fredag 1 april 2011

Engblom "Jag låg sömnlös några nätter och funderar fram och tillbaka"


(Engblom fångad efter sista semifinalen mot Färjestad. Nu börjar en ny karriär i AIK.  Foto: www. hockeymedmariehallman.se)

Hockeykarriären är slut. Men David Engblom blir kvar i klubben han älskar – men nu som materialförvaltare:
– Det stämmer. Jag blir materialförvaltare, Ambjörn slutar och jag och Jocke kör vidare, säger AIK-ikonen David Engblom.

Det är bara en vecka sedan han deppade över semifinalförlusten mot Färjestad. Då var tanken att koppla av hockeyn någon vecka och sedan ladda om för en ny säsong.
– Det var så det kändes då men sedan när jag fick beskedet av Gozzi i tisdags att jag inte fick ett nytt kontrakt så kom de samtidigt med det här erbjudandet. Det kändes väldigt konstigt direkt när jag åkte hem och sedan låg jag sömnlös några nätter och funderade fram och tillbaka, säger Engblom och fortsätter:

– Jag har alltid trott att det ska vara lätt att hitta motivationen att fortsätta någon annanstans, att knyta näven och lira vidare i en annan klubb om jag inte fick vara kvar. Men ju mer jag funderade så kändes det som ett bra erbjudande. Vem vet, jag kanske hade hittat motivationen igen om jag hade väntat men det här är ett bra alternativ och är jag inte motiverad till hundra procent så är jag inte en bra spelare och inte nöjd med det jag presterar heller.

Kommer det inte kännas konstigt i höst, när hockeyn börjar igen?
– Ja, det blir säkert konstigt. Det har varit skitroliga år det här.  Jag var ner och åkte lite med Viktor, Stefan och Bång i onsdags, mer för att gå ner och känna lite hur det kändes. Det är klart att det kommer att kännas konstigt, det vore konstigt annars. Hockey har varit mitt liv och så, det blir nog aldrig lätt att sluta vilken dag man än gör det. Och det blir nog tufft i höst men jag har funderat på det med och jag är otroligt glad att jag får jobba nära hockeyn och ändå vara en del av det, säger Engblom.

Under de sex, sju senaste åren när jag har följt AIK lite närmare än tidigare så har spelare efter spelare hyllat Engblom som en ledare, en förebild, någon man ser upp till och hämtar inspiration från. Så man kan undra varför han inte blir tränare?

– Jo jag vet att många tycker att det är en naturlig väg att gå men jag hade nog aldrig tackat ja till ett sånt erbjudande, oavsett om det hade gällt pojk eller juniorhockey eller något på marknadssidan. Det här var nog det enda jobbet jag hade tackat ja till, det är så det känns nu i alla fall. Sedan vill jag kanske bli tränare, senare i livet men just nu känns det inte så.

När bloggen berättar om alla lovord som lagkamrater har öst över Engblom säsong efter säsong så blir han faktiskt lite rörd. Han har aldrig varit någon som tuggar frenetiskt i omklädningsrummet, utan mer varit en spelare som visar vägen med sitt agerande både på och vid sidan av isen. En given ledare med andra ord.

– Oj, vad ska jag säga… det är jätteroligt att höra att någon tycker så, det värmer och är kul att höra men just nu finns inga såna ambitioner. Och att jag varit ledare… det är inget som jag har tänkt på. Jag har bara kört på och varit mig själv och det har aldrig funnits några tankar på något annat. Visst har jag tänkt några gånger att man kanske borde bli hockeytränare någon gång, jag har ju fått den frågan ett antal gånger av reportrar och så men det har aldrig varit riktigt lockande, säger Engblom och fortsätter:

– Det är möjligt att det kommer nu när man får stå vid sidan om och se hur det funkar. Det är ju en otrolig skillnad på att vara spelare i ett lag eller att vara ledare i ett lag och att ta steget direkt kanske hade varit alldeles för stort. Jag vet ju inte ens hur det går till som ledare. Materialförvaltare är en perfekt roll, sedan är det bara hoppas att jag klarar av det…

Det finns inga tankar från AIK tror du att liksom ”lura” in dig på tränarjobb men bakvägen, via materialförvaltarjobbet?
– Ha, ha nä men det finns väl utvecklingsmöjligheter i alla jobb. Det finns det väl här med. Men jag ska först och främst klara av det. Så allt annat får man ta i framtiden om det blir aktuellt.

Men du det måste kännas märkligt att stå där och säga åt Bång att du får bara ha sönder si och så många klubbor…
– Ha, ha ja allt sånt blir nytt!

Hur tror du att de du har spelat med kommer att ta det?
– De kommer nog att jävlas med mig, ha, ha. Svårast blir nog annars att hitta rätt i alla rutiner. Det är ett väldigt komplext arbete, det innefattar mycket och det är nog att lära sig allt det som blir tuffast. Och att stå där när det drar igång, men man får ta det som det kommer.

Tänk om de får en skadekris och ber dig hoppa in?
– Ja, ha, ha men nej. Som det känns nu så blir det inte så. Men jag trodde ju inte att jag skulle lägga grillorna på hyllan nu heller men jag får se till att hålla mig i form. Jag har lätt att lägga på vikt. Och behöver man någon som hoppar in så finns det många juniorer som vill hoppa in och kan göra det i stället.

