söndag 16 januari 2011

Kempe: "Jag ser det bara som en chans att få avgöra"

 
 (Mario Kempe älskar att lägga straffar och göra mål.Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

När Mario Kempe missade sin straff mot Frölunda den 25 november var det första han sa:
– Fan! Jag skulle ha satt straffen, den blev inte alls som jag hade tänk mig.
Och lovade sedan att:
– Jag sätter nästa!
Och det gjorde han.

När Djurgården vann på straffar mot Modo på lördagen var det Mario Kempe som avgjorde då han var den enda av fem straffskyttar som satte sin straff (Modo missade tre, Norman missade Djurgårdens första).

Segerstraffen i går var ”nog samma som jag gjorde mot Linköping” säger Mario Kempe när vi snackas vid under söndagen.

Varför blev det just den varianten?
– Jag missade ju mot Frölunda och hade på känn att det skulle funka. Jag brukar inte missa så många straffar och kände mig ganska säker. Sedan såg jag att Tjärna körde den varianten när han kom fri under matchen och gjorde mål. Jag kände att han (Tuomas Tarkki) kanske går på den igen och fick lite inspiration av Tjärna där, he, he.

Men du det var en lite krånglig variant?
– Tycker du? Äh, det var det väl inte. Jag gick ut mot höger, la ut pucken på backhand, försökte dra snabbt på forehand, då försvann han (målvakten Tarkki) bara och då var det bara att gå tillbaka och lägga in pucken där (till höger om Hadelöv).

Det här med att du sällan missar straffar, tränar du mycket?
– Ja, jag och Mark brukar träna mycket efter träningarna, jag stannar väl en halvtimme extra när det går. Jag älskar att lägga straffar och att göra mål och när man kommer fri med målvakten så har man ju stor chans att göra just mål!

 (En glad Mario efter att ha sänkt Modo med sin straff. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Du har allas ögon på dig och är helt ensam där nere, är det inte nervöst?
– Nej jag blir inte särskilt nervös. Jag tycker faktiskt om det. Det har alltid varit så. Det är bara skönt och kul att få åka ut där och jag ser det bara som en chans att få avgöra.

Har du koll på hur ofta du sätter straffarna?
– Nej, det beror lite på vilken målvakt det är. Mark (Owuya) har jag svårt för, det är jäkligt svårt att sätta straffar på honom. Förra säsongen var det ju inga straffar så heller och den här har jag satt två och missat två, det blir 50 procent. Det känns väl sådär men får jag lägga fler straffar så ska jag sätta fler och öka den procenten, slår Mario Kempe fast.

Ett glädjeämne mot Modo var såklart att Djurgården – för en gångs skull- inte torskade en förlängning utan tog sig förbi den och faktiskt vann på straffar.  Men Kempe hann inte bli orolig för ännu en suddenförlust:

– Jag hann inte tänka så mycket på det för jag har väl tänkt att tillslut så kommer det att lossna. Man vet ju att man har torskat en massa förlängningar men då får man vara positiv och tänka att den här gången vinner vi. Sedan var det ju jäkligt skönt att vi fick ta två poäng, vi hade ju ändå 2-0 i början av matchen.

Det har ni haft – och tappat – förr. Varför är det så svårt för er att hålla de ledningarna?
– Jag vet inte, men det är nog bara tillfälligheter. Så känns det för mig i alla fall, vi kunde lika gärna ha vunnit de andra gångerna också.

Straffvinsten mot Modo innebär att Djurgården har tre raka vinster samt att man har tagit poäng i de fem senaste matcherna. Plus att laget har fått ett klart bättre självförtroende:
– Ja det har vi fått, men vi har spelat bra också och det blir så utan att man själv vet varför eller för att man vill det…när man vinner så får man självförtroende och i går fick vi börja övertiden med ett pp. Sedan drog vi på oss en utvisning, som jag tyckte var tveksam men domaren stod säkert bättre till…så det var starkt att vi klarade det och vann.

Har ni snackat något i laget om alla de här suddenförlusterna?
– Nej inte så mycket och det finns inte så mycket att snacka om när det gäller det heller. Det är bara att lira på. Det är väl utvisningar som har gjort att vi har förlorat, annars har det inte varit något speciellt så. Jag tycker att vi har skapat lika många chanser i fyra mot fyra som de andra lagen.

Är det svårare att spela 4 mot 4 än 5 mot 5?
– Egentligen inte. Jag tycker faktiskt det är lättare, man får ju mer yta att åka på. Sedan märks det i och för sig mer om man gör ett misstag eftersom det är färre spelare på isen men nä jag tycker inte att det är svårare, säger Mario Kempe.

Så är han ju en lirare som gillar ytor och att skapa något på de där ytorna också. Han har gjort totalt nio mål nu och även om han inte har gjort ett spelmål sedan 26 december så sticker han ut i varje match som den som bryter mönster, som vågar testa lite ”omöjliga” vinklar och lägen och det gör i sin tur att det ständigt hänger ett mål i luften när han är på isen.

När han ska betygssätta sin egen insats blir omdömet:
– Sådär. Jag är inte helt nöjd. Det känns som om jag har lirat bättre förr och jag vet att jag kan bättre. Jag har försökt jobba på bra istället, har försökt minska misstagen, spela enklare och köra förlaget men vissa stunder och matcher så har man flyt och vågar göra grejer. De senaste matcherna har känts sådär. Jag spelar ju med Tim (Eriksson) och Fimpen (Christian Eklund) och det har gått bra så jag ska inte ge mig själv underkänt, men det är inte mer än godkänt heller.

Men du vågar testa lite annorlunda saker, det gillar jag.
– Tack! Jo det är sant och så har det alltid varit. Nu var det några matcher sedan jag kände att jag hade skönt spel, men jag är alltid pigg i benen, det är positivt.

Vad är du missnöjd med?
– Det är just avsluten, jag vill göra mål! Jag känner att jag har haft lägen men jag har inte haft skärpa i avsluten. Det var någon match där jag hade åtta skott officiellt – fast jag räknade till nio – och då känner man att man vill sätta dem. Men det är väl mer skärpa som krävs, jag får vara mer bestämd när jag får lägena, säger Kempe och fortsätter:

– Att våga bryta mönster är ju min stil också men jag försöker göra det på en duglig nivå så man inte sticker iväg. Jag tycker inte att man ska leta situationer. När man har det tyngre är det lätt att man åker runt och försöker leta lägen och försöker göra något snyggt och effektivt men det är när man har bra självförtroende och allt flyter på, som det bara kommer. Det är den känslan som man vill ha, att det bara kommer.

1 kommentar:

Anna sa...

Hejsan. Jag tycker om din blogg väldigt mycket - den innehåller så många bra, detaljrika intervjer och du uppdaterar alltid om det senaste som händer inom Hockeyn. För mig, som är Djurgårdare, uppskattar jag alla dina uppdateringar gällande laget! Jag har läst den senaste intervjun med Mark Owuya, men saknar en likvärdig intervju med Stefan Ridderwall. Nu, när Mark mer eller mindre tagit över platsen som förstamålvakt vore det intressant att se på hur Stefan Ridderwall ska göra för att komma tillbaka. Tycker inte du det också? Hoppas jag får läsa en sådan intervju snart.

Mvh Anna Johansson, Djurgården förevigt.