torsdag 17 mars 2011

Owuya: "Man längtar redan"


(Mark Owuya höll sin första slutspelsnolla. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Andra raka vinsten för Djurgården och reducerat nu till 3-2 i matcher för Luleå. På fredag väntar ett – mest troligt – fullsatt Globen. Och att det fortfarande är liten matchboll för Luleå, det är inget Mark Owuya lägger vikt vid:

– Nämen alltså… det är ju egentligen skit samma vad det står. Så länge som vi är kvar (i serien) så är vi kvar. Det är bara att vinna nästa match också, säger Djurgårdsmålvakten.
Den femte kvartsfinalen blev precis som de fyra första – tajt värre. Bara 18-19 i skott och en match där lagen turades om att ha initiativet. Men Djurgården ser ändå ut att bli starkare och starkare.

Vad är det som gör att ni är kvar i serien fortfarande?
– Att det är så tajt. Det kunde lika gärna ha stått 3-0 till oss och att de höll på och knaprade in. Det har varit så tajta matcher att det knappt har varit någon skillnad mellan lagen men nu har vi lyckats vinna två i rad.


(Mark får påhälsning i målet. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Hur kändes den här matchen jämfört med de andra fyra?
– Den kändes bra, ungefär som de andra matcherna. Det var väldigt, väldigt tajt. Jag har aldrig varit med om att det är så lite som skiljer lagen åt hela tiden. Det har ju knappt blivit några mål alls.

Hur är det att spela såna matcher, som målvakt?
– Intensivt. Och tufft. Man måste vara med hela tiden. Det var ju inte så många skott idag men så kommer det ett friläge eller ett konstigt läge där de får in konstiga puckar som studsar och far. Men det är samtidigt riktigt roliga matcher. Bland de roligaste som jag har spelat.

Och några farliga lägen blev det så klart för Luleå, fast Mark Owuya höll sin första slutspelsnolla i karriären, den tredje nollan totalt den här säsongen. När han ska välja de två farligaste Luleålägena så väljer han:

– Dels Hjalmarssons friläge och ett skott i början som antingen var från Olausson eller Lavander, och så hade Niinimaa en styrning men sedan var det inte så mycket tycker jag.

Vad säger du om Hjalmarssons friläge i andra då?
– Det var bara att fokusera så mycket som möjligt. Jag såg vad han skulle göra och fick pucken på armen tror jag, den gick nog armen, stolpen och ut.

Den andra chansen då?
– Luleå la in pucken i slottet med ett skott, det blev retur sedan hade han, det var antingen Lavander eller Olausson, öppet mål. Men jag fick på ett benskydd där, konstaterar Mark Owuya.

I de tre första matcherna har det emellanåt känts som att Luleåmålen har dykt upp när Djurgården har haft pressen. Nu blev det tvärtom. Luleå kopplade ett litet grepp om spelet i början av tredje, kändes det som och dundrade på med puckar mot DIF-kassen.
Då bara kom det. Läget, passningen från Josef Boumedienne perfekt till Tim Eriksson. Som fintade ett par Luleåspelare, egentligen fick pucken lite fel men ändå sköt och whops där satt den. 1-0. Rätt upp i nättaket.


(Tim Eriksson far fram. FOTO ANDREAS GRANDIN)

– Tims mål var jäkligt bra. Det som han gör bra där är att han skjuter! Många som kommer i det läget tänker att de inte kommer få över pucken på backhand, men man måste ju skjuta ändå. Gör man det kan det bli andra lägen så man måste våga lägga pucken på mål. Det gör Tim. Och det måste vi göra i nästa match också. Vi måste lägga fler puckar på mål då. Att ha 1-0 på slutet är en ganska tajt ledning.

Erikssons mål kom 9.29 in i tredje. Och det tog tio – för Djurgårdsfansen – svettiga minuter innan Daniel Brodin satte sista spiken i kistan med sitt 2-0  mål. Men det satt lite halvbökigt inne.

Luleå hade tagit målvakten och Mathias Tjärnqvist spelade fram en smart pass till Brodin vid ena stolpen. Men Brodin fick först inte kontroll på pucken och det var väl på andra eller tredje försöket som han lyckades trycka pucken förbi stolpen och in samtidigt som Luleås Pär Arlbrandt kom glidandes på mage och hjälpte pucken lite (även om den säkert hade gått in ändå).

– Det såg lite kul ut, ha, ha.

Dina tankar när han först inte får in pucken?
– Jag tänkte väl att vad faaaan? Sedan var jag bara så jätteglad att han fick in pucken. Det var skönt för laget, det är en himla skillnad att ha 2-0 jämfört med 1-0. Sedan var jag glad för hans skull också, för om han hade missat och de sedan hade kvitterat så hade det inte varit så roligt för honom. Och så var jag glad för Tjärnas skull, framför allt för honom, som får fram pucken så bra där, säger Owuya.


(Brodin satte 2-0. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Är det frustrerande att stå där bak i mål och se klockan gå utan att det blir mål framåt?
– Nja, äh. Så länge som de inte gör mål så är det inte frustrerande för mig i alla fall. Så länge vi inte släpper in något så är det lugnt. Förr eller senare så gör vi ju mål. Det är ingen brådska och i så här tajta matcher gäller det bara att vara bättre än han i det andra målet där borta…

Vad talar för att ni lyckas vända och vinna serien nu?
– Att vi tar en match i taget. Fokuserar vi på två till nu då går det inte. Men är fokus på en i taget så kan vi ta en seger på fredag först och främst så får man ta resten sedan.

Är det något i spelet tycker du som talar för er?
– Framför allt att vi gör allt lite enklare nu. Om vi fortsätter så här och gör de enkla grejerna, då blir det svårt för Luleå.

Vad tänker du på då?
– Framför allt att inte ta såna utvisningar som vi har gjort i matcherna innan, att få puckarna in på deras mål och ut ur egen zon. Det är såna smågrejer som man inte får slarva med och så ska vi fortsätta jobba hårt som i dag. Framför allt Vi har höjt vårat spel och vi ska fortsätta köra så här nu, har vi sagt. Fortsätta pressa på. Den som orkar mest kommer att vinna.

(Christian Eklund vs Jonas Berglund. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Du fick mycket beröm av experterna i tv för din – som de tyckte numera – lugna stil. Har du växt mentalt under säsongen tycker du?
– Ja absolut men också av att spela den här kvarten mot Luleå, att möta de varannan dag. Det gör att man måste förbereda sig på ett annat sätt. Annars har man lite mer tid på sig att fokusera, nu har man inte det och då måste man ta tillvara på tiden mellan matcherna bättre. Det är svårt att förklara hur man tänker, det är så personligt det där, men det är skillnad, det är det.

På fredag är det alltså dags för möte nummer fem, i Globen. Biljetterna börjar säljas klockan tio under torsdagsmorgonen. Och Owuya väntar sig fullt hus.

– Det ska bli riktigt kul, man längtar redan. Det är så kul att spela hockey nu och det lär vara fullt på fredag och det finns väl inget roligare än det här? Att få spela inför ett fullsatt Globen, i en slutspelsmatch?!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack for en skon intervju med en skon kille. Underbar dag! :)

Jojo

Marie Hallman sa...

JoJo Tack själv du! :0)

Anonym sa...

Owuya är på god väg att göra en wesslau, måste vara så skönt för han att tysta alla självutnämnda experter som klagat på honom under säsongen! Speciellt efter tavlan i derbyt då det var sjukt.att höra vad vissa "djurgårdare" skrev om honom... vart är de människorna nu? Go Mark!

Anonym sa...

Anonym: Nu råkar jag förvisso vara lika anonym som du, men jag var en av de som gick hårt åt honom efter tavlan. Då tyckte jag att han förtjänade kritik, annat är det nu när han har visat vad han går för. Men man måste ha rätt att kritisera. Sedan finns det supportrar till alla klubbar som gärna dömer ut en spelare för ETT enda misstag, men så var knappast fallet med Owuya.

Anonym sa...

Jag ska förklara mig lite närmare, jag var lite otydlig. Det handlar inte om kritiken som uppkom, den var (i vissa fall) helt befogad. Det som var extremt tråkigt att se/höra var de rena påhopp och angrepp på personen owuya som skrevs ut på div. forum och i kommentarerna på denna blogg. Kritik och helst konstruktiv sådan, javisst! Påhopp och personangrepp... Nej tack! Vi är inte AIK....

Marie Hallman sa...

anonym: ja nu har han väl bevisat att han duger!

anonym: klart man ska få ge kritik men det jag tror anonym ett syftar på är ju det snack som blev efter derbytabben. Det var ju kölhalning då.

anonym jag håller med dig, kritik ja tack men påhopp nej tack. Alla kan ju göra misstag!