Att det här beskedet kom första april, var lite olycklig tajming och David Engblom lovar att han verkligen byter karriär. Sedan skrattar vi gott båda två åt AIK:s aprilskämt om att Rikard Franzén ska göra comeback.

– Ja jag hörde lite om det där skämtet när jag var uppe på kansliet. Att sedan det här med mig kom ut samma dag, jag tänkte aldrig på att det var första april och kanske kan tas för ett skämt men det är inte det. Det är sant! Säger Engblom.

När jag ber honom minnas en av alla höjdpunkter i karriären får han fundera en stund.

– Det är så jäkla svårt att rangordna det!! Men det var otroligt stort när jag fick ta på mig AIK-tröjan i A-laget. Sedan när det var… det minns jag inte, men jag kommer ihåg känslan, att det kändes nästan overkligt när jag fick dra på mig AIK-tröjan, säger Engblom och fortsätter:

– Jag drog ju på mig tröjan under pojklagsåren också, spelade i AIK ett år sedan spelade jag i Vallentuna, hann spela två år i A-laget där innan jag kom till AIK och jag minns fortfarande när jag drog på mig A-lagströjan och hade namn på tröjan. Det var stort.




13 kommentarer:

Micke sa...

Tack för allt David!!
#33 upp i taket!

Anonym sa...

Fan vad stor han är!

Kung David.

Kalle sa...

April! April! Kom igen Marie. Engblom som materialare, tror du på det själv??? Ha ha ha. Han varje minst 2 år kvar som spelare. Jag trodde inte du var så lättlurad Marie. Först SSK-grejen och nu den här. Snart skriver du väl om Frazzes comeback också. Ha ha ha. Dig verkar man då kunna slå i vad som helst och du går på det. Märks att du har jobbat på kvällstidning...

Anonym sa...

Engblom inte kan du sluta nu? Gå till Almtuna och hjälp till att utveckla AIK:s juniorer som är utlånade. Du har ju 4-5 bra år kvar.

Lycka till iaf med vad du än gör!

/Robert

Thompa sa...

Kan inte låta bli och tycka att detta är en pungspark på Engblom. Så jävla dåligt av AIK att bara erbjuda en förlöjligande materialtjänst åt en spelare som ställt upp så oerhört mycket som David gjort för klubben!
De skulle givetvis ha erbjudit en assistcoach tjänst som tack för allt han gjort för AIK!
Killen kan ju vara coach på samtliga positioner på isen med undantag av målvakt.
Tycker att detta stinker!

Hans sa...

Förlöjligande? Den tjänsten är viktigt om någon. Däremot håller jag med om att han har 3-4 år kvar på toppnivå. Förstår inte att han bara lägger skridskorna på hyllan?

Hans sa...

Dessutom står det ju i texten att han inte ville ha ass-coach tjänsten.

Kalle sa...

Ha ha ha. Kul att se hur många det är som har gått på detta aprilskämt. Man blir mörkrädd när man inser hur lätt det är att slå i folk dumheter. Tänkte ni inte på att det var första april igår? Då hittas det på såna här osannolika stories. Vilken normalt funtad människa som helst och som kan tänka lite själv inser ju rätt snart att Engblom kan ju inte bli materialare. Han har ju minst två tre år kvar på toppnivå. Vad fan tänker ni med? Njurarna eller?

Anonym sa...

Kalle, dags att inse att det stämmer.

Anonym sa...

Håller med föregående talare, Kalle dags att inse, den för dig så smärtsamma verkligheten att Engblom SKA tvätta tröjor och linda klubbor nästa säsong.

Anonym sa...

Helt otroligt hur mycket du skriver om skitgänget. Är ju nästan bara ajk på denna blogg nuförtiden.

Marie Hallman sa...

Micke och anonym: Håller med där!

Kalle: Dags för dig att inse fakta nu. Han blir kvar - som materialare. Däremot var videon med Franzén som gör comeback ett aprilskämt. Men den gick nog ingen på...

Robert: Ja visst känns det konstigt?! Jag önskar att klubbarna satsade på en slags spelarmentor där skulle en sån som Engblom bli kanon.

Thompa: HÅller med om att det känns konstigt att han inte fick förnyat som spelare men att vara materialförvaltare är inget löjligt eller förnedrande uppdrag, det är numera en tung kugge i maskineriet med ansvar för både pengar och prylar och därmed för att ge bästa förutsättningarna för spelarna.

Hans: håller med!

anonym: nja men det har varit lite lite DIF, det har det. Ska försöka hinna med mer av alla men kämpar med att få tid till allt. Håller på och raggar lite betaljobb också, det tar tyvärr en del tid från bloggen men är ett måste om bloggen ska kunna leva kvar.

Lakritsbiten sa...

Usch, jag mår dåligt när jag tänker på att Gozzi inte erbjuder #33 nytt kontrakt. Jag rankar #33 som topp 6-7 bland spelarna givet hans bakgrund. Oerhört trist. Det är tråkigt när gamla spelare inte får följa med på resan, speciellt alla som tog upp AIK från Allsvenskan. Men detta är mycket värre. Hoppas dom ändrar sig under sommaren, och tar tillbaka honom. Hoppet är det sista som överger en...