torsdag 18 november 2010

Torsdagshockey!

Torsdag! Men ingen hockeytorsdag i dag, då det har varit uppehåll ett tag och det känns som lite tjatigt att ta upp Tre Kronor igen.

Jag håller på med en kul intervju som jag hade tänkt lägga ut men jag har inte hunnit göra klart den så den kommer senare.

Så låt oss istället blicka lite framåt ...


Djurgården tar emot Färjestad i kväll på Hovet.
Där skulle jag vilja se ett beslutsamt och framför allt konsekvent Djurgården lägga i högsta växel från start och sedan - det bara måste ju gå- köra med den farten matchen ut.

Det är just ojämnheten som jag tycker har varit Djurgårdens problem så här långt, att man blandar riktigt bra spel med alldeles för djupa dalar i matcherna.


DIF har haft matchledigt i nästan två veckor, nu bara ska kropparna och skallar vara fräscha. Nu borde man kunna behålla hög press och spela med den fart som man vill köra i och behöver ha för att vinna.

Och Djurgården börvinna den  här matchen för att ha kontakt dit man strävar, det vill säga mot plats 1-4.

Det är ju nu, i tunga, mörka, sega och slitiga november det gäller att lyfta om man ska vara med i racet. Släpper man till luckorna nu får man ägna resten av säsongen åt att reparera och jaga. Det är tröttsamt.

Hänger man på och kliver på nu så ger det i sig en energi som sedan spiller över till andra sidan nyår då man kan blicka framåt slutspelet, lägga energi på att utveckla och fördjupa spelet istället för att jaga syndabockar och slåss mot ångestmonster som strecken där nere.

Kolla till exempel hur det var förra året...
Efter 19 matcher låg Djurgården fyra med 30 pinnar. Det var jättejämt i tabellen och skiljde bara sex poäng mellan trean Linköping och åttan Brynäs. Nian SSK var i sin tur två pinnar efter Gävlelaget.

11 matcher senare, det vill säga efter 30 omgångar, låg Djurgården trea med 50 pinnar.
Och även om man bara hade tagit in en placering så hade man - desto viktigare - utökat luckan neråt.
Efter 30 matcher hade trean DIF elva poäng till åttan Brynäs och hela 13 pinnar till nian Timrå.

Brynäs höll sig kvar på slutspelsplats (slutade sexa) Timrå missade. Djurgården kunde i (relativ) lugn och ro jobba vidare mot slutspel och final istället för att jaga, stressa och slitas ner mentalt.

Så visst är det viktigt att koppla greppet om slutspelsplatsen redan nu. Och Djurgården har spelare som kan göra det.

 Spelare som Patrick Cehlin och John Norman fick - i skymundan - mycket beröm när J20 laget var ute på turné och även om Norman är skadad nu så är det härligt att se hur båda tar kliv efter kliv framåt.

Marcus Krüger fick ett lyft till under Tre Kronor vistelsen. Mario Kempe är så kreativ att det ibland blir förmycket men han visar mycket vilja.

Det gör även mindre glamorösa spelare som Mathias Tjärnqvist, Staffan Kronwall, Andreas Holmqvist, Christian Eklund, Kristofer Ottosson, Nichlas Falk, Jimmie Ölvestad med flera.

Får nu även Marcus Nilson och Nisse Ekman äntligen ordning på sitt spel, och börjar Daniel Widing som jag tycker kämpar enormt även om målproduktionen har varit klen, hitta just målet så kan det bli hur bra som helst.

Djurgården har alla möjligheter att ge sig själv ett guldläge. Det är bara att ösa.
Och behöver DIF motivation så är det väl bra titta vilka som ligger på plats fyra (AIK) och tre (Färjestad) i tabellen...

...Just Gnaget och SSK har jag skrivit en del om nu i dagarna så jag nöjer mig med att konstatera att AIK möter Modo borta. Och här vore det ju hysteriskt kul om AIK kunde vinna och därmed tangera klubbsviten när det gäller segrar. Rekordet är just nu sju raka vinster. Tar Gnaget sjuan och tangerar? Intressant läge.

... SSK tar emot Frölunda hemma. Och även om det är mycket som går tungt för Sportklubben så finns det faktiskt ljuspunkter i laget. Lasch vägrar hänga med huvudet, han trampar på. Putte Carlsson och Mattias Carlsson tar för sig även dem. Lukas Kilström toppar fortfarande plus minus tabellen och Jocke Eriksson toppar tekningsligan. Fast mark är bara tre pinnar bort och det går fortfarande att ta in på åttonde platsen (Modo är fem poäng bort med en match mindre spelad, men dock). Det finns saker att bygga på. Trots allt.

Jag ska skriva SSK-Frölunda för TT så jag åker till Scaniarinken i kväll. Eller Axa Sports Center som arenen ju heter officiellt. Kommer lite grejer därifrån i kväll. AIK och DIF försöker jag följa upp lite mer ordentligt i morgon. Lets go!

9 kommentarer:

Steffe J sa...

Själva rinken heter fortfarande Scaniarinken men arenan "skalet" eller vad man ska kalla det för heter Axa Sport Center

Marie Hallman sa...

Steffe J Sant! Minns nrä de bytte namn, då sa dåvarande ordföranden att man skulle säga "här i Scaniarinken i Axa Sports Center" men det blir ju helt sjukt långt och krångligt ha ha. Så det blir antingen eller. Templet är ett fint smeknamn också tycker jag :)

Masse sa...

Ljuspunkter i SSK? Snarare nattsvart mörker! Enligt en spelare i laget har det uppstått en stor spricka efter Riku-affären, flera spelare är less på att de som tjänar mest i laget presterar minst och t o m kan komma med promille i kroppen till träning utan att klubben gör något, annat än att Riku får betala en liten del av sin jättelön till ungdomsverksamhet. Det sägs att inte bara denna spelare utan flera av hans lagkamrater redan har förberett sina agenter på att de vill sticka ASAP.
Jag tror att det enda som kan rädda SSK är ett snabbt tränarbyte och ett strategiskt profilnyförvärv. Tränarbyten är ofta överskattade och ger på sin höjd kortsiktig effekt men SSK behöver en elektrochock i hjärtat nu! Det har snackats lite om Bert Robertsson och han vore PERFEKT! Han är ju dessutom SSK:are i hjärtat så klubben behöver inte ens frångå sin lokala strategi för att få en supertränare. OK, oprövad som huvudtränare, men han hade stor del i Tunas framgång i HA och är fyshjärnan bakom VIK idag. Vem tror ni peppade Mårtensson till fajten om inte Bert…

Anonym sa...

Mot den magiska 7:an!!

Marie Hallman sa...

Masse: De rykten du nämner får stå för dig. Det är inget jag skriver under på.

Håller däremot med dig om att Bert är en jätteintressant tränare. Men han står under kontrakt med Västerås. Tror inte han bryter det och drar mitt under säsong.

Viktor Mårtensson är en skön personlighet, en riktig kämpe på många sätt. Hoppas någon av 08-lagen plockar honom till kommande säsong.

Pelle sa...

Kicken för Poppe om det blir förlust ikväll???

Johan sa...

Är nära, nära vän med Berra.
Masse har inte många rätt i sina rykten kan jag meddela. Varken om laget SSK eller Bert.

Masse sa...

Det om Bert var väl inget "rykte"? Bara en önskedröm.

Det om laget kan jag tyvärr garantera. Spelarna säger aldrig sånt till media, men till närstående släktingar… enough said.

Marie Hallman sa...

Pelle: Blev ju vinst...

Masse och Bert: JAg vet inte hur många år Robertsson har med VIK men SSK borde visa intresse där redan nu så han är sugen när det är läge.

När det gäller sprickor och annat så läcker det alltid ut förr eller senare och media vet ofta mycket som vi inte skriver förrän vid valda tillfällen.

Men just det du skriver, de ryktena om hur de är i laget har i alla fall jag inte hört något om än. Det är alltså inget jag kan bekräfta nu i alla fall.

Sedan kanske ni har nära iingångar båda två och ibland kan även det innebära att man hör två olika sidor av myntet.

Hur som, jag tycker hela laget visade bra tändning i går. Bara hoppas det håller i sig.