lördag 30 april 2011

En usel Norgehistoria

Torsk på straffar mot Norge. En historisk torsk dessutom. En anskrämlig torsk.

För vad ska man kalla 4-5 förlust på straffar? Mot Norge som Sverige aldrig förlorat mot i VM. Mot Norge som Sverige inte förlorat mot på 61 år. En usel Norgehistoria kanske eller snarare en usel svensk insats där just den sönderstressade och panikslagna svenska insatsen sved värre än poängförlusten.



Jag såg matchen på tv. Först blev jag förvånad, sedan förbannad. Och till sist besviken. Vad är det Tre Kronor håller på med?

Jag försökte hitta någon sekvens som stämde in på det spelsystem som Sverige har aviserat att man  ska ha. Jag hittade ingen.

Det här med att ha initiativet, att sprida energi till gruppen och anfalla samlat... är bara några av alla saker som Mårts har slagit fast ska gälla. Och som inte fanns någonstans.

Och var fanns Mårts coachning? Varför bytte han inte målvakt?

Där Norge checkade hårt och högt, såg Sverige ut som yra höns och har verkligen inget av våra högavlönade NHL-spelare lärt sig att man dyka med näsan in i skiten framför mål om det ska ramla in några kassar? Det som är formulär 1A over there...

Okej, jag tar i lite. Dallasforwarden Loui Eriksson var en av få som gjorde en bra insats och det är klart att spelarna vet vad de ska göra och förmodligen gick skallen i baklås på samtliga. Men ni hajar poängen?! Det var på tok för snällt runt båda målen, för lite fart, för lite samlade initiativ, för få samlade anfall - var det ett två eller möjligen tre?....Typ.

Det här Tre Kronor laget har en del spännande spelare trots att många har tackat nej. Så här dåliga är de i grund och botten inte, men nu är det skämskudden fram. Och lika glad som jag blev när Tyskland tog sin första seger någonsin mot Ryssland och skrällde stort där, desto mer knäckt blev jag över den här tillställningen som var sanslöst usel från nedsläpp till den plågsamt dåliga straffläggningen från blågul sida.

Enda bra med den här förlusten som spelarna till och med skämdes själva över? Att Sverige fick ett wake up call som heter duga och att Sverige nu sågas jämns med fotknölarna - det brukar leda till en position där Sverige får slå ut underläge och där trivs Tre Kronor bäst.

Marcus Krüger gjorde föresten VM-debut. Men det blev en kort en, bara 1.14. (= tre byten). Jag är i Bratislava så jag är en bit bort så jag vet inte om det är en skada eller om han fick ta det lite lugnt första dagten då han kom direkt från planet jetlaggad och fin. Vi sätter väl en förhoppnngsfull tia på jetlagen och hoppas det blir kul matcher för honom framöver här på VM.

9 kommentarer:

Jesper sa...

Så går det när man som Mårts väljer att satsa på oetablerade spelare från Nordamerika i stället för att köra med beprövade namn som Alfredsson,Modin och Huselius? Var är Mårtensson och Weinhandl förresten? Och Erik Ersberg. Vad motiverar hans plats i truppen? Han var ju knappt ordinarie i HV och blev ratad i Los Angeles. Nej låt Fasth stå resten av matcherna om att ska bli lite segrar.

Marie Hallman sa...

Jesper: De de nämner har tackat nej på grund av skada och familjeskäl. Ersberg blev ju rysk mästare i KHL för ett par veckor sedan så det är inget konstigt att han är med. Men hela laget spelade ju med huvudet under armen, tyvärr.

Anonym sa...

enligt aftonbladet är flera klubbar intresserade av Linus Klasen.. vet du vilka det är? är djurgården med?

Metal Machine sa...

Lugna er med att ta fram motorsågen tills dess att turneringen är helt över. Visst är det uselt att förlora mot Norge, men det är fortfarande mycket kvar att spela om.

Anonym sa...

Hockey-VM....?

Unknown sa...

SSK, Tre Kronor, Poppe i båset och det blir torsk, kan det vara ett mönster? Nädå, nyttig start tror jag. Misstänker att det är som Håkan Södergren sa, slår av på tempot efter 3-1 sen är det jäkligt svårt att sätta fart igen. Men men vi får se...

Marie Hallman sa...

Anonym: De tittar säkert på honom sedan exakt hur intresserade de är vet jag inte. Har inte råd och tid att kolla nu heller, får ta det när jag kommer hem.

Metal machine: Visst är det så men vad fan. Ändå! Torska mot Norge.. känns ju...

anonym: hockey-VM!!!!

rickardh: nä det mönstret vill jag inte ens tänka på. Vi kör på Håkans teori.

the_dancer sa...

Som norrmann och i huga AIK:are, så tror jag inte jag behöver säga mer...

Marie Hallman sa...

the dancer haha