tisdag 22 mars 2011

Oscar Ahlström " Vi måste få upp farten"


(Oscar gjorde enda målet mot HV71 i första semin. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)
 
Alldeles för försiktigt. Så kan beskriva första 50 minuterna av semifinal ett mellan AIK och Färjestad. Mest avvaktande – AIK som gjorde precis tvärtemot vad de brukar och istället för hög fart och hög press väntade in chanser. Det funkade inte, även om sista tio blev rafflande och kunde ha slutat hur som helst.

Oscar Ahlström gjorde AIK:s enda mål då han inledde målskyttet i semifinalserien med att snärta upp pucken i krysset bakom Salak efter 7.35 av första.
– Det var väl skönt att få göra mål och att göra det tidigt i alla fall, konstaterar målskytten i bussen på väg hem.

Det såg ut som du åkte och väntade på ett bra läge att passa Johan eller var det en passningsfint?
– Både ock. Jag tänkte passa först men sedan såg jag att backen tjuvade lite på Johan (Andersson) så jag höll i lite och bestämde mig tidigt för att göra någonting, sedan sköt jag bara, så vart det mål!

Varför kunde ni inte rida på det där målet och öka pressen efter det?
– Jag vet inte, men vi fick rätt många utvisningar emot oss i första perioden framför allt men sedan var vi inte tillräckligt bra heller i dag och jag vet inte varför men vi gjorde inte det vi skulle.

Man har ju blivit van att se er komma i hög fart och med hög press, var tog det vägen?
– Hm, jo jag vet inte men det kan bli så ibland att när man har spelet så bra som vi har gjort i – jag vet inte hur många matcher, om det är elva eller tolv eller fler i rad – så måste det komma någon match där det inte riktigt funkar. Sedan hade vi ju ändå chansen att kvittera på slutet men det vi gjorde räckte inte, säger Oscar Ahlström och fortsätter:

– Det var en konstig match också, på så sätt att vi inte fick någon bra flyt i spelet och Färjestad har väl bra fart i mittzonen men sedan hände det inte så mycket när de väl var inne i vår zon heller, faktiskt.

Men några saker hände ju. Färjestad hade ett par sjuka lägen som AIK hade världens flax och viss skicklighet på.

Vid ett tillfälle gick pucken höger stolpe, studs ut, nytt skott som nu gick ribban, direkt vänster stolpe och ut… otroligt att den inte gick in.

Dessutom räddade Viktor Fasth med armen bakom ryggen på ett helt sanslöst sätt, då han egentligen var överspelad men ändå hann flytta sig lite till (sitt) höger och samtidigt slänga bak armen så att det såg ut som han hade en extra arm bakom skallen att plocka med.

– Ha, ha, ja, he, he jag vet inte hur han gör?! Han är grym bara, säger Oscar Ahlström och spricker upp i ett litet skratt.

Vad annat kan göra med en sån cirkusräddning.

En annan sak som saknades var närkamper. Färjestads Christian Berglund fick förvisso kliva av efter bara 40 sekunder (!) med hjärnskakning efter en smäll som såg juste ut men annars så var det snällt och på gränsen till lite FÖR artigt spel.

– Ja, vi pratade väl om det i laget efter matchen att vi måste vara med mer i närkamperna men det kommer bli ändring på det till nästa match. Från vår sida i alla fall.

Hur gör man för att få upp farten igen?
– Det är väl att alla ställer in sig på att göra det jobbet.

Sista tio började det ju hända saker, delvis efter att Färjestad backade hem och gav AIK mer utrymme, men det var mer hetta överlag då faktiskt.
– Jo, då spelar vi bra. Det är något vi får ta med oss, säger Oscar Ahlström.

 Nu grottar många in sig i att det här var sjätte raka förlusten mot Färjestad för AIK. Det skiter AIK-forwarden i:

– Sånt där spelar ingen som helst roll för mig i alla fall och inte för någon annan här heller. Vi får ta nya tag helt enkelt, att det är sådär kan man inte tänka på och idag var vi ändå nära att få in en puck på slutet och då vet man inte vad som hade kunnat hända. Men visst vi måste spela bättre på torsdag för att vinna så är det ju.

 Ta några konkreta grejer som måste bli bättre?
– Framför allt farten. De gånger som vi har spelat genom mittzonen och kommit genom där med fart så har vi fått långa anfall, det gjorde vi mot HV. Vi måste få upp farten och sedan kommer resten av sig själv tror jag.

Roger Melin (AIK-tränaren) var inne på att ni hade för stor respekt för Färjestad?
– Ah men jag vet inte. Det är ju ett bra lag så klart men HV är inte mycket sämre dem så jag förstår inte varför vi ska ha stor respekt för dem här när vi inte hade det mot HV71. Men vi inte vunnit mot dem på hela säsongen så kanske ligger det något i det. Även om vi inte borde ha den respekten för dem, säger Oscar Ahlström.

Att båda lagen vilade en vecka inför semifinalstarten kan också förklara det mestadels avvaktande spelet, tror AIK-forwarden.

Men borde man inte bli pigg efter en veckas matchvila:
– Jo pigg blir man men det blir ändå lite annat, man får ett annat tempo i kroppen för det är annat tempo på träningarna. Det blir aldrig samma situationer och man är inne i det på ett annat sätt när man spelare varannan dag och sedan får man plötsligt en vecka ledigt, då kan det bli lite sådär men det var ju samma för båda.

 Ska man se en ljuspunkt så blev det som sagt högre fart på slutet och det var bara ett mål som avgjorde. I fyra av de fem förlusterna i serien har ju Färjestad vunnit rätt stort. Så ett litet fall framåt var matchen trots allt.

– Jo men det är ändå surt att förlora med ett mål bara. Men hemma på Hovet på torsdag – då har vi fansen i ryggen så då kommer det bli en helt annan match. Det blir det.

Inga kommentarer: