fredag 4 februari 2011

Almtorp: "Vi måste upp på 100 procent i varje match om det ska bli vinst"


(Almtorp vill se mer tålamod mot AIK. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

SSK:s fina svit med nio matcher med poäng fick ett abrupt slut i Linköping (0-4).
LHC är seriens bästa hemmalag så det var ju ingen jätteskräll att de vann men SSK spelade inte heller lika bra som man har gjort i januari:

– Vi började ganska svagt. De gjorde mål i första bytet sedan tog det tio minuter innan vi kom in i matchen. Efter det spelar vi hyfsat i 40 minuter men avslutar sedan dåligt. Vi spelar inte i 60 minuter och de får göra två alldeles för enkla mål, säger Jonas Almtorp.

Sista målet var riktigt snyggt – men inte så kul för Riku Helenius som såg riktigt arg ut efter att först ha blivit bortfintad av Erik Lindhagen som inte sköt utan istället, i skottläget, droppade bak till Andreas Molinder som skickade in pucken på andra sidan om Helenius i stället:

– De gör det bra och har lite flyt, sista killen missar ju nästan skottet. Han fick ingen kanonträff och såg inte säker ut. Men vi slarvar bort matchen själva. Och Riku har spelat bra där, det var inte juste av oss att hänga ut honom där, säger Almtorp.

Vad beror det slarvet på? Har det blivit för mycket av det goda så att ni blir för avslappnade?
– Nej, det kan inte bli för mycket av det goda… utan det är vi som sjunker några få procent. Det räcker för att det ska bli en sån här match. Sedan spelar Linköping väldigt, väldigt snålt. De bjuder inte på något, inte ens på hemmaplan. De bjuder inte ens till hemma utan spelar väldigt tajt försvarsspel och ger man de två, tre mål då blir det svårt att hämta upp dem sedan. Vi måste hålla uppe nivån som vi har haft en längre tid och det gjorde vi inte i går, konstaterar Almtorp.

Tittar man på hemmatabellen så ser den ut så här.
(Källa swehockey.se)

Linköping har tagit 15 trepoängare och totalt 51 poäng (av 66 möjliga) på hemmaplan.

– De är starka hemma, ja absolut. Men samtidigt så kan inte vi gå ut och spela på 85-90 procent som ett topplag kan göra och vinna utan vi måste upp på 100 procent i varje match om det ska bli vinst.

Hur gick snacket i laget efter matchen?
– Det var väl ungefär samma som jag säger till dig nu. Vi var alla överens om att vi inte kommer upp i normal standard och det är klart att det var besviket i laget. Samtidigt har vi en viktig match i morgon, lördag (mot AIK). Då kan man inte hålla på och älta det som har varit. Utan när man förlorar så gäller de att se till att det inte blir en vana, det är bara studsa upp på vinnarspåret så fort som möjligt i stället.

Och ska det funka, då måste det fokuseras på rätt saker framöver, säger Almtorp:
– Det sittar bara i skallen. Vi måste komma tillbaka till vårat grundspel, göra rätt saker så att ingen hittar på något annat helt plötsligt.

Några som gjorde det i går?
– Det gjorde vi nog allihop… när de gör ett tidigt mål så tappar vi tålamodet lite grann…

Och drar i väg på egna lösningar?
– Ja precis. Tidigare har hela laget hållit sig till gameplan och lyckats vända och vinna i tredje. Det gjorde vi inte i går, men dit måste vi hitta tillbaka fort nu.

Vad blir nyckeln mot AIK förutom tålamod och att hålla sig till gameplan?
– Att ta initiativet och våga spela ut helt enkelt. Att spela med aggressivitet och mycket skridskoåkning. Att alla jobbar hårt över hela banan och spelar uppoffrande som vi har gjort tidigare.

Det är två lag som är i desperat behov av poäng?
– Ja men det är inget nytt. Vi har varit i den här situationen i bra många matcher och mött lag i samma sits flera gånger. Men det är klart att det är spännande nu när varje match gäller så otroligt mycket. I det läget är det bara att fokusera på det vi själva ska göra och njuta. Det är faktiskt jäkligt kul att spela såna matcher, säger Almtorp och fortsätter:

 – Visst vore det roligt om en slutspelsplats vore klar redan nu men det är den inte och då får man njuta av hur det är att spela med den här spänningen i varje match, varannan dag. Det är ganska häftigt.

Är det något i AIK:s spel som ni har lätt för?
– Hm, det är svårt att möta ett lag som jobbar så oerhört svårt och är så desperata som dem. Det är väl framför allt det. Annars är det mest för oss att spela vårat spel och hitta tillbaka det som vi har gjort bra i matcherna.

Det verkar som att Viktor Fasth är tillbaka mellan stolparna?
– Jaha. Och jag som hade hoppats att Bjurling skulle stå… det vore skönt att få sätta en puck på honom, det var ett tag sen jag hängde en på Bjurling senaste, ha, ha, avslutar en skämtsam Almtorp med glimten i ögat.

Inga kommentarer: