att AIK ville gå ut med det snabbt. Jag har faktiskt inte skrivit på papperna än, ska göra det i morgon (onsdag).

Ryktet har ju annars gått att du haft kontakt med AIK länge?
– Nja, inte jag. Men det kan ha varit snack mellan AIK och min agent. Det är ju så det funkar, klubbar hör av sig till agenter och de hör av sig till klubbar och de pratar en del med varandra. Jag har vetat om att AIK var intresserade men det var först efter att våran säsong tog slut (fredag kväll) som det blev något konkret. Så det är nu i helgen som det drog i gång och sedan gick det fort.

Så du och Gozzi (AIK:s sportchef) har inte snackat med varandra med jämna mellanrum senaste året, som det också påstås?
– Nej jag har inte gjort det. Det är nog Tommy (Öström, agenten) som han (Gozzi) har pratat med. Tommy har ju fler spelare också, så de pratar nog inte bara om mig. Och första gången jag pratade med Gozzi om det här var i går (måndag) kväll. Innan dess har jag inte pratat med honom på länge. Jag pratade med honom en gång för ett år sedan däremot, när jag funderade på hur det skulle bli då, men sedan har det inte varit något utan i går kväll var första gången vi hördes av, säger Linus Videll.

AIK har han varit i förr, dels som junior men också på lån från SSK säsongen 2005-2006, men det var inte det som fällde avgörandet utan snarare det som ligger i framtiden:
– Det känns som att AIK har något på gång. Det är ett väldigt drag runt AIK, det känns bra med (Roger) Melin och (Gunnar) Persson. De verkar vara två väldigt bra tränare och det verkar vara en bra grupp spelare som verkar ha kul tillsammans. Det är viktigt att man trivs så det sociala spelar också in. Min sambo Madde pluggar i Stockholm också, och hade det varit en klubb någon annanstans så hade vi behövt flytta. Det är många faktorer som avgör men som helhet känns det perfekt, säger Videll.

Ryktena om att Djurgården var inblandade i kontraktsryktet kommenterar han så här:
– Min agent har sagt att de var intresserade. Sedan vad som sas… det vet jag inte, och inte vem som sa ja eller nej heller. Det får du spekulera själv i, ha, ha. Det är ju en hel del klubbar som har sagt att de är intresserade sedan vad de haft att komma med eller om jag har sagt nej hit eller dit, det är inget jag tänkte gå in på, det får ni i media spekulera friskt i istället. Det är ert jobb, he, he.

Linus Videll har som sagt spelat i Gnaget förr men de flesta som var där då (2005-2006), är borta nu, vad han kan minnas:
– Ja, (David) Engblom spelade ju då men han har lag av (och blivit materialare) nu. Christian Sandberg var uppe och spelade några gånger då men han var inte där permanent. Men jag känner ju (Dick) Tärnström, han var i SSK under lockouten, Fredrik Svensson var ju i SSK förra året, eller året innan hur man nu ska säga det så säsongen precis tagit slut. Men han känner jag och (Johannes) Salmonsson har jag spelat med i landslaget, Tobias Viklund har jag också spelat med i landslaget… sedan kan jag ha glömt någon mer som jag känner…

Att det är en grupp som verkligen trivs med varandra, så har jag också upplevt det. Men ringde du och snackade något med någon av spelarna?
– Nej. Jag pratade lite med Svensson och Bjurling och Johan Andersson när jag har mött dem under säsongen och av dem fick jag det intrycket att det var en grupp som har kul tillsammans. Däremot så har jag inte velat ringa upp någon nu, jag ville inte starta några spekulationer innan kontraktet var klart.

Tränarna då, har du träffat dem?
– Nej men jag pratade med Roger för ett år sedan, då när jag sedan valde SSK. Sedan dess har jag inte pratat med honom någonting men jag fick ett väldigt bra intryck av honom den gången och det känns inte som om han skulle förändras så värst mycket på ett år. Sedan har de en bra filosofi. Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad jag gillar men det känns rätt bara. Man hör hur människor pratar, på vilket sätt de gör det.

 Det blir ju verkligen en motpol till Popovic. Han lever med och eldar på mycket under matcherna, Melin är som en filbunke. Snacka om kontraster?
– Jo men det är andra saker som avgör hur man trivs. Jag trivdes bra med Poppe och kommer trivas bra med Roger med. Det är andra saker också som spelar in, hur man behandlar personer. Det finns tysta som bara står där och så finns det tysta som inte gör så mycket utåt men de säger rätt saker när de säger något, tar grejer på träningar och i pauser. Sedan finns det såna som skriker på ett bra sätt, eldar på och inspirerar, medan andra bara skriker för att sätta sig på andra människor. Det är olika där också. Så det viktiga är inte om man är tyst eller skriker utan hur man agerar och inspirerar andra.

 En annan sak man undrar är ju om SSK fanns med i bilden överhuvudtaget?
– Från början ja, men nu när vi åkte ut så blev det ett lätt val. Så skulle jag inte vara kvar. Annars, om vi inte hade åkt ut, så hade jag funderat på SSK. Sedan kan jag inte säga om jag skulle varit kvar eller lämnat än då, det blir mer en hypotetisk fråga men jag hade i alla fall funderat på att stanna, säger Videll.

I kontraktet med AIK finns en klausul som ger honom rätt att lämna Gnaget om han skriver på för en rysk klubb innan midnatt mellan 7 och 8 maj.

Och frågan är hur stor risken är för att han ska dra?
– Det får du fråga de ryska klubbarna om, ha, ha. Som det är nu så har jag bara hört att några är intresserade men det är inte mer än så. Jag har inte fått några bud och det finns inga konkreta förhandlingar än i alla fall.

Du vill ju må bra socialt, det talar för att du stannar. Men sedan är det så klart en utmaning för en nyfiken en som du kan jag tänka mig?
– Ja, det finns en väldig utmaning i det. Spelet är en nivå upp från elitserien, lagen har bättre spelare överlag. Sedan är det mer betalt. Men det får jag ta då OM det kommer något erbjudande. Jag vet ju inte ens om det kommer men jag får fundera på det då i så fall.

 I det pressmeddelande som gick ut från AIK beskrivs Linus Videll som:
En irrationell och stor forward som kan vinna matcher på egen hand. Han kombinerar fart och fysik och kan i vårt lag bryta mönster med sin storlek. Han har spelat i klubben tidigare och är väl förtrogen med kulturen. Det är en bra karaktär som passar bra in i vår grupp

När jag beror honom presentera sig själv som spelare för AIK-fansen säger han:
– Gozzi hade en bra presentation där! Att jag är irrationell och kan göra det oväntade. Jag tycker jag gör det bra i båda riktningarna även om jag är främst en offensiv spelare.

Att den kommande säsongen blir både spännande och att förutsättningarna för AIK har förändrats från underdog till någon som har förväntningar på sig känner han till och gillar:
– Det är klart att det blir svårare nu men tar man det på rätt sätt så ger förväntningarna energi. Man får inte bli bekväm i situationen bara för att det gick bra i år men det känns inte som att det här är en sån grupp som blir det heller. Det känns som att det här är en sån grupp som vill utvecklas och bli ännu bättre hela tiden.

15 kommentarer:

Nicke sa...

Marie levererar igen som vanligt, tack för intervjun, stort tack.

Anonym sa...

blir tufft i kvalserien nästa år om vi(ssk)kommer dit.vi hittar en karelin som gärna vill krama dig !!

Anonym sa...

ANONYM / Då kontrar vi med George Laraque och Blomdáhl som också är väldigt kramsugna!

Anonym sa...

men men, när alla så kallade ssk are sticker med svansen mellan bena.. så är det nog ingen risk ssk går till kvalserien

Nisse sa...

Skönt att Videll valde "rätt"! Han kommer att ha en skoj tid och funka bra i AIK, det är jag helt övertygad om.

B sa...

Videll är kanon i minst 10 matcher/år.
Resterande gör han indianare i parti och minut.
Vänta bara gnaget.
Ha helst 3 backar inne i hans formation.

Pelle sa...

Nu ska en målvakt vara klar också. Presenteras inom kort på hemsidan. Markus Svensson från Malmö föll valet på...

Lite märkligt ändå om du frågar mig med tanke på att tidigare Gnagetkeepern Jonathan Bjurö ju spelat i Malmö och att han har bedömts lika talangfull som Jonas Gustavsson, om inte bättre till och med.

Men jag litar helt och fullt på AIK-staben att dem vet vad dem gör med att ta in Svensson och Svensson var faktiskt den keeper som höll nollan flest gånger i hockeyallsvenskan tillsammans med Ahlsenfelt och Fransson.

Larry sa...

Anonym 1: Jasså blir det tufft i kvalserien? Vad trevligt då för de lag som kommer att spela där, är det inte alltid en tuff serie?
Vi själva kommer att spela om SM-guldet när kvalserien görs nästa år.

Marie Hallman sa...

Nicke: Tack själv för pepp och att du läser!

anonym 1,2 o 3 o Larry: Äh lägg av nu. Jag hoppas det går bra för Videll, AIK coh SSK. Det ena behöver liksom inte utesluta det andra...

NIsse: han ville spela i elitserien och det förstår jag med den talang han har.

B: Får stå för dig, håller jag inte med om.

Pelle var har du sett att han är klar? Jag hittar bara en kort grej i sydsvenskan att gnaget är intresserade men jag kan ha missat om det har stått någon annanstans. Håller med dig om att det låter lite... hm. Okej som tvåa men inte om Fasth drar. Men vi får se då.

Janne sa...

Blir perfekt med Linus i många olika kombinationer I AIK-men mer släpp på pucken så......och mer skott PÅ MÅL & hårdare returjobb-blir kul att se!

Anonym sa...

Du fortsätter på vägen att nästan bara leverera aik. 6½ artiklar handlar om solna på förstasidan, trodde du var opartisk.

Helt sjukt.

Marie Hallman sa...

Janne: Jäpp blir intressant.

Anonym: fast jag tänker inte så. Jag tar det lite som det kommer och nu har det ramlat ner många AIK grejer på en gång. Nästa dag eller nästa så blir det mycket DIF eller mycket SSK. Sedan har en del handlat om spelare som både har beröring med SSK också (Videll till AIK och ALmtorp till DIF), så jag försöker få med så många beröringspunkter som jag kan men som sagt. Saker händer när de händer, så det går i vågor det där.

Anonym sa...

Tycker det är märkligt att han går till en klubb som Aik, är tämligen säker på att de kommer att få det riktigt tufft det andra året. Trodde Linus skulle gå till en klubb som har chansen på guldet, inte chansen på kvalet......................

Anonym sa...

Anonym 4: Patetiskt. Sluta upp med det där förbannade gnällandet. 5-åringar håller på sådär, "han fick mer än mig, buhuhuhu". Fan väx upp istället!

//Djurgårdare

Marie Hallman sa...

Anonym och DJurgårdare: Jag håller med Djurgårdare, absolut!