lördag 12 mars 2011

Zibanejad "Vi har inget att förlora nu "

 
(Zibanejad hemma på Hovet efter en annan match.  Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


0-3 i matcher och nu är det tung uppförsbacke för Djurgården som kämpar och sliter för att lirka upp Luleås betongförsvar:

– Jag tycker ändå att det här är en av de bästa av det här senaste tre matcherna. Vi trycker på och spelar lite som vi ska. Vi har äntligen korta byten och spelar ganska intensivt men sedan kommer de där utvisningarna… vi måste trappa ner på dem, men gör annars en bra match. Det känns trots allt som att vi är på rätt väg, säger Mika Zibanejad.

17-åringen vägrar nämligen ge upp. Visst läget är skrynkligt men Zibanejad ser ändå möjligheter och tycker, även om det låter motsägelsefullt efter en tredje torsk, att det var bättre spel i dag än i de två första kvartsfinalerna.

– Det är lite av det som vi har pratat om tidigare, att vi måste ha snabbare byten och det har vi, då kom vi ner mer i zonen och fick mer tryck på mål. Det är en av anledningarna till varför vi gör en bättre match. Och fast de gör sitt 1-0-mål så får vi 1-1, för att vi har tålamod. Sedan får de sitt 2-1 där men jag tycker att vi krigar in till sista sekund i dag.


(Mark Owuya gjorde några riktigt bra räddningar. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Att ni tar kortare byten, vad hjälper det?
– Nämen det gör att vi hade mer kräm att trycka på med och det känns ändå som ett fall framåt jämfört med de andra matcherna. Visst, vi ligger under med 0-3 men vi har inte varit utspelade någon gång, det känns ändå som att vi har en chans.

Nu är det kniven på strupen. Hittills har ingen lyckats vända 0-3 i matcher till seger. Härligt att du ändå ser det från andra hållet.
– Jamen vi har ju varit med i alla matcherna. Det har blivit långa matcher och med tanke på att vi har spelat bättre och bättre så tror jag ändå att kniper vi en match nu sedan tar vi en match i taget. Vi har ju inget att förlora när vi nu ligger under med 0-3 och det är alltid svårt att avsluta en serie. Vi vet att vi måste vinna men det kan göra att det blir en positiv boost också, säger 17-åringen som spelar sitt allra första seniorslutspel.


(1-1 har precis gått in. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
Att han får axla en press som ärrade rävar ibland inte pallar rycker han mest på axlarna åt.
– Jo men man kan ju inte göra annat än gå in och köra… så är det ju.

 Ni som är yngre fick komma in på slutet och fixade ett mål där… hur är det att komma in i ett sånt läge och veta att nu hänger allt på just er?
– Jag tycker bara det är kul, det är alltid kul att få förtroendet. Sedan visst, det är en press på mig eftersom det har gått som det har gjort i grundserien men jag känner att jag är så ung så jag känner ingen press så. Det är mitt första slutspel och visst kände man väl lite i första matchen men nu känns det som att det bara är att släppa loss och köra.

Det var Patrick Cehlin som gjorde 1-1 kvitteringen framspelad av John Norman och Oscar Eklund, men du var inne och stod framför kassen och skymde. Vad säger du om målet?
– Att där såg man tålamodet. Trots att de lägger ut pucken i förstaläget så kommer vi in och skapar tryckar, sedan får vi spelet som vi vill ha. Vi har folk framför mål, då blir det mål också, säger Mika Zibanejad.


(Zibanejad och målskytten Patrick Cehlin. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
Som har gjort ett bra slutspel, inte minst för sin ålder så här långt. Det enda som inte har funkat riktigt är tekningarna, 17-åringens adelsmärke i vanliga fall. I går var han nere på 35,71 procent efter att ha vunnit fem och förlorat nio tekningar. Långt ifrån vanlig ”Zibbestandard”.

Men det var fler hos er som hade problem med tekningarna, är Luleå svåra att teka på eller är det tillfälligheter?
– Nej, jag ska inte säga att det är tillfälligheter. Det handlar om en inställningsfråga och tajming. Jag känner att jag har tappat lite av det där i de senaste tekningarna, särskilt i dag men det är bara att ta nya tag till måndag.

Hur har det varit annars att spela slutspel, för dig personligen?
– Det har varit lite som jag trodde, mycket kamp och lite… vad ska man säga... inte riktigt samma öppna spela som i grundserien. Inte i vår kvartsfinal i alla fall, men annars var det ungefär som jag trodde att det skulle vara.


(Zibanejad hoppar och skymmer. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Har det varit nervöst?
– Det var lite nervöst i början av första matchen men sedan kom man in i det och nu känns det som jag inte har något att förlora. Nu försöker jag bara gå ut och spela mitt spel, säger Zibanejad.

Som hoppas på färre Djurgårdsutvisningar i fjärde matchen:
– De (Luleå) tar inga utvisningar, det känns som att när vi har bra press så tar vi någon onödig utvisning eller så blir det en sån som man hade kunnat undvika. Det förstör spelrytmen lite, vi måste försöka minska på dem och på onödiga utvisningar. Såna efter avblåsningar och så, det är bara att hålla sig kall. Man vinner inga matcher i utvisningsbåset.


(Brodin försöker lirka sig igenom röda muren. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
Vad säger du föresten om 2-1-målet som Mats Lavander bromsar in i slutet av tredje?
– Jag hinner inte uppfatta situationen riktigt men jag vet inte om han… Alltså jag såg inte om han vrider medvetet på skridskorna fast han bromsar. Men de (domarna) ser det bättre än vad vi gör och är det mål så är det väl det. Fast med tanke på att han vrider upp skridskorna medvetet så… men äh, det är synd att de avgör på det sättet, oavsett om det är spark eller inte.

Brandlarmet som gick i början och som gjorde att matchen blev 30 minuter sedan var inget Zibanejad la större vikt vid:
– Nä vi är lite vana efter derbyna, att de har blivit uppskjutna så det var bara att ladda om.


(Tjärnqvist vs Styrman.FOTO ANDREAS GRANDIN)

I morgon söndag väntar flyg hem och sedan drar kvartsfinal fyra igång på måndag kväll på Hovet.  Då är det vinna eller försvinna som gäller. Dags att ändra taktik?
– Nu måste vi vinna, så är det i alla fyra matcherna som är kvar. Men ändra taktik. Nja jag vet inte. Vi får bygga på det som vi hade i dag och kanske få in lite mer puckar på mål och skapa trafik så får vi se hur långt det räcker. Men vi måste göra våran bästa match, så är det.

Och inte fastna på mitten som ni har gjort för mycket hittills?!
– Jo men idag kom vi in ganska bra i deras zon. Vi vet hur de agerar i mittzonen nu, vi har väl lärt oss lite till om det nu, så det är bara att jobba på.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bara dom kan sluta klänga vid sargerna och lira mer rakt på mål ska vi nog kunna få in ett par baljor. Kämpa DIF!

Anonym sa...

Jobbiga DIF-tider nu, Marie, men Jacob gjorde iaf nyss sitt första NHL-mål, gjorde en assist och blev 3rd star. Sweet! :)

Jojo

Marie Hallman sa...

Anonym: jo men det är just det, de kommer inte in på mål. Fastnar på mitten. Sista chansen att förlänga säsongen nu... men då måste de få upp farten mer och ta sig ner mot mål också.

JOjo: ja det är lite antiklimax detta. KUl med Jacob!! Vi mejlade lite kort efter första assisten då var han jättaglad så nu borde han vara i extas :0)

Anonym sa...

Härligt, man unnnar honom verkligen all framgång. Skön lirare! :)

Vad tror du förresten om Andreas Engqvists chanser att komma hem till DIF till nästa säsong?
Vore ju en drömspelare men samtidigt har han väl ett år kvar på sitt kontrakt så ärligt talat tycker jag han ska spela klart det kontraktet där borta innan han tar nytt beslut, menmen, drömma kan man ju. :)

Jojo

Marie Hallman sa...

jojo: jag tror Ante blir kvar, men det är bara en okvalificerad gissning. Kan hända att han ledsnar men det känns inte riktigt Ante, han testar nog något år till. TROR jag. Wesslau däremot verkar inte helt sugen på att vara kvar i AHL. Har en klart bättre tillvaro här om han vill det.

Anonym sa...

Ja precis, Ante kommer nog köra på och det gör han rätt i, DIF finns kvar...

Jaså Wesslau, mmm, gillar honom väldigt mycket. Undra hur DIF tänker med Owuya, Wesslau och Tellan i mixen. Jag gillar alla tre (med olika minnen och på olika sätt) och vet faktiskt inte vad som skulle vara bäst. :)

Jojo