söndag 13 mars 2011

Skadekoll SSK: Hedin, Videll och Pakaslahti

(SSK:s läkare Thomas Hopfgarten reder ut läget. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

SSK: backen Pierre Hedin missar kvalserien. Orsaken traumatisk gråstarr eller för att förklara det lite enklare, en gammal ögonskada som blev akut sämre i helgen.
Jag har snackat lite med SSK:s läkare Thomas Hopfgarten som förklarar det som har hänt så här:
– Pierre har haft en skada på linsen sedan flera år tillbaka. Han har haft lite problem under hösten då han har tyckt att skadan har blivit sämre. Vi kollade ögat i höstas och då var det halvokej. I fredags när han var på väg norröver så tyckte han att synen blev påtaglig försämrad och det blev den. Som det är nu så ser han i princip bara skillnad på ljus och mörker med det skadade ögat, säger Hopfgarten och fortsätter:

– Han tog kontakt med mig, sedan har han varit på sjukhus för att kolla att det inte handlar om en näthinneavlossning. Det har man så gott som det går kunnat utesluta. Utan det som hänt är förmodligen att linsen har dragit till sig vätska, då blir den mjölkvit och då ser man dåligt. Sedan var för det blir så drastiskt och händer så fort det vet jag inte, men det kan hända.

Pierre Hedin kommer nu att operera ögat hos en ögonläkare. Operationen kommer inte att göras akut utan planeras in men självfallet så fort det bara går.  

Hur är det då att ha det här problemet?
– Man blir inte blind, då det bara är ena ögat, men täck för ett öga själv så märker du hur man tappar synfält och att man tappar bedömningen av djup och avstånd. Det är mer det som det handlar om men sånt är ju viktigt när man spelar hockey.

Kommer Pierre få bestående men eller räcker det med en operation?
– Om jag har förstått ögonläkaren rätt så finns det lite olika linser. Det som är bra med den naturliga linsen är att den kan minska och öka i tjocklek, den ställer om och på så vis får man en bra syn på både nära och långt hål, säger Hopfgarten och fortsätter:

– De nya linser som man opererar in till äldre människor kan inte ändra form. Den kan inte växla mellan nära och fjärran, utan det blir bara ett läge. Men nu finns det tydligen nya linser som kan ställa om på ett eller annat sätt, så vi hoppas att Pierre kan få tillgång till en finare lins så att han kan fortsätta med hockeyn.

När jag ändå hade SSK:s läkare på tråden passade jag på att kolla läget med Linus Videll och Petri Pakaslahti och där är status följande:

– Linus Videll är det ganska bra med. Han är i sluttampen på en bonnförkylning. Vi ska ha kontakt i kväll och i morgon så tar vi beslut sedan om han kan spela.

– Pakaslahti har varit tillbaka och tränat. Han fick ett litet bakslag men är på is och tränar igen och nu handlar det väl mer om tränarna, vad de tycker att han kan tillföra, om han kan ta en plats i laget. Han har varit borta ett år, då är man inte tillbaka där man slutade på en kvar.

Han slog upp en skada när han spelade match med juniorerna efter sin comeback hörde jag?
– Ja men det är inte exakt samma område som den gamla skadan utan det var ett senfäste, nu är det en bristning i en muskel i närheten.

Kommer Pakas att vara bra till nästa säsong?
– Jättesvårt att säga. Så vitt vi kan bedöma så har två av tre skador läkt, först var det magmuskeln och sedan ljumsken som har varit trasig och nu fick han en bristning i en muskel, dock inte senan, så den senaste skadan får betecknas som banal. Men sedan är det ju en hel kombination av skador som hänger ihop som man inte vet hur de läker ut. Men planen är i alla fall att han ska komma tillbaka.

Inga kommentarer